Swedbanks VD: "Vi kan växa på bolånemarknaden"

Börs Trots en pressad bolånemarknad levererar Swedbank ett resultat för Q4 som slår förväntningarna. VD Jens Henriksson tror rentav på tillväxt: "Vi kan växa på bolånemarknaden, men det är stenhård konkurrens därute."

BB240926ZZ006
Jens Henriksson, VD Swedbank. Foto: Bildbyrån

"Det är ett samlat bra resultat. Räntenettot 2024 jämfört med 2023 faller med 1,7 miljarder, men provisionsnettot stiger ungefär lika mycket och vi har god kostnadskontroll. Dessutom känns det naturligtvis väldigt bra att kunna höja utdelningen", säger VD och koncernchef Jens Henriksson om Swedbanks Q4-rapport.

Sveriges största bolånebank slår förväntningarna på flera fronter vilket lyft kursen med i skrivande stund drygt +4%.

Positivt policy-besked

 

En lika viktig nyhet som nyckeltalen kom dock kvällen före rapporten: Swedbanks styrelse höjer utdelningspolicyn från 50% av årsvinsten till ett spann mellan 60-70%. Det når nästan hela vägen till den 75%-nivå som rådde före penningtvättskandalerna 2019, då Göran Persson klev som ordförande i banken och sänkte policyn.

Vilka tankar ligger bakom tajmingen?

"Vi kan inte fortsätta att bygga kapital i all evighet och då bestämde sig styrelsen igår för att nu var det dags", säger Henriksson.

"60-70% är en genomtänkt nivå för den möjliggör både att vi kan utveckla banken till förmån för våra kunder, vi har pengar att låna ut i olika konjunkturcykler - om låneefterfrågan stiger kan vi följa med där - och samtidigt kan vi ge en god utdelning till våra ägare", säger han.

Den föreslagna utdelningen för 2024 landar i toppen av spannet, på 70%, vilket ger 21,70 kronor per aktie. Före den nya policy-informationen hade marknaden väntat 16,15 kronor.

När den nya policyn tillkännagavs påpekade Henriksson också att Swedbank har tillräckligt med kapital att täcka en eventuell bot från USA, som bedömare säger kan ligga i 10-30 miljardersklassen.

Att Swedbanks värdering står säker utifrån det perspektivet ansåg även Afv i en nylig analys, med hänvisning till att bankens kärnprimärkapitalrelation är starkast av alla svenska storbanker, på 20,1%, och intjäningen hög.

Baltisk bankbok

 

Baltstaterna genererar en tredjedel av er vinst. Består det förhållandet framöver?

"Jag aktar mig gör att göra den sortens prognoser, men rent allmänt är det tre ekonomier som kommer att växa mer än Sverige. Vi ser att hur vi sakta men säkert - eller ganska snabbt egentligen - bygger en sparandekultur där Roburs fonder ökar."

"Vi är det mest älskade varumärket i den regionen, så jag är positiv", säger Henriksson.

Förmögna i fokus

 

Han tror även på Sverige och lyfter han fram att man satsat starkt på segmentet premium. För att bli private banking-kund hos Swedbank krävs minst 5 miljoner kronor i placerbart kapital, men redan med ett sparande på 1 miljon får man tillgång till premium-tjänsten.

I rådgivningen totalt har banken hållit uppe sitt provisionsnetto, som var 4 285 miljoner kronor (3 754) under Q4 2024, något över förväntade 4 174 miljoner kronor.

På frågan om inte billiga indexfonder hotar affärsmodellen, säger Henriksson att man erbjuder både indexfonder och konkurrenskraftiga förvaltade fonder. Men styrkan i affären vilar på systemsatsningar:

"Vi har investerat den vinst vi fått under ett antal år i en ny kommunikationsplattform med kunderna och i en ny rådgivningsplattform, som ger en större och bättre översikt framåt. Vi ser att både Swedbank Försäkring, Robur och andra områden är framgångsrika."

Kan en förvaltningsjätte som ni växa mer?

"Vi kan växa mer. Tittar du på marknadsandelen på Robur så ligger den på litet drygt 20%, men sen finns det PPM, institutionellt sparande och förmögenhetssparande", säger Henriksson.

Bister bolånemarknad

 

Swedbanks utlåningen till bolånekunder i Sverige minskade med 2 miljarder kronor under kvartalet och uppgick till 913 miljarder kronor (914). Marknadsandelen för bolån uppgick till 22%, vilket gör banken till den största aktören i ett landskap med "stentuff konkurrens".

Ni är störst på en marknad med låg tillväxt - hur går det framåt? 

"Marknaden växte runt 50 miljarder kronor 2024, 2023 var det 15-20 miljarder, och går vi tillbaka till 2022 var det 150 miljarder och därför innan ännu mycket mer. Så det är klart att det är en fallande marknad. Vi såg att vi var väldigt framgångsrika den första halvan av 2024, då ökade vi marknadsandelarna. Däremot har vi haft det tuffare under andra halvan och tappat litet volym", säger Henriksson.

Volymtappet förklarar han med en plötslig våg av kunder som ville ta kontakt:

"Det berodde på att vi fick en väldig debatt om 'kontakta din bank' och vi har mest kunder av alla. Så när alla hörde av sig samtidigt fick vi för långa köer och väntetider. Det straffade sig."

Åtgärden är fokus på gammal hederlig telefoni, som visat sig vara "hur våra kunder i ökad omfattning vill möta oss".

"Vi kan växa på bolånemarknaden men det är stenhård konkurrens därute", säger Henriksson.

Risigare räntenetto

 

Angående de omdiskuterade bolånemarginalerna poängterar han att de halverats från 1,4% till 0,7% sedan Finansinspektionen granskade dem för ett par år sedan.

Det sänker förvisso intjäningen, men å andra sidan ökar den på sparsidan, som under den extrema lågräntefasen utgjorde en kostnad.

"Sammantaget kommer räntenettot att falla. Jämför vi med 2023 föll räntenettot med 1,7 miljarder från 2023 och vi ser att en halv procent ner på räntorna över hela linjen medför att våra ränteintäkter går ner med dryga 3 miljarder kronor", säger Henriksson om effekten av väntade räntesänkningar.

Svensk styrka

 

En stark rapport idag, men vart går ni härifrån? 

"Vi har en tydlig vision. Vi är banken som gör det möjligt för de många människorna och de många företagen att skapa en bra framtid. Vi har fokus på hållbarhet eftersom vi tror det är lönsamt. Och vi jobbar på tillgänglighet", målar Henriksson med bred pensel.

Om 2025 tillägger han:

"Vi ser framför oss en växande svensk ekonomi. Vi befinner oss i en region där vi kommer att vara i toppen på EU:s tillväxtliga, så vi är positiva kring Sverige, Estland, Lettland och Litauen."

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -