FED: Fler räntesänkningar att vänta

Makro Den amerikanska centralbanken inledde sin ”omkalibrering” av penningpolitiken med en rejäl räntesänkning och fler sänkningar är på väg. Banken är dock något försiktigare än marknaden i sin bedömning av hur snabbt räntan ska komma ner.

Så har då den amerikanska centralbanken slutligen hängt på räntesänkartåget. Det valde dessutom att gå räntemarknaden till mötes och sänkte sin styrränta med hela 0,50 procentenheter till spannet 4,75 – 5,00 procent. Inför beskedet var ett sådant drag prissatt med lite knappt 70 procents sannolikhet och Federal Reserve brukar inte vilja överraska marknaden. Även om en stor majoritet av analytikerkåren hade räknat med att räntesänkningen skulle stanna vid 0,25 procentenheter.

 

Samtidigt ska det konstateras att det är relativt vanligt att Federal Reserve inleder sina räntesänkningsperioder med just lite större räntesänkningar. Så någon egentlig överraskning var det inte att banken valde att slå till rejält när man väl började lätta på penningpolitiken. Något som också märks på marknadsreaktionerna, som efter en inledande lite eufori, får ses som relativt återhållsamma. Börserna i USA backade något mot slutet av onsdagen, de amerikanska marknadsräntorna har de facto stigit och dollarn har stärkt.  Det ska dock tilläggas att börsterminerna inför torsdagens handel pekar klart uppåt i USA.

Den här gången levererade också den enskilda ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) sina prognoser kring vad de tror om bland annat räntor, inflation och arbetslöshet.

Medianprognosen för räntan är att den ska ligga på 4,4 procent i slutet av 2024. Vilket skulle kunna tolkas som att FOMC-ledamöterna siktar mot att sänka räntan med 0,25 procentenheter vardera på årets två återstående penningpolitiska möten. Det är sammantaget något mindre än de sänkningar på sammanlagt 0,75 procentenheter som räntemarknaden såg framför sig innan beskedet kom. Det ska också noteras att 9 av de 19 ledamöterna i FOMC räknar med att det ska räcka med en eller inte behövs några ytterligare räntesänkningar i år (två stycken ledamöter). För första gången sedan 2005 var det dessutom en FOMC-ledamot som motsatte sig en räntesänkning.

FOMC-prognosen (medianen) för 2025 är att räntan sänks med ytterligare en procentenhet under 2025 och ligger på 3,4 procent i slutet av 2025. På räntemarknaden var det prissatt en styrränta strax under 3 procent inför beskedet.

Däremot fanns det en viss splittring kring var FOMC-ledamöterna tror om den långsiktigt ”neutrala” räntan. Spannet sträcker sig från 2,4 till 3,8 procent och medianprognosen lyftes från 2,8 till 2,9 procent. Fed-chefen Jerome Powell sa också på den efterföljande presskonferensen att den långsiktiga, neutrala räntan sannolikt ligger lite högre än vad man tidigare trott. En, i alla fall i sammanhanget, lite hökaktig signal.

Det står nu klart att Federal Reserve skiftet fokus och att utvecklingen på arbetsmarknaden, i alla fall just nu, väger tynger än inflationen. Powell var också inne på linjen att Federal Reserve kanske hade sänkt redan i juli om man hade haft tillgång till den senaste arbetsmarknadsrapporten.

Inflationen tycker sig banken numera rör sig tydligt åt rätt håll och inflationsprognoserna för både 2024 och 2025 justerades ner. Det är dock först 2026 som inflationen, enligt prognoserna, landar på inflationsmålet 2 procent.

Det är fortfarande en mjuklandning av ekonomin som är huvudscenariot och arbetslösheten tickar försiktigt uppåt till 4,4 procent (i augusti 4,2 procent) och stabiliseras där under 2025 för att sakta börja sjunka under åren därefter.

Powell kallade den första räntesänkningen sedan juli 2019 en ”omkalibrering” av den förda penningpolitiken till följd av de framsteg som gjorts med inflationsbekämpningen.  Vi på Placera hoppas att de kalibrerar rätt och det är något som kommande arbetsmarknadsrapporter och inflationssiffror lär utvisa. För som det numera allt oftare sägs i centralbankskretsar, Federal Reserve inkluderat, så binder man sig inte för något bestämt räntescenario utan alla penningpolitiska besked är beroende på inkommande data. Vi tolkar det som att det kan komma en ytterligare räntesänkning med 0,50 procentenheter redan i november om arbetsmarknaden fortsätter att svalna av.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -