Fortsatt stor osäkerhet inför FED-beskedet

Makro Sysselsättningsökningarna i USA har visserligen dämpats men arbetsmarknaden ser fortsatt hyggligt stark ut. Löneökningarna har dessutom åter tickat upp. Det råder därmed fortsatt stor osäkerhet inför den amerikanska centralbankens kommande räntebesked.

Det har på marknaden varit en lång väntan på den amerikanska arbetsmarknadsrapporten för augusti. Humöret på marknaden har skiftat i takt med att fredagen närmat sig och andra arbetsmarknads- och konjunktursiffror rullats ut. Även om det i huvudsak varit åt det negativa hållet som finansmarknaderna reagerat.

Nu fick vi äntligen arbetsmarknadssiffrorna för augusti och det var en lite blandad kompott.

 

Antalet sysselsatta steg med 142 000 personer, vilket var ett utfall i närheten av förväntningarna på 163 000. Så den siffran borde ha fallit marknaden i smaken då den indikerar en fortsatt hälsosam arbetsmarknad men tillräckligt dämpad för att även göra Federal Reserve nöjda. Till det mer negativa hör att sysselsättningsuppgången i både juni och juli reviderades ner till 118 respektive 89 tusen. Siffror som ligger i underkant sett till vad som är önskvärt och pekar på en svagare arbetsmarknad än väntat.

Till osäkerheten kring hur siffrorna ska tolkas bidrog dessutom att antalet sysselsatta i industrin minskade med 24 000 personer. Det var ytterligare ett slag mot synen på industrikonjunkturen efter att inköpschefsindexet för industri låg på låga 47,2 i augustimätningen som presenterades tidigare i veckan.

Arbetslösheten i augusti landade på 4,2 procent. Det var en nedgång från 4,3 procent i juli och precis där analytikerna hade väntat att den skulle hamna.

Till det mer entydigt negativa, i alla fall ur Federal Reserves perspektiv, var att löneökningarna tog lite förnyad fart i augusti och steg med 3,8 procent i årstakt. Upp från 3,6 procent i juli. Ur konjunktursynpunkt är detta däremot goda nyheter och talar för att de amerikanska hushållen kan fortsätta att hålla konsumtionen uppe. Dessutom är det en siffra som mer generellt talar för att amerikansk ekonomi fortsätter att utvecklas hyggligt.

Nu ska siffrorna skärskådas i detalj och den omedelbara reaktionen på finansmarknaden är lite skiftande. På räntemarknaden prisar man nu in en räntesänkning med 0,50 procentenheter från Federal Reserve med 50 procents sannolikhet. Ingen större förändring jämfört med hur det såg ut innan arbetsmarknadssiffrorna publicerades. På börsen är man också lite osäker kring hur siffrorna ska tolkas. Amerikanska börsterminer ligger runt nollan eller är svagt ner.

Marknadens fokus skiftar nu till nästa veckas inflationssiffror för augusti som publiceras på onsdag. Då kanske vi får större klarhet kring hur Federal Reserve kan tänkas agera i samband med räntebeskedet den 18 september. Fed-ledamöterna går också in i en så kallad ”tyst period” i nästa vecka. Så inga fler tunga signaler härifrån under nästa vecka.    

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -