Nicklas Storåkers, vd Avanza: När rubriker är viktigare än fakta

Insändare Det finns få saker som intresserar mig så mycket som pensionssparande. Därför läste jag med stort intresse Peter Bensons krönika på Placera Nu om Avanzas budskap Dubbel pension. I krönikan konstateras att om en sparare löpande sätter av till pensionen så blir det "bara" 55 procent bättre hos Avanza jämfört med andra pensionssparanden. Slutsatsen i artikel är att Avanza skönmålar i marknadsföringen, som kallas för "lögnaktig" och "osanningar".

Vad tycker Avanza om denna kritik? Om den värsta kritiken mot Avanza är att vi bara är 55 procent bättre än våra konkurrenter så kanske vi kan leva med den kritiken. Med Avanza Zero så erbjuder ju Avanza något helt unikt: ett helt avgiftsfritt pensionssparande.       

Men har Avanza farit med lögner eller osanning? Benson riktar en allvarlig anklagelse. Och frågan är naturligtvis om det finns grund för den? Svaret är att Benson i sin analys missar så många viktiga aspekter att det inte finns fog för hans tillmälen.

Som många läsare har påtalat efter Bensons artikel så förbises helt och hållet att hela pensionen inte tas ut vid 65 års ålder. Även om man som pensionär tar ut en liten del av pengarna vid 65 års ålder finns ju den största delen av sparandet kvar i många år. Och med sparandet också avgifterna.

Dessutom är sanningen att avgifterna hos de största aktörerna på fondförsäkringsmarknaden är över 2 procent per år. Mer exakt 2,1-2,3 procent för sparande i de billigaste svenska aktiefonderna. Därtill fasta avgifter.

Dessa decimaler kan te sig som småsaker. Men det är just det som är fascinerande med pensionssparande. Små skillnader i avgifter på kort sikt växer till sig och på lång sikt blir det stor skillnad.

Om vi använder Bensons antaganden blir resultatet följande; för en 35-åring som sparar löpande hos Avanza ger det 102 procent respektive 93 procent mer än hos de största konkurrenterna. Ett genomsnitt på nästan 98 procent. Då tycker jag man kan tala om Dubbel pension utan att vare sig bli beskylld för att vara "lögnaktig" eller "osanningar". Inte heller dessa beräkningar täcker förstås in alla situationer. Men jag överlåter det till läsaren att bedöma om Avanza har ett för enkelt budskap eller om Benson försöker skapa rubriker.

I slutändan handlar Dubbel pension om att försöka vara tydlig i en otydlig bransch. Förutom sitt boende finns det kanske inget som den normale svensken lägger så mycket pengar på varje månad som sitt pensionssparande. Men de allra flesta har ingen kunskap om vad de köper, vad de får ut av sitt sparande och vad avgifterna är. Avanzas budskap Dubbel Pension kanske inte beskriver alla situationer men jag hoppas det får människor att börja tänka på sin pension.

Samtidigt finns det anledning för Avanza att ta till sig av kritiken. Naturligtvis ska vi försöka bli ännu tydligare. När Avanza har en sådan bra produkt är det som Benson konstaterar: "verkligheten är inget att skämmas för".

Nicklas Storåkers

VD Avanza

 

Peter Benson svarar: Nicklas Storåkers framställning är stringent och logisk utom på en viktig punkt. Storåkers påstår att han stödjer sig på "Bensons antaganden" när han kommer fram till att Avanza, trots allt, ger en dubblad pension.

Sanningen är att Storåkers i stället har använt ett helt nytt räkneexempel, där avgiftsbesparingen per år har justerats upp samt spartiden i praktiken förlängts jämfört med vad Avanza tidigare har sagt i sin marknadsföring.
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -