Skog: Två aktier på kort och lång sikt

Börs Högre priser, större volymer och ökad efterfrågan. Det sammanfattar andra kvartalet för skogsbolagen. Ändå släpar både SCA och Holmen mot index i år. Nu stiger priserna på fiberbaserade produkter samtidigt som räntorna faller - en bra kombination för skogsbolagens framtida intjäning.

Stora skogstillgångar parerar inflationen

Bolag med högt inslag av reala tillgångar, exempelvis skog eller fastigheter, är typiskt defensiva investeringar som långsiktigt kan parera inflation. Men räntan är minst lika viktig. Och brant stigande räntor har haft negativ inverkan - på både tillgångarna och kassaflödet.

För SCA och Holmen, med kärnan i skogstillgångar, har ränteläget de senaste åren minskat värdet på skogen och samtidigt dämpat efterfrågan på produkterna från de rörelsedrivna industriverksamheterna. Men priserna på massa, trävaror och kartong ser nu ut att ha bottnat, räntorna sjunker - och skogen står kvar.  

Marknadspris på enorma tillgångar är komplext och oavsett värderingsmetod teoretiskt. Men för att synliggöra hur aktiemarknaden värderar SCA:s och Holmens mer rörelsedrivna industriverksamheter har vi gjort en förenklad beräkning baserat på siffrorna från andra kvartalet och tolv månader tillbaka.

Exkluderas alltså resultatet från skogen, har SCA genererat cirka 1,1 miljarder kronor i vinst efter skatt, medan Holmens industriverksamheter under samma period genererat 1,8 miljarder. Trots det, är det enligt kalkylen små skillnader i de indikativa värdena på rörelsen.

Med historiska siffror i beräkningen är det viktigt att understryka skogsbolagens dystra avslut på förra året. En utmanande period med höga inköpskostnader och sänkta försäljningspriser. Men svåra perioder möjliggör en framtid med enkla jämförelsesiffror och vinsttillväxt – perfekt på en framåtblickande börs.

Liknande värden – skillnad i vinst

Liknande indikativa värden på rörelsen men tydliga skillnader i vinst, innebär ett värderingsgap. Enligt kalkylen värderas SCA:s industriverksamheter till cirka 22 gånger vinsten och motsvarande beräkning för Holmen innebär att industriverksamheterna värderas till 14 gånger vinsten.  

Enligt estimaten i Factset förväntas SCA och Holmen, inkluderat skogen, öka vinsterna med tvåsiffriga procent nästa år. Och högst förväntningar ligger på SCA med en beräknad vinstökning på 29 procent år 2025, vilket dessutom är den enklaste förklaringen till nuvarande värderingsgapet.

Kursutvecklingen för bägge bolagen är snarlik på tio år och totalavkastningen kan summeras till nästan 400 procent. Stora värden i balansräkningen, låg skuldsättning, industriverksamheter med ökad efterfrågan och hög självförsörjningsgrad är några av skälen till att äga Holmen eller SCA kommande tio år.  

Mer kortsiktigt, kan global brist på bolagens råvaror, ökad efterfrågan och högre priser gynna intjäningen i de rörelsedrivna enheterna. Nedåtgående räntor kommer samtidigt att öka värdet på skogen – och kombinationen ger positiv effekt på tillgångarna, kassaflödet och resultatet.

Bra momentum i vinsterna – på kort och lång sikt

Både på kort och lång sikt har alltså SCA och Holmen bra förutsättningar för positivt momentum i vinsterna, vilket bör sätta avtryck i aktiekurserna framåt.

Flera stora kapitalförvaltare har senaste tiden ökat sitt ägande i SCA, vilket förmodligen förklaras av sektorallokering.

Holmens styrelse, med Fredrik Lundberg i spetsen, har nyligen annonserat återköp 3 miljoner aktier, vilket förmodligen förklaras av ett skäl – aktien anses billig i relation till den framtida intjäningsförmågan. Och styrelsens tajming på tidigare återköp är svårt för aktieägarna att ha synpunkter på.

Med liknande struktur, trender som driver efterfrågan och värderingsmultiplar på framtida förväntade vinster är det knappast värt att ha en självklar favorit mellan SCA och Holmen. Men att nu investera i ett av bolagen för bra avkastning kommande tio år - är desto mer självklart.  

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SCA B Köp 142,60 -
Holmen B Köp 421,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -