En ny analys från Länsförsäkringar visar att statens senaste förslag om lättare kreditrestriktioner kan göra det möjligt för fler unga vuxna att köpa sin första bostad.
Länsförsäkringars privatekonom Stefan Westerberg lyfter fram att förslagen kan ge positiva effekter, särskilt i områden med höga bostadspriser som Stockholm. Samtidigt påpekar han att den långsiktiga effekten beror på bostadsprisernas utveckling.
"Lättare amorteringskrav sänker inkomstkraven, vilket gör att fler får råd att köpa en lägenhet. Men de långsiktiga effekterna är beroende av bostadsprisernas utveckling. Om bostadspriserna stiger med mer än 11 procent elimineras effekten gällande inkomstkravet, eftersom man då måste ha lika hög inkomst som idag med befintliga regler", säger Stefan Westerberg enligt ett pressmeddelande.
Han påpekar också riskerna med de nya reglerna, där lägre amorteringskrav kan leda till långsiktig skuldsättning och sårbarhet vid ekonomiska kriser.
"Med mindre amorteringskrav är det möjligt att vissa inte sparar alls utan i stället använder pengarna till spontan shopping, vilket inte tryggar ekonomin på lång sikt. Det kan leda till att vissa personers skulder förblir höga under en längre tid jämfört med dagens regler, vilket ökar sårbarheten i privatekonomin om något skulle gå snett i livet".
Stor effekt i Stockholm
Förslagen, som presenterades i en statlig utredning i november, har potential att förändra tillgången till bostadsmarknaden för en stor grupp unga vuxna. Särskild effekt skulle märkas i Stockholm - där skulle antalet unga utanför bostadsmarknaden minska från 73% till 62%, enligt analysen.
"Effekterna är större i områden med högre bostadspriser som i Stockholm, där många unga vuxna åker på det skärpta amorteringskravet som höjer inkomstkravet. Med lättare kreditrestriktioner sänks inkomstkravet till 34 000 kronor. Men med den lönen har man en högre skuld än taket i förslaget, som innebär att man måste få ett undantag för att få ja på låneansökan", säger Stefan Westerberg.