Volvo: Starkt men inte fläckfritt

Rapportkommentar Fordonsbjässen Volvo håller emot bra på en avmattad marknad och slog på nytt vinstförväntningarna i det andra kvartalet. Det är samtidigt en rapport som inte saknar skönhetsfläckar.

Avmattning, normalisering eller mjuklandning. Kärt barn har många namn och i reda siffror så syns en lägre aktivitet i ekonomin bland annat i minskade transportvolymer och det kan i sin tur ses i form av lägre leveranser av lastbilar hos branschjättar som Volvo. Totalt sett minskade Volvos lastbilsleveranser mätt i antal enheter med 8 procent under andra kvartalet, mycket beroende på att den viktiga Europamarknaden bidrar med en 15-procentig nedgång.

Orderingången, som ger en mer aktuell bild av trycket i efterfrågan, visade också på en nedgång med 15 procent i Europa, medan totalsiffran här landar på minus 1 procent med draghjälp av främst en stark marknad i Sydamerika. Framför allt är det orderintaget på de lättare lastbilarna som viker, medan beställningarna på de tyngre fordonen som är viktigast för Volvo nu ökar igen.

Trots lägre leveranser under kvartalet lyckas Volvo öka sin omsättning mätt i kronor i affärsområdet Lastbilar från knappt 94 till drygt 95 miljarder i kvartalet. Högre pris per lastbil får stort genomslag här, men sett till rörelsemarginalen i detta det största affärsområdet minskar ändå nivån från 15,9 till 13,9 procent. Det är en utmärkt marginal i ljuset av vilka lönsamhetsnivåer Volvo brukade ha när marknaden gick ned, men givet att analytikerna hade räknat med omkring 14,5 procent blir det ändå en liten skönhetsfläck i rapporten.

En fläck som räddas upp av att andra affärsområden som ofta hamnar i skuggan, som Bussar och Penta, överraskar positivt. Totalt för hela koncernen klår Volvo därför förhandstipsen med en justerad rörelsevinst på 19,5 miljarder (väntat 18,3) och en rörelsemarginal på 13,9 procent (väntat 13,5).

Helhetsbilden imponerar alltså, men det är samtidigt ”fel” områden som glänser mest sett ur aktiemarknadens perspektiv vilket förklarar en ganska försiktig kursreaktion på rapporten. En aktiekurs som har tappat lite kraft under våren och sommaren, men när man tittar på grafen ska man ha i åtanke att den stora utdelningen på 18 kronor per aktie avskildes i slutet på mars.

Man ska också ha i åtanke att det har kommit lite blandade signaler kring marknaden på senare tid, där en vinstvarning från konkurrenten Daimler skapad oro tidigare i veckan. Ett lugnande besked från Volvos sida i ljuset av det är att man nu höjer sin guidning för årets totalmarknad i Europa något och upprepar synen på Nordamerika.

Betryggande är även den starka kassan, 59 miljarder kronor i utgången av andra kvartalet trots att över 36 miljarder skiftades ut i utdelning under kvartalet. Det är en kassa som ger utrymme att fortsätta ge stora extrautdelningar precis som man har gjort de senaste åren och samtidigt klara av de stora investeringar som övergången till elektrifierade lastbilar kommer att kräva framöver.

Vi tror inte att rapporten kommer att föranleda några större prognosförändringar på helårsbasis och det innebär att förväntningarna alltjämt är en marginal som bottnar i år och sen hämtar sig i blygsam takt. Det innebär också att Volvoaktien alltjämt är försiktigt värderad.

  2022A 2023A 2024E 2025E 2026E
Omsättning, Mdr 473 552 519 543 574
Rörelsemarg. (just) % 10,7 14,2 12,7 12,8 13,1
Vinst/aktie, sek 16,1 24,5 24,8 26,1 28,3
Utdelning/aktie, sek 14,0 18,0 18,4 19,1 20,0
Källa: Infront           

 

P/e-talet ligger och slår kring 10, direktavkastningen kring 7 procent givet att man fortsätter med de höga utdelningarna från senaste åren och balansräkningen är som sagt urstark. Visst är omställningen till elfordon ett osäkerhetsmoment och visst är Volvo fortsatt påverkad av konjunkturens nycker.

Men bevisen på att bolaget står pall när det blåser blir bara mer övertygande för varje svacka och för varje rapport. Det borde synas mer i aktiens värdering tycker vi och står fast vid vår långsiktigt positiva syn.

Martin Blomgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -