BofA: Trendbrott när kassan ökar

Marknad Investerarna tar intryck av den snabba räntenedgången och kraftiga börsuppgången och ökar nu sin andel kassa. Optimismen dominerar dock fortfarande, visar BofA:s månatliga investerarenkät.

I takt med att de stora fondförvaltarna har blivit mer optimistiska till både börsen och obligationer som tillgångsslag har deras andel kassa minskat månad efter månad. Men i januari skedde ett litet trendbrott då andelen vände upp igen, från 4,5 procent i december till 4,8 procent i januari.

Det är dock fortfarande inom normalintervallet på 4-5 procent och innebär varken en köp- eller säljsignal för aktier. Och även om förvaltarna hamstrat lite mer kontanter så är synen på att den globala ekonomin inte är på väg att stå på näsan intakt.

Hela 79 procent av de svarande väntar sig nu en mjuk eller ingen landning alls i konjunkturen under 2024. Det visar den senaste förvaltarenkäten från Bank of America, som omfattar hundratals globala storinvesterare och som genomfördes den 5 till 11 januari.

Tilltron till en mild konjunktursvacka syns även i förväntningarna på börsbolagens vinstutveckling. Här har andelen som tror på bättre vinster vänt upp från låga nivåer.

En utveckling som går hand i hand med hur delkomponenterna för nya order och lagernivåer i inköpschefsindexen har sett ut de senaste månaderna.

Optimismen gäller däremot inte för den kinesiska ekonomin. Den boost som kom efter att landet återöppnades i svallvågorna av pandemin för ett år sedan har nu helt kommit av sig.

För första gången sedan maj 2022 är det nu fler investerare som räknar med att Kina försvagas kommande 12 månader än som räknar med en förbättring. Tillväxtförväntningarna är därmed nere på lockdown-nivåer igen konstaterar BofA.

Betydligt ljusare ser man på småbolagen i matchen mellan stora och små på börsen. Här har det länge varit fördel för storbolagen både när det gäller investerarnas förväntningar och den faktiska utvecklingen på börsen.

Men för första gången sedan sommaren 2021 är det nu fler av de svarande i enkäten som sätter sina marker på att småbolagen går bättre det kommande året. En relation som varit ganska ovanlig de senaste 20 åren, vilket framgår av grafen nedan.

Ytterligare ett skifte som har skett i januari är att oron för sämre geopolitik har blossat upp på nytt. Denna risk är nu tillbaka i toppen när placerarna får lista de största ”svansriskerna”, det vill säga händelser som kanske inte har så hög sannolikhet men som kan göra mycket skada om de inträffar.

”Försämrad geopolitik” har klättrat förbi förra månadens största upplevda riskhärd ”Ekonomisk hårdlandning” men det är med minsta möjliga marginal. Medan 25 procent pekar ut geopolitik som mest riskfyllda scenario är det 24 procent som svarar hårdlandning, och inte lång bakom lurar fortfarande inflationsspöket.

En sak som däremot inte har förändrats den här månaden heller är vilken som är den mest populära handelstrenden, ”most crowded trade”. Det är fortfarande att vara lång (positiv) de stora teknikbjässarna.

Så har det sett ut i nästan ett år och andelen har dessutom ökat i januari. Nu är det mer än hälften, 52 procent, som har det som sitt förstaval medan nummer två på listan alltjämt är att vara kort (negativ) till kinesiska aktier.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -