Börsen idag: Öppning i dur väntas

Morgonrapport Wall Street stängde försiktigt nedåt igår medan Asienbörserna handlas uppåt under torsdagsmorgonen. Ledande terminer indikerar att Stockholmsbörsen initialt stiger.

De amerikanska börserna stängde med blygsamma förluster på onsdagen, efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänkte räntan med 50 punkter. Det var den största förväntade sänkningen och den första på mer än fyra år och handeln var skakig. Innan centralbankens uttalandet pendlade S&P 500 mellan små uppgångar och nedgångar. Referensindexet steg så mycket som 1 procent efter tillkännagivandet, men minskade senare vinsterna och stängde slutligen lägre. Federal Reserve hänvisade till en “större tillförsikt” om att inflationen rörde sig mot centralbankens mål på 2 procent och sänkte räntan med en halv procentenhet, då den nu fokuserar på att hålla arbetsmarknaden frisk. Lånekostnaderna hade legat på sina högsta nivåer på över två decennier sedan juli 2023, då centralbanken senast höjde räntan med 25 punkter till mellan 5,25 % och 5,50 % för att bekämpa inflationen. Efter räntesänkningen meddelade ordförande Jerome Powell att centralbankens prognos för räntebanan inte antyder något omedelbart behov av brådskande åtgärder, vilket prickade marknadens förväntningar. Vid stängning klockan 22:00 hade alla tre index S&P 500, Dow Jones Industriindex och tekniktunga Nasdaq sjunkit med 0,3 procent.

Råvarorna handlades blandat under gårdagen. Oljepriserna sjönk på onsdagen efter att räntesänkningen från Federal Reserve väckte oro kring den amerikanska ekonomins hälsa. Samtidigt ignorerade investerare till stor del en nedgång i råoljelagren som de tillskrev effekterna av kortvarigt oväder. Den amerikanska centralbankens räntesänkning ökade oron över att centralbanken ser tecken på en avmattning på arbetsmarknaden. Räntesänkningar tenderar att stimulera den ekonomiska aktiviteten och efterfrågan på energi, men en svagare arbetsmarknad kan bromsa ekonomin. Minskningen av råoljelagren, som resulterade i att lagren sjönk till den lägsta nivån på ett år, bidrog till en begränsning i prisnedgångarna.
Även om den nyligen publicerade rapporten från amerikanska Energy Information Administratioin var mer stödjande för oljepriserna än tisdagsrapporten från American Petroleum Institute, kopplade investerare sannolikt lagerminskningen till orkanen Francine. Tidigare under sessionen fick oljan stöd av risker för ökande våld i Mellanöstern som kan störa leveranserna. Vid 12:30 hade både WTI-oljan och Brentoljan backat med 1,0 dollar till 70,2 dollar per fat respektive 72,8 dollar per fat.

Basmetallerna steg överlag under gårdagen. Dagens förlorare var tenn som backade 0,7 procent medan zink handlades i sidled vid 12:30. Koppar och nickel avancerade båda med 0,5 procent medan bly steg med 0,8 procent. Aluminium klättrade 1,1 procent. Guldpriserna nådde en ny rekordnivå och passerade 2 600 dollar per uns. Guld tenderar att blomstra i en lågräntemiljö och steg därav med 6,2 dollar till 2 575,2 dollar per uns.

Bland amerikanska aktier lyfte Apple med 1,8 procent efter en tidigare tuff start på veckan medan chipjätten Nvidia sjönk 1,9 procent. Microsoft tappade 1,0 procent idag trots att bolaget har inlett ett partnerskap med BlackRock och två investeringsfirmor för att investera i AI-infrastrukturprojekt. Investeringsbanken JP Morgan regresserade 0,8 procent.

Den amerikanska tioåriga statsobligationen steg 7 punkter till 3,71 procent.

De asiatiska marknaderna steg kraftigt på torsdagsmorgonen efter Federal Reserves räntesänkning. Hong Kong Monetary Authority sänkte på torsdagen sin styrränta med 50 punkter till 5,25 procent i linje med Federal Reserves beslut. På torsdagen noterades en bred nedgång i kinesiska obligationsräntor, med förväntningar om att Peking snart kan tillkännage ytterligare lättnader i sin politik för att stötta den kämpande ekonomin nu när den amerikanska centralbanken har agerat. Aktier i Hongkong och Kina vände också tidigare förluster och handlades högre i väntan på ytterligare stimulansåtgärder. Räntesänkningen i USA förväntas ha en positiv effekt på ekonomin i Asiens finansiella centrum och ge utrymme för lättnader av lokala räntor. Vid 07:50 handlas japanska Nikkei 225 upp 2,4 procent medan kinesiska Shanghai och Hang Seng Index stiger med 0,7 procent respektive 1,8 procent.

På Stockholmsbörsen är det lugnt på rapportfronten. Bland morgonens inkomna rekommendationer sänker DNB riktkursen för Volvo till 285 kronor (320) och ändrar sin rekommendation till köp från behåll. Sagax riktkurs höjs till 300 kronor (290) av Pareto som även höjer rekommendationen från behåll till köp. DNB Markets sänker riktkkursen för Atlas Copco men upprepar rekommendationen behåll.

På makronivå är torsdagen relativt intensiv. Dagen inleds med att Storbritanniens räntebeslut för september meddelas vid 13:00 följt av att Bank of Englands skrivelse om inflationen publiceras en halvtimme senare. Klockan 14:30 rapporteras de amerikanska nytillkomna ansökningarna om arbetslöshetsersättning samtidigt som Philadelphia Federal Reserves tillverkningsindex för september aviseras. Vid 16:00 delges den månatliga befintliga husförsäljningen för augusti i USA.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -