Världens äldsta bolag lyfter på Abe

Börs Shinzo Abes vinst i det japanska valet fick Tokyobörsen att fortsätta uppåt. Och en av börsvinnarna på hans politik fick sin grund år 578.

Världens äldsta bolag har funnits i över 1400 år och upplevt över 40 generationsskiften. Idag är byggbolaget Kongō Gumi en del av japanska börsnoterade bygg- och fastighetskonglomeratet Takamatsu Construction Group som handlas på Tokyobörsen.

Japanska Nikkeiindex har stigit med 13,6 procent hittills i år mätt i lokal valuta. Premiärminister Shinzo Abes vinst i söndagens val fick börsen att stiga med 1,2 procent, vilket innebar den 15:e raka dagen med uppgång.

Abenomics, som går ut på att med finanspolitiska stimulanser skapa efterfrågan, är något som starkt gynnat Takamatsu Construction Group.

Aktien har gått klart starkare än index under 2017 och stigit med hela 22 procent.

Takamatsu Construction Group består av ett 20-tal olika bygg- och fastighetsbolag. Koncernen äger företag som täcker alla områden relaterade till bygg- och fastighetsbranschen. Och där finns också grunden till företaget.

Världens äldsta företag, Kongō Gumi som ingår i Takamatsu Construction Group, grundades år 578.

På 500-talet introducerades buddismen i det japanska samhället. Efterfrågan på tempel ökade. Kejsarfamiljen ställdes inför problemet att det inte fanns någon inhemsk erfarenhet av tempelbyggnation. Kunskapen fick hämtas in utifrån.

Den koreanske byggherren och etablerade tempelbyggaren Shigemitsu Kongo bjöds in. Första uppdraget blev att bygga Shitenno-ji templet i Osaka.

Shigemitsu Kongo såg att efterfrågan var obegränsad och drog igång bolaget Kongō Gumi .

Takamatsu Construction Group värderas till 117 miljarder yen och omsatte 214 miljarder yen under det brutna räkenskapsåret som slutade i mars 2017.

Värderingen är inte överdriven. P/e-tal i skrivande stund ligger på 16. Direktavkastningen är 1,4 procent.

Den japanska ekonomin fortsätter att återhämtas i måttlig takt mycket tack vare Abenomics.

Tillväxten har varit stabil på den japanska byggmarknaden under de senaste åren. Det gäller både för offentliga och icke-offentliga investeringar.

Omsättningstillväxten i Takamatsu Construction Group har varit stark under de senaste åren. På lite längre sikt finns det dock en del utmaningar för bolaget. De inhemska japanska bygginvesteringarna spås börja krympa efter 2020. Det hänger samman med att den japanska befolkningsminskningen då förväntas accelerera.

Det i sin tur kommer sannolikt på sikt också att öka byggkostnaderna när utbudet av arbetskraft minskar. I värsta fall står den japanska byggmarknaden för tuffa utmaningar framöver och Takamatsu Construction Group är fullt exponerade och endast aktiva i Japan.

Men det har också funnits utmaningar tidigare. Efterfrågan på tempel var stor och höll i sig länge. När Kongō Gumi 2006 efter drygt 1400 år var på fallrepet och togs över av Takamatsu bestod fortfarande över 80 procent av omsättningen från just tempelbyggnation.

Kongō Gumi hade då till och med överlevt 1800-talets Meijirestauration, vilket var ett försök från den japanska regeringen att utplåna buddismen i landet. 

Anledningen till att bolaget fick kasta in handduken och upphörde som självständigt bolag var för stora skulder, bolaget hade då gått i arv i över 40 generationer.

Ett sätt att få exponering mot världens äldsta företag förutom att köpa aktien direkt är att investera i någon av ETF:erna iShares MSCI Japan Small-Cap ETF och Vanguard FTSE All World ex-US Small-Cap ETF, där Takamatsu Construction Group ingår.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -