Analytiker: Mer att hämta i S&P 500

USA Den amerikanska börsen har ungefär 10 procent kvar att gå under det närmaste året. Det är åtminstone slutsatsen av riktkurserna för indexets enskilda aktier, enligt Factset.

Förra veckan satte det breda amerikanska indexet S&P 500 ett nytt kursrekord. Men det finns mer att hämta sett vill vilka aktiekurser bolagen i indexet är värda enligt branschanalytikerna.

Prognosdatabasen Factset har sammanställt skillnaden mellan riktkurserna på de enskilda aktierna och de aktuella priserna och med denna metod, bottom-up, så är det styvt 9 procents potential i S&P 500 över det närmaste året.

Störst är uppsidan inom energisegmentet där analytikernas riktkurser indikerar ett lyft på 20 procent. Kommunikation och IT ligger på andra plats med drygt 13 procent för båda sektorerna, medan dagligvaror och allmännyttiga företag (utilities) är i botten med plus 3 procent. Det är med andra ord uppgångar som väntas i samtliga sektorer.

Bland enskilda aktier däremot finns det flera som spås tappa på börsen kommande 12 månader. Palantir är ett exempel och där ligger riktkursen nästan 30 procent under aktuell kurs. Även Tesla och flygbolaget Southwest hör till de bolag som anses vara övervärderade.

Störst potential ser branschanalytikerna i Super Micro Computer med nästan 60 procents uppsida. Halliburton, Moderna och MGM är andra aktier där analytikerna tycker att nuvarande kurs är alldeles för låg.

De tio aktierna med störst, respektive minst, potential sett till riktkurser och aktuella nivåer finns i tabellen nedan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -