Bankoro inför USA-rapporterna

Börs Den amerikanska rapportperioden står för dörren. Först ut är bankerna, men det är också en sektor som väntas visa fallande vinster under kvartalet enligt Factsets prognoser.

De amerikanska bankbjässarna är föredömligt snabba när det kommer till kvartalsrapportering och redan på fredag släpper JP Morgan och Wells Fargo sina siffror. Sedan följer branschkollegor som Goldman Sachs, Citigroup och Bank of America i början på nästa vecka och därefter Morgan Stanley.

Först, men långt ifrån bäst när det kommer till vinstutveckling det här kvartalet. Tvärtom så väntas banksektorn som grupp visa upp ett vinstfall på 12 procent jämfört med samma kvartal i fjol enligt prognostjänsten Factsets sammanställning.

Att räntenettot hämmas av sänkta räntor är en faktor bakom den inbromsade lönsamheten, samtidigt som affärsaktiviteten på investmentbankssidan varit dämpad. Däremot kan medvind komma från kapitalförvaltningsbenen där börsindex, trots en svajig start på augusti, stigit med nästan 6 procent under kvartalet.

 

Sammantaget ser Factset framför sig en spretig rapportperiod för bankerna där marknaden behöver smälta svagare resultat i närtid och ställa det mot potentialen för att lägre räntor och högre aktivitet bland företag och konsumenter driver på tillväxt och vinster nästa år.

Andra delar av finansbranschen väntas samtidigt ha mått relativt bra under det gångna kvartalet. Mer renodlade mäklare och kapitalförvaltare samt försäkringsbolag väntas exempelvis öka vinsterna med närmare 10 procent.

Sett till hela USA-börsen, mätt som indexet S&P 500, så räknar analytikerna med att bolagsvinsterna ska öka med 4,2 procent under det tredje kvartalet. En hygglig takt men ändå en rejäl nedjustering jämfört med de knappt 8 procent som prognoserna pekade mot vid halvårsskiftet.

Vinstprognoser som har justerats ned samtidigt som S&P 500 har noterat nya rekordnivåer innebär också att värderingarna har seglat upp. P/e-talet för det kommande årets vinster är nu uppe på 21,4 vilket kan jämföras med ett 5-årssnitt på 19,5 och ett 10-årssnitt på 18,0.

Med den höga värderingen och en USA-börs som är på topp blir det avgörande att andra sektorer infriar förväntningarna det här kvartalet när bankernas vinster väntas svaja. Hoppet står främst till IT och Hälsovård där vinsterna spås öka med 15 respektive 11 procent i kvartalet. Besvikelser där skulle sätta optimismen och de utmanande värderingarna på prov.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -