BofA: Investerarna lämnar råvaror

Marknad Optimismen överväger men tjurarna börjar bli nervösa och exponeringen mot råvaror har fallit till 7-årslägsta. Det är några slutsatser från BofA:s fondförvaltarenkät för september.

Efter den stora turbulensen som inledde augusti har det varit något lugnare på finansmarknaderna i september, hittills åtminstone, och det märks på svaren i den stora månadsvisa förvaltarenkäten från Bank of America. En undersökning som den här gången har gjorts under perioden 6-12 september.

Andelen kassa har exempelvis legat relativt stilla och bara krupit ned från 4,3 till 4,2 procent. Nära men inte riktigt på 4-procentsgränsen som brukar indikera att förvaltarna blivit lite för optimistiska.

Andelen svarande som räknar med en mjuklandning i den globala ekonomin är också kvar på höga nivåer. Nu är det hela 79 procent som väljer det svarsalternativet och bara 11 procent tror att det blir en hårdlandning inom 12 månader.

Specifikt för USA tror mer än hälften av de svarande att landet klarar sig från en recession under de närmaste 18 månaderna.

Det pekas samtidigt ut som den ”största svansrisken”, klart högre än geopolitiska konflikter eller en inflation som vakar till liv igen.

När det kommer till allokeringen av kapital har september däremot bjudit på en hel del action. Placerarna roterar nu in i defensiva sektorer på bekostnad av mer cykliska. Något som visar sig i den relativa övervikten dessa branscher emellan.

En annan rotation som skett är från teknikaktier och in i banker, samt en allt lägre exponering mot råvaror. Förvaltarnas nettoexponering mot råvaror är nu den lägsta på 7 år.

Inte helt förvånande så är förväntningarna nu höga på att den så kallade yieldkurvan ska bli brantare, det vill säga att de korta räntorna ska gå ned mer än de långa.

Ett steg i den riktningen skulle en större räntesänkning från Fed imorgon kväll vara. Frågetecknet rör främst om det blir 25 eller 50 punkter samt vilka signaler de enskilda ledamöterna sänder om riktningen framåt.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -