Ett svårt, volatilt börsår lider mot sitt slut. Vad som länge kunde beskriva som ett tech-fokuserat USA-rally har utvecklats till en global björnmarknad. Få aktier har skonats andra halvårets nedgångar och flera av årets tidigare vinnaraktier har vänt till minus.
Det blev inget tomterally i december, inte ens en andningspaus efter den tillfälliga vapenvilan i handelskriget mellan USA och Kina som jag trodde. Istället hade amerikanska S&P 500-index sin värsta julafton hittills.
Mellandagshandeln blev dock ett rejält uppställ i USA, vilket påminner mig mer om tjurfällorna under finanskrisen än en varaktig vändning. På den svenska börsen uteblev en positiv reaktion när börsen öppnade den 27 december.
Inför januari är börsutvecklingen en svårknäckt nöt. Flera stora, viktiga, aktiemarknader befinner sig per definition i björnmarknad.
Det osar av oro kring handelskriget mellan USA och Kina. Räntemarknaden skickar varningssignaler som indikerar en stundande recession. Amerikanska statsapparaten är på randen att stängas ner på grund av oenigheten kring muren och budgetunderskotten.
Svensk och europeisk verkstad- och industri, som närmast är ett derivat på utvecklingen i den globala ekonomin, har samtidigt, i alla fall bitvis, blivit väldigt billiga på rådande prognoser.
Det är höga känslor som styr börsen i dessa tider. Girighet och rädsla.
I slutet på en tjurmarknad vill ingen vill missa vidare uppgång (tänk på den paraboliska uppgången i teknikbolagen i höstas). I en björnmarknad vill ingen ta risken att aktierna blir ännu billigare imorgon (oron och fallen i nordiska och europeiska verkstadsaktier).
Skiftet mellan eufori och skräck har gått väldigt snabbt i FAANG-bolagen. Apple har rasat snart 40 procent från toppen. Ungefär 400 miljarder dollar har gått upp i rök. Under årets första tre kvartal har samtidigt Apple genomfört aktieåterköp för motsvarande 72 miljarder dollar.
Handelskriget mellan USA och Kina har krupit under skinnet även på teknikinvesterarna. Flera aktiestrateger tror nu att Apple, med stor tillverkning i Kina och Taiwan kan stå på tur att drabbas i nästa fas av konflikten. Och i ett ytterligare steg kanske också mjukvarubolag lamslås.
Den allmänna nedgången i aktiemarknaden har sen spätts på av flödesstyrda handelsstrategier. De automatiserade börsrobotarna säljer vitt och brett, vilket märks när nedgången slår hårt över hela linjen.
Den breda nedgången kan också förklaras av en generellt hög belåning i aktiemarknaden. Det leder till att likvida tillgångar säljs ut för att minska hävstången när börsen faller. Sen rymmer december också en del årseffekter, då fondförvaltare och institutioner vill städa böckerna inför 2019.
Det saknas synliga livbojar att hålla sig i inför januari. Till exempel har låga värderingar, på rådande prognoser, bara blivit lägre i svenska verkstadsbolagen.
Även om vinstestimaten skulle falla med 20 - 30 procent, vore multiplarna fortfarande inom rimlighetens gränser i bolag som Autoliv och Epiroc. Men det har inte givit någon flytkraft. Tekniskt är antalet aktier i stigande trend få, då finns heller inga trendlinjer i närområdet att ta stöd vid.
Utvecklingen på Stockholmsbörsen beskriver situationen väl. Cirka 50 aktier har ökat i värde de senaste tre månaderna medan ungefär 330 aktier förlorat i värde. Rasen på förlorarlistan är också betydligt större än uppgångarna ibland de topp-40 bästa placeringarna.
Nu väntar rapporteringen från fjärde kvartalet och av sentimentet att döma vill investerarna hellre avvakta resultaten än chans-köpa möjligheten till positiva överraskningar.
När osäkerheten är så stor är det klokaste att hålla sig vid sidlinjen. Riskjusterat är det inte värt att försöka träffa den exakta botten med nya aktieköp, lika lite som det är värt att tappert försöka pricka toppen med sina försäljningar.
Trots den uppenbara risken för vidare kursfall är min största oro i ett längre perspektiv inte en fortsatt björnmarknad. I stället oroar jag mig för att börsen, när de akuta kursfallen klingat av, sen rör sig sidledes under en lång tid.
Höstens kursfall är än så länge en fis i rymden i jämförelse med kaoset under finanskrisen och it-bubblan. Men gemensamt för de senaste två decenniernas värsta härdsmältor, är att fantastiska köplägen uppenbarade sig kort därefter.
För en stor grupp investerare är tjurmarknad ett normaltillstånd, och björnmarknader anomalin som skapat fantastiska köplägen. Men under långa perioder har världens aktiemarknader faktiskt gått sidledes. Det är ett skräckscenario för alla som inte redan sitter på en förmögenhet, eller som sparar till en dräglig pension.
Få investerare har hört talas om uttrycket deer market. Uttrycket syftar på en hjort som fryst fast i skräck, som med uppspärrade ögon spanar efter faror i skogsbrynet. Kontentan blir att inget händer. Börsens omsättning sjunker och aktiekurserna blir i princip orörliga.
Det kan inte hända.. Jo, under hela 1990-talet befanns sig japanska aktiemarknaden i en så kallad deer market.
En deer market riskerar bli verklighet om baksmällan efter lågräntepolitiken, och de enorma penningpolitiska stimulanserna som genomförts sedan finanskrisen, kommer ifatt oss.
När stimulanserna nu i USA och Europa upphör, eller åtminstone trappas av, sjunker tillväxttakten i ekonomin. Avkastningskraven tvingas ned när tillväxten tryter. Att börsen då skulle ge en totalavkastning per år motsvarande bara utdelningen (3 - 4 procent) under ett par år är inte omöjligt.
Men allt är inte nattsvart. Svenska börsen är konjunkturberoende och exporttung. Verkstadssektorn dansar i takt med BNP-utvecklingen i Norden, USA och Europa.
Åtminstone i USA ser förutsättningarna hyggliga ut inför 2019, trots orosmomenten vi nämnt tidigare. Och den amerikanska ekonomin har varit ledande globalt sett de senaste tio åren.
Den amerikanska ekonomin förväntas växa hela vägen genom år 2020, även om takten blir lägre. Hushållens ekonomi är i god form och företagens balansräkningar är starka.
Ytterligare investeringar i nya maskiner och fordon är därför rimligt att anta även under 2019, även om det blir mindre drag i orderläggningen.
Det är pengar som kan landa på de svenska exportbolagens konton. Det tidigare problemet med ett skenade oljepris bör heller inte längre skava.
Så vilka aktier bör följa med i invigningen av det nya året?
Inför december valdes fastighetsbolaget Balder och godisbolaget Cloetta till Placeras lista med köpvärda aktier. Syftet var att välja två tryggare, ocykliska tillgångar. Åtminstone den förstnämnda aktien har hållit det löftet.
I övrigt har urvalet, precis som börsen i stort, tagit stryk under december. I ögonblicket som råder känns det rimligt att ytterligare ta ned risken.
Volvo får lämna. Aktien har efter ett år på listan inte utvecklats som vi förväntat. Förutom rådande tveksamheter kring konjunkturen har bolaget egna problem att ta i tu med. Omställningen till eldrift är en långsiktig utmaning. Problemen med ersättningen av komponenter till avgasreningen i en del lastbilarna är ett mer akut problem.
Också Saab stryks. Aktien har inte visat de defensiva kvaliteter vi förväntat och även globalt har försvarsaktier hamrats ned rejält. Bolagen har blandat och gett i sina besked om framtiden. Aktien rusade på den efterlängtade flygplansaffären med amerikanska försvaret tidigare i höstas, sen föll den kraftigt på beskedet om en nyemission på 6 miljarder kronor.
Tech-oron har drabbat både Microsoft och Servicenow, två aktier som tidigare hållit emot riktigt bra, trots att teknik-hajpen skjutits ned från börshimlen. De höga värderingarna börjar allt mer kännas som ett problem och månadens volatilitet i aktierna är en tydlig varning om känsligheten.
Trots att jag långsiktigt tror mycket på Servicenow får aktien vila från listan när vi går in i januari.
Spets-val
Fastighetsbolaget Balder – minskad ränteoro och Erik Selin
Styrkan i bolagets kassaflöden ger flexibilitet att välja rätt tid och projekt. Vd och grundaren Erik Selin är en mycket skicklig affärsman och den främsta anledningen till varför vi gillar Balder bäst i sektorn.
Balder äger fastigheter till ett bokfört värde på 114,5 miljarder kronor per den 30 september. Bolaget har en relativt hög andel bostäder, ungefär 60 procent, 16 procent är kontor och 11 procent handelslokaler. I övrigt äger bolaget en del hotellfastigheter.
Som alla fastighetsbolag är Balder räntekänsligt. Enligt bolagets egen analys skulle en 1 procentenhet högre ränta resultera i ett resultatbortfall på 270 Mkr, enligt senaste årsredovisningen. I fjol uppgick förvaltningsresultatet till 2 804 Mkr. I senaste tre kvartalen ökade förvaltningsresultatet per aktie med 18 procent till 2 428 Mkr. Substansrabatten är i skrivande stund cirka 8 procent.
Hexagon – Tillväxtresan fortsätter
Industrieffektivisering, AI, Internet of things och självkörande bilar är heta trender som gynnar Hexagon. Bolaget levererar scanners, kameror och sensorer för utvärdering och förbättring av industrin. Storägare i bolaget med 46 procent av kapitalet är investmentbolaget Melker Schörling.
Organiskt växte koncernens omsättning med 8 procent under tredje kvartalet. Kina var en stark region, tillsammans med olje- och gassegmentet.
Autoliv – billigt utan Veoneer
Krockkuddar, säkerhetsbälten och rattar. Utan Veoneer återstår i Autoliv vad som tidigare var affärsområdet passiv säkerhet.
I tredje kvartalet justerade bolaget ned sin tillväxtprognos för helåret från 8 procent organisk tillväxt till 6 procent, vilket bidrog till att aktien straffades hårt. Också rörelsemarginalen var något lägre än förväntat, detsamma gäller för omsättningen. Men skillnaderna mot estimaten är små.
Oron i hela fordonssektorn har pressat branschen i botten, det gäller underleverantörer som Autoliv likväl som fordonstillverkare som BMW och VW. Autoliv har nu en prislapp kring p/e 10 på nästa år.
MTG – Spännande satsningar på E-sport
MTG slog analytikernas förväntningar i tredje kvartalet, rörelseresultatet blev 340 Mkr mot 274 Mkr förväntat. Också MTGx har vuxit omsättningen sen förra året.
Vi gillar MTG för att bolaget ska delas i två. Nordic Entertainment, vilket är den traditionella TV-verksamheten delas ut till ägarna. Kvarvarande delen rymmer e-sport och digitalt videoinnehåll.
Nibe – Ett kvalitetsbolag som levererar värmepumpar
Värmeproduktbolaget Nibe är en klassisk förvärvare med en uttalad ambition att fortsätta köpa bolag i många år till. Prislappen på aktien har kommit ner ungefär 10 procent sedan toppnoteringen.
I tredje kvartalet ökade omsättningen med 17 procent, var av 10 procent var organiskt. Europa, Nordamerika och Asien har utvecklats väl.
Men bolaget har märkt av ökade globala osäkerheter och politiska spänningar. Bolaget jobbar också hårt med att kompensera prissättning för kraftigt ökade priser på insatsmaterial. Dyrare inköp har påverkat rörelsemarginalen negativt i kvartalet.
Förvärvsresan fortsätter och under året har flera intressanta köp genomförts. Senast i augusti tecknades ett avtal om att köpa 51 procent i EMIN Group. Ett elementbolag med verksamhet i Turkiet och Serbien.
Omsättningsmålet är satt till 20 miljarder kronor år 2020 och mycket sannolikt kommer bolaget slå detta redan i år. När det skett blir nästa mål 40 miljarder kronor i omsättning, enligt storägaren och vd Gerteric Lindquist.
Nibe är ett av de äldsta förslagen på Placeras lista över köpvärda aktier och ett bolag vi känner varmt för.
Bas-val
Cloetta – hög utdelning
Efter ett problemfyllt 2017 har Cloetta förbättrat resultaten avsevärt under året. Rörelseresultatet är hittills i år 26 procent bättre än i fjol. Samtidigt har aktien fallit ungefär 25 procent sen januari.
Integrationen av Candyking pågår fortfarande. Fulla synergier förväntas först 2020 och uppskattas till 100 Mkr årligen.
Bolaget har som mål att rörelsemarginalen ska vara 14 procent och investeringar har gjort i befintliga anläggningar för att klara större volymer. På årsbasis är marginalen nu 11,4 procent.
Förväntat är att godisbolagets vinst landar på 1,60 kronor per aktie i år, vilket innebär p/e 14, enligt Factset. Direktavkastningen antas bli 1 krona per aktie, vilket motsvarar nästan 4 procent.
Microsoft – It som håller över tid
Microsoft är det enda bolaget som kvarstår som ett av världens tio största bolag mätt som börsvärde från 2007 och innan finanskrisen. Det säger mycket om kvalitén. Under tech-pressen i november har aktien stått stadigt.
För att vara ett it-bolag är Microsoft relativt gammalt. Office-paketet har ställt om till att vara en abonnemangstjänst. Över åren har bolaget lyckats med flera nya satsningar, som spelkonsolen Xbox (e-sport), köpet av Minecraft och etableringen av molntjänsten Azure.
Aktien är såklart inte billig. Men bolagets vinst väntas öka årligen med mellan 10–17 procent under de kommande tre åren. Avkastningen på eget kapital ligger konstant över 30 procent.
I tredje kvartalet slogs förväntningarna på både omsättning och vinst. Drivet av framgångar för molntjänsten Azure och spelkonsolen Xbox.
Lifco – dyrbar stabilitet, volatil aktie
Insiders har ökat i Lifco efter kvartalsrapporten. Nettoomsättningen ökade med 18 procent och samtidigt steg resultatet med 31 procent. I Lifco har finansmannen Carl Bennet samlat en spretig men lönsam skara bolag under samma tak.
Konjunkturstabila intäkter motiverar en premievärdering jämte börsens andra förvärvsdrivna verksamheter.
Investor – Bra grundsten i en svensk aktieportfölj
Investors noterade portfölj rymmer tio kvalitetsbolag. Därutöver ryms en rad välskötta onoterade tillgångar. Baserat på en marknadsvärdering av dessa handlas aktien med en högre substansrabatt.
Långsiktigt har Investor många kvaliteter och kan liknas vid en bättre Sverigefond. En stor del av totalavkastningen kommer ifrån utdelningen som vardera ägaren kan välja att återinvestera eller köpa annat för.
Januariutgåvan av Placeras Strategidokument
Sänker risken-men goda chanser till vändning 2019
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Balder B | Köp | 246,80 | - |
Hexagon B | Köp | 403,10 | - |
Autoliv SDB | Köp | 630,40 | - |
MTG B | Köp | 282,80 | - |
Nibe Industrier B | Köp | 89,84 | - |
Cloetta | Köp | 24,30 | - |
Microsoft | Köp | 100,56 | - |
Lifco B | Köp | 327,00 | - |
Investor B | Köp | 369,70 | - |