Ekonomiska besluten i år som svenskarna ångrar mest

Privatekonomi Dags för nyårslöften! Men först ska vi lära oss av våra misstag. Då är det lättare att göra om och göra rätt.

Borgo-900x600
Borgos sparexpert Åsa Fagerlund. Foto: Pressbild

Lägre inflation, sjunkande räntor och bättre börs bådar gott inför 2025. Men trots bättre tider kan det finnas saker som skaver. Vilka ekonomiska beslut ångrar vi mest? Faktum är att det skiljer sig åt mellan kvinnor och män. Och även beroende på hur gamla vi är.

För litet sparande, för dålig kunskap om börsen och borde köpt en bostad tidigare är några saker, som listas i en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av bolåneutmanaren Borgo.

Kvinnor och män ångrar olika

Medan 30% av kvinnorna ångrar att de inte sparat ihop en tillräckligt stor buffert är det bara 25% av männen som känner så. Istället ångrar fler män att de inte köpte bostad tidigare. Siffran är 16% mot bara 10 % för kvinnorna där. Männen ångrar också en del dåliga affärer.

Många män ångrar att de inte lärt sig mer om börsen, nästan en av fem. Men det är fler kvinnor som sätter upp det på sin ångest-lista.

Att man börjat pensionsspara och månadsspara för sent är också två ekonomiska beslut eller ”icke beslut” kanske man ska säga, som folk grämer sig över.

Nytt år ger nya möjligheter

Men det är bara kavla upp ärmarna och sätta i gång med alla misstag man vill undvika att göra och allt man vill förbättra. Med en bättre konjunktur i antågande borde det finnas utrymme, anser Borgos sparexpert Åsa Fagerlund.

”För alla de som slipper betala lika mycket för sina bolån är läget nu utmärkt att bygga upp bufferten och skapa motståndskraft nästa gång något oförutsett inträffar antingen på individ- eller samhällsnivå”, säger hon.

Men det är också så att unga i högre utsträckning ångrar dåliga affärer. Dubbelt så många jämfört med pensionärerna. Och det är också de unga som ångrar att de inte har sparat ihop en tillräcklig buffert.

”När det handlar om privatekonomi har unga mycket att lära av de äldre – som att alltid få ränta på sitt sparande, att den ekonomiska tryggheten ökar med tiden och att alltid ha ett regelbundet sparande, oavsett ålder”, säger Åsa Fagerlund och fortsätter.

”Kanske hör det ungdomen till att ta beslut som man ångrar, sådant som bleknar när man blir äldre. Men jag är glad att se att så många unga reflekterar över storleken på sitt sparande. Många unga har haft en tuff start på arbetslivet med pandemi, lågkonjunktur och hög ungdomsarbetslöshet.”

Tre nyårslöften för att slippa ekonomisk ånger

1. Prata om privatekonomi

Prata med vänner och bekanta om sparande, få tips och inspirera varandra. Är du i en relation, prata om hur ni kan se till att båda parter har möjlighet att spara.

2. Följ 70/20/10-regeln

När du har ett sparmål underlättar det om du har en regel att utgå från. Ett bra riktmärke är att lägga 70 procent av inkomsten på fasta utgifter och livsmedel, 20 procent på nöjen och 10 procent på sparande.

3. Automatisera och välj rätt sparform

Välj en sparform som passar ditt mål och ställ in automatiska överföringar varje månad. För ett kortsiktigt sparande är ett sparkonto med låg risk och hög ränta oftast det bästa alternativet, medan ett långsiktigt sparande kan gynnas av högre risk, så som fonder eller aktier.

Källa: Borgo

Ekonomiska beslut som svenskarna ångrar

Att jag inte sparat ihop en tillräckligt stor buffert (28%)

Att jag inte lärt mig tillräckligt om börsen (20%)

Att jag började pensionsspara för sent (19%)

Att jag började månadsspara för sent (18%)

Att jag inte köpte bostad tidigare (13%)

Ett dåligt köp eller en dålig affär (13%)

Att jag tagit på mig för stora konsumtionslån (6%)

Annat (4%)

Nej, har aldrig behövt ångra något av detta (31%)

Vet ej (4%)

Källa: Undersökningen genomfördes av Demoskop i september 2024 på uppdrag av Borgo.
2266 personer fick svara på olika frågor om sin privatekonomi.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -