Så går det för skadedjursbolagen nu

Aktier De utländska skadedjursbolagen Rollins och Rentokil har haft en blandad utveckling på börsen. Så här går det för skadedjursduon nu.

Skadedjursbolag är i sin natur inte särskilt känsliga för konjunktursvängning. Att stor del av skadedjursbolagens intäkter är av återkommande karaktär gör bolagen än mer motståndskraftiga i sämre tider. Kassaflödeskonverteringen i sektorn är i allmänhet bra på grund av bland annat förskottsbetalningar. 

På lång sikt talar trender som urbanisering, ett varmare klimat och större regleringskrav för ökad efterfrågan på skadedjursbekämpningstjänster. 

Amerikanska Rollins, som grundades 1948, har idag ett börsvärde på nästan 25 miljarder dollar. Största ägaren i bolaget är än idag grundarfamiljen Rollins med runt 40 procent av aktierna. Bolaget har över 17 000 medarbetare i drygt 70 länder där runt 90 procent av omsättningen kommer från USA. Under Rollins paraply ingår varumärken som Aardwolf Pestkare, Clark Pest Control och HomeTeam Pest Defense. Bland tjänster som erbjuds finns exempelvis skadedjursbekämpning, termittjänster och borttagning av vilda djur. 

I andra kvartalet uppgick försäljningen till 890 miljoner dollar vilket motsvarar en tillväxt på nästan 9 procent. Sett till organisk tillväxt låg den på 7,5 procent. Det är framförallt kommersiella skadedjurtjänster som agerade draglok med en försäljningstillväxt på nästan 12 procent. 

Bruttomarginalen i kvartalet landade på rekordhöga 54 procent samtidigt som vinst per aktie visade en ökning med nästan 25 procent. Rollins fortsätter med sin prissättningsstrategi där man ökar priserna med 3-4 procent per år, vilket till stor del bidrar till den fina organiska tillväxten. 

Bolaget fortsätter att handla bolag inom sektorn och under kvartalet köptes 14 bolag upp. Balansräkningen är robust vilket gör att man kan fortsätta ta till vara på förvärvsmöjligheter som dyker upp. 

Rollins förväntar sig en fortsatt marginalexpansion de kommande åren genom att bland annat optimera inköp, effektivisera rutterna och centralisera back office-tjänster. 

Baserat på innevarande år handlas Rollins-aktien till p/e 50 och ev/ebita 34. Under 2025 förväntas multiplarna falla till 45 respektive 31. 

Rentokil, som har huvudkontor i Crawley (England), har haft det lite tuffare på börsen i jämförelse med Rollins. Aktien är sedan årsskiftet ned 12 procent och börsvärdet ligger på 5 miljarder dollar. Runt 95 procent av bolagets rörelseresultat kommer från skadedjursverksamheten. Bortsett från skadedjursverksamheten erbjuder Rentokil bland annat rengöringstjänster mot företag. 

 

Idag är Rentokil verksamt i över 90 olika länder. Runt halva omsättningen kommer från USA, därefter kommer Europa (exklusive Frankrike och England) och Latinamerika som tillsammans står för 15 procent. Frankrike och England står för runt 10 procent vardera. 

Bolaget är en aktiv förvärvare och bara under det senaste decenniet har över 200 förvärv rotts i hamn. Nettoskulden i förhållande till ebitda uppgår i dagsläget till 2,8 vilket är betydligt mer än Rollins. 

Rentokil, som släpper siffror halvårsvis, hade rapport i slutet av juli. Den översta raden ökade med 4 procent och landade på 2,7 miljarder brittiska pund. Den organiska tillväxten uppgick till 3 procent. Rörelseresultatet växte samtidigt med 5,5 procent. I samband med rapporten berättade vd Andy Ransom att den nordamerikanska marknaden presterar bra och att integrationen av storförvärvet Terminix går enligt plan. Men nu verkar det som mycket har förändrats. 

Förra veckan föll aktien brant i samband med att bolaget publicerade ett pressmeddelande om att den nordamerikanska marknaden går sämre än väntat. Försäljningen har under de senaste månaderna gått trögare än förväntat samtidigt som kostnaderna har dragit iväg. De senaste investeringarna i marknadsföring som har inte burit frukt och problem med integrationen av Terminix finns bland faktorerna bakom den svagare utvecklingen. Det är värt att notera att en liknande händelse som ovan inträffade för ungefär ett år sedan. Läs mer här. 

Baserat på innevarande år får investerare betala p/e 29 och ev/ebit 15 för Rentokil. Under 2025 förväntas multiplarna landa på 22 respektive 13. 

Vi på Placera anser att Rollins, som bland annat har bättre avkastning på kapitalet, är av högre kvalitet i jämförelse med Rentokil och detta är förmodligen en förklaring till värderingsskillnaden. Vi tycker att Rollins har en alldeles för hög värdering för att kunna motivera ett köp. I Rentokil vill vi se tecken på att den nordamerikanska marknaden börjar prestera, däremot är det spännande att Nelson Peltz aktivistfond Trian har tagit position i bolaget. Vi fortsätter att avvakta med båda skadedjursaktierna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -