Så kan du handla krypto: "Bitcoin är som Investor..."

Börs Bitcoin slår rekord på rekord och kostar nu över en miljon kronor. Men hur handlar man med krypto egentligen och var?

JKassel_Safelloportraits_Web8-900x600
Emelie Moritz, VD för Safello Foto: Pressbild

Det går att handla med krypto både över så kallade kryptobörser och genom att investera i börshandlade ETF:er och certifikat som har exponering mot kryptovalutor. Vi ska återkomma till det.

För det kanske allra viktigaste att tänka på är att handla hos någon som åtminstone är registrerad hos Finansinspektionen. Det är kryptobörserna Saffelo, Trijo och Btcx. Men man ska dock komma ihåg att registrerade företag inte står under samma grad av tillsyn från Finansinspektionen som tillståndspliktiga företag.

"Det är bra att tänka på att använda svenska aktörer som är registrerade hos FI. Företag som har någon man kan ringa och prata med. Blir man kontaktad av någon som lovar en massa ska man inte lita på det", säger Arvid Börje Ramberg, VD på NGM-noterade Greenmerc som driver kryptobörsen Trijo.

”Wallet” i stället för ISK

Rena kryptovalutor går inte att handla inom sitt ISK utan alla kryptovalutor handlas via kryptobörser och förvaras på en så kallad wallet (digitial plånbok). Det går också att ta ut krypton och förvara den på en ”self-hosted wallet”, alltså ”en plånbok” som ligger offline men det är lite överkurs. Men lite kort kan vi säga att det är så här folk som "tappat bort" sina Bitcoin har förvarat sin krypto.

Däremot kan det vara viktigt att känna till hur en wallet skyddas och hur du kommer åt den själv. Det finns privata och publika nycklar. Den publika nyckeln är som ett bankkonto-nummer kan vi säga. Det är den adress du delar med andra för att få kryptovalutor. Den privata nyckeln går att jämställa med en pinkod. Den används för att godkänna transaktioner och hålla dina tillgångar säkra. Handlar du via svenska aktörer räcker det med Bank-ID.

När vi kommit så här långt har det nu blivit dags att bestämma vilken krypto man vill köpa. Bitcoin är den mest populära och har stigit med 12 500% på tio år. Det säger å andra sidan inget om hur den kommer gå framöver. Även Bitcoin har från tid till annan rasat i värde. Med 50%.

Emelie Moritz, VD för Safello medger att det svänger mycket men tycker ändå det har blivit lite lugnare än tidigare.

”Bitcoin börjar erkännas som ett digitalt guld och ses som en värdebevarare i princip", säger hon.

Arvid Börje Ramberg tycker att Bitcoin är det enda vettiga alternativet för nybörjare.

"Jag tycker man ska skilja på Bitcoin och kryptovalutor generellt. Bitcoin är den enda valutan som har bevisat sig över tid. Man skulle kunna säga att Bitcoin är som Investor medan de andra valutorna kan liknas vid start-ups."

Arvid Börje Ramberg är VD på NGM-noterade Greenmerc som driver kryptobörsen Trijo. Han uppmanar sparare att läsa på och inte hoppas på snabba pengar. Foto: Pressbild.

Uppsjö av kryptovalutor

Men det finns många, många fler kryptovalutor än Bitcoin: olika tokens, utility tokens, meme coins och stablecoins som är peggade mot en statligt utgiven valuta eller någon annan tillgång.

Det känns som en djungel när man pratar med en person som kan krypto och det är lätt att drunkna i terminologin och utbudet som finns.

”Jag skulle säga att man ska investera i det man förstår. Och verkligen göra sin research först, och det är nog viktigare än att ta massa tips för att tjäna snabba pengar", säger Emelie Moritz.

Arvid Börje Ramberg håller med.

"Man ska inte stirra sig blind på att någon har tjänat 10 miljoner snabbt på en okänd krypto för det är som att hoppa in i en förhoppningsaktie. Det är sällan det blir bra", slår han fast.

Krypto via börshandlade produkter

Men det finns fler sätt att investera i krypto än kryptobörser, om man inte absolut måste ha kryptovalutan själv i en digital plånbok vill säga. Det görs enklast genom börshandlade fonder, ETF:er och certifikat.

I de här fallen är krypton den underliggande tillgången i stället. Fördelen med dessa instrument är att investeringen går att göra inom ISK och kapitalförsäkring. Båda sparformerna schablonbeskattas bara, och upp till 150 000 beskattas inte alls. Avgiften ligger däremot på upp till 2,5% årligen, ungefär som dyra fonder. Däremot går instrumenten inte att handla med under dygnets alla timmar, som med krypto.

”Börshandlade produkter handlas bara under börsens öppettider. Medan alla kryptovalutor handlas dygnet runt 365 dagar om året. Det finns inga röda dagar i kryptovärlden. Och det kan vara väldigt volatilt och då går det inte att sälja ett certifikat om börsen är stängd”, säger Emelie Moritz som påpekar att Safello också är den enda krypto-börsen med en svensk bank och därför kan ta emot swish.

"Jag kan förstå tjusningen i att det är enklare med börshandlade produkter, men du har årliga förvaltningsavgifter och kanske underliggande avgifter som du inte ser. Du har också motpartsrisk och kreditrisk som du inte har om du äger kryptovalutan", säger Arvid Börje Ramberg.

Men det finns en annan fördel med att handla börshandlade produkter. Du kan exempelvis köpa en produkt där du exponeras mot de tio största kryptovalutorna. En slags ”indexkorg” om du så vill, då slipper du också välja ut ett enda kryptoslag.

Månadsspara i krypto

Bitcoin, som är den populäraste kryptovalutan, har under året rusat till nya rekordnivåer och kostar för första gången över en miljon svenska kronor.  Så frågan är om man ska våga sig in nu?

”Det är väldigt svårt att tajma marknaden. Det tror jag att man ska släppa. Bättre tänka långsiktigt och spara oftare med mindre summor i stället”, föreslår Emelie Moritz, som tycker man ska se krypto som en krydda i portföljen.

Men det är inte direkt billigt att köpa krypto genom kryptobörser heller. Safello exempelvis tar ut en volymbaserad avgift som baseras på ett års handelsvolym. För de minsta transaktionerna blir det 3,5% medan köp på över 5 Mkr får en avgift på 0,19%. Men det finns också uttagsavgifter, avgifter vid avlutande av konto och vid byte av kryptovaluta.

Hos Trijo får man istället sätta in pengar via Trustly eftersom kryptobörsen inte har något svenskt bankkonto. Där tillkommer en avgift för att växla pengarna till euro. Själva köpet kostar mindre, 0,75% på handelsvolymen. Vid uttag är avgiften både hos Safello och Trijo beroende av vad Bitcoin står i. I dagsläget skulle uttagsavgiften hos Trijo bli omkring 150 kronor. Hos Safello högre.

"Läs på! Och tänk inte på det som snabba pengar", avslutar Arvid Börje Ramberg.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -