Fem fonder för risktagaren 2025 – från Indien till svenska småbolag

Fonder Du har förmodligen tänkt igenom det här – du vill ta risk. Med risk kommer också möjligheten att bli rikligt belönad. Så länge du är medveten om att det kan gå åt helt fel håll, kommer här fem fonder som passar dig som gillar att leva farligt.

fond risk - 1
Foto: Unsplash

Det är lika bra att slänga sig ut. Tillväxtmarknader är så klart spännande. Ekonomierna i länderna är i en fas av snabb utveckling och industrialisering, men ännu inte fullt utvecklade som de större, stabilare ekonomierna. Med det kommer så klart risker som volatilitet i marknaden, politiska utmaningar och ekonomiska ojämlikheter. Och ju mer koncentrerat till ett land en fond är, desto högre risk.

Men nu ska vi ta risk så första fonden blir Allianz India Equity AT USD. Fonden investerar på aktiemarknaderna i den indiska subkontinenten. Det är en geografisk och kulturell region i södra Asien som omfattar flera länder bland annat Indien, Pakistan, Sri Lanka och Bangladesh. Nu är just den här fonden 100% investerad i Indien, och det är inte så dumt. Indien är en av världens snabbast växande ekonomier med en stadig BNP-tillväxt.

Industri och infrastruktur utvecklas snabbt

Landet har över 1,4 miljarder människor, och en ung befolkning. Stor inflyttning till städerna gör att industrier och infrastruktur utvecklas snabbt. Finanssektorn är ofta en nyckelbransch i tillväxtmarknader eftersom den stödjer ekonomisk utveckling, företagsutlåning och privat konsumtion. Och det är också i den sektorn vår "Indien-fond" har investerat mest.

Fonden är upp nästan 50% på ett år och 160% på fem år. Men här är det viktigt att komma ihåg att för oss svenskar påverkas avkastningen även av hur den svenska kronan utvecklas mot amerikanska dollarn, då fonden handlas i dollar.

Branschfonder ökar risken i din portfölj

Smalare branschfonder är också en mer riskfylld investering än breda fonder som placerar i flera olika branscher. Så Swedbank Roburs Technology-fond blir perfekt för risktagaren. Fonden har presterat i toppskiktet i sin kategori och investerar globalt i stora och medelstora bolag inom informationsteknologi-sektorn. På ett år har fonden gått upp strax under 50% och på fem år 250%.

Majoriteten av fondpengarna är placerade på andra sidan Atlanten eftersom sektorn domineras av USA. De största innehaven är mjukvarujätten Microsoft, halvledar- och AI-bolaget Nvidia och halvledarbolaget Broadcom.

Kan man få nog av USA?

Får du inte nog av USA kan även en amerikansk indexfond var något. En form av bas kan vara bra att ha även för risktagaren. Valet faller då på på Länsförsäkringar USA index, som är bredare än Technolgy-fonden. Indexfonden får högsta betyg av fondutvärderaren Morningstars och har på ett år klättrat strax över 40%. På tre år ligger den +66% och på fem år +144%. Eftersom det är en passivt förvaltad fond som bara skuggar ett index är fondavgiften också låg, 0,21%. Kan vara bra som omväxling. För ju högre risk desto högre är fondavgifterna, oftast.

Men jag vill även bjuda på denna för den som vill uppehålla sig i USA men få in variation i portföljen. CT (Lux) American Smaller Com AU USD investerar i småbolag i USA och mindre företag som har betydande verksamhet i USA. På ett år har fonden klättrat 24% och 118% på 5 år. Hög risk men bra betyg från fondutvärderaren Morningstar.

Några av de största innehaven är en global oberoende investmentbank Moelis & A, el- och naturgasbolaget Avista, fastighetsinvesteringsfonden Brixmor Property Group, Peloton Interactive som är verksam inom fitnessbranschen och finansbolaget Houlihan Lokey A. Fonden handlas i dollar så avkastningens storlek påverkas av kronans ställning gentemot dollarn.

2025 kan bjuda på ett lättnadsrally

Även småbolag rent generellt är mer riskfyllda än stora stabila lönsamma bolag. Men som sagt: större risk, större möjlighet till bra utdelning. Och just småbolagen kan få ett bättre klimat nästa år när räntorna fortsatt sjunker och konsumtionen tar fart. Case All Star Småbolag A är upp 19% på ett år, drygt 30% på tre år och över 90% på fem år.

Sjukvård, industri och teknik, i den ordningen, är fondens tre största sektorer. Och fondens fem största innehav är medicinteknikbolaget RaySearch Laboratories, affärsinformationsbolaget Karnov Group, fastighetsbolaget Swedish Logistic Property, teknologibolaget Addnode Group och spelutvecklaren Paradox Interactive.

För dig som vurmar lite extra för den gröna omställningen

Den sista fonden blir även den väldigt specifik, vilket gör att risken ökar. Robeco Smart Energy D-EUR Cap har full pott hos Morningstar och har på ett år stigit 16 %, 19% på tre år och 118% på fem år. Fonden är väldigt nischad och har som investeringsmål att främja omställningen och minskningen av koldioxidutsläpp i den globala energisektorn. Det här görs genom investeringar i rena energikällor, energieffektiva produkter och infrastruktur och teknologier som stöder elektrifiering av industri-, transport- och värmesektorerna. För att nå målet investerar fonden bara i företag som jobbar enligt FN:s globala hållbarhetsmål.

Å precis som ovan så påverkas avkastningen av den svenska kronans utveckling mot euron då fonden handlas i euro.

 

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -