USA: Rädslan har kommit tillbaka

Börs Teknikjättarnas aktier har stött på patrull och humöret på USA-börsen har snabbt vänt från girighet till rädsla. Det visar CNN:s temperaturmätare Fear&Greed-index.

Det går fort när det vänder och klyschan att börsen är en ”drama queen” vars känslor överdrivs både i mot- och medgång stämmer ofta. Ett sätt att ta tempen på marknadens humör är CNN:s Fear&Greed-index som har en skala mellan 0 och 100, och de fem känslolägena Extreme Fear, Fear, Neutral, Greed och Extreme Greed.

I stort sett hela våren låg nålen parkerad i gränslandet mellan Greed och Extreme Greed, sedan har det svajat lite och humöret har pendlat kring neutral sedan början av maj. När vi gick in i rapportperioden för några veckor sedan var marknaden småskeptisk och pilen åkte ned till Fear, för att sedan snabbt ta sig upp till Greed där den låg så sent som i måndags.

Men efter ett par dagars oro för att främst teknikaktierna inte ska orka dra hela börsen uppåt till nya rekordnoteringar så har indexet nu fallit ned till rädslonivåer igen med en aktuell notering på 41.

Alla de sju delkomponenterna i indexet är dock inte samstämmiga. Tre av dem – marknadsmomentum, aktiekursstyrka och put/call-ratio – är neutrala och en pekar på extrem girighet: efterfrågan på skräpobligationer.

De komponenter som tynger ned humöret är en svag aktiekursbredd (fear) samt efterfrågan på säkra räntepapper och volatiliteten som båda är på extreme fear nu.

Volatiliteten som mäts med Vix-indexet är i sig en indikation på hur stora svängningar som förväntas i det breda börsindexet S&P500 den kommande månaden och den har gjort ett stort ryck uppåt de senaste dagarna till omkring 19.

Korrektioner i breda aktieindex på 5-10 procent och rädsla för att en uppgångstrend är bruten är en naturlig del av börsens varande och att Vix-index hoppar upp till nivåer kring 20 får också betraktas som fullt normalt.

Intressantast och mest användbart är Fear&Greed-indexet när det närmar sig extrema nivåer inte bara i en delkomponent utan i de allra flesta. Det är då den kan fungera som en bra indikation för att känslorna har gått till överdrift hos den stora marknadsflocken och som ett beslutsstöd för att våga gå emot strömmen. Där är vi inte ännu.

Martin Blomgren

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -