16 köpvärda aktier i december

Köpvärda aktier Börsen fortsätter att bjuda på stora rörelser och precis som i oktober blev november en riktigt positiv månad. Våra aktiefavoriter har nästan utan undantag haft en stark månad och nu laddar vi om med flera byten inför årets slutspurt.

Efter att en förhållandevis bra rapportperiod fick börshumöret att vända uppåt i oktober har makrostatistiken nu tagit över som främsta vägvisare. Och för första gången på länge har det varit ett skifte som har blivit till det bättre för börsen.

Tydligaste exemplet kom den 10 november när den amerikanska statistiken för oktober visade att KPI-inflationen ”bara” låg på 7,7 procent, mot väntade 8 procent. Hoppet om att inflationen inte längre ska bjuda på negativa överraskningar och att centralbankerna därmed kan börja vila på räntehanen inom kort har fått såväl långräntor som börs att röra sig i positiv riktning.

Även om börsuppgången övergick till en mer sidledes rörelse under andra hälften av november så gjorde månaden skäl för sitt rykte som en av de historiskt bästa, med en uppgång på över 7 procent i Stockholm. Den amerikanska börsen har också stigit i november men något mer blygsamt: S&P500 steg med 5,4 procent, medan teknikbörsen Nasdaq klättrade 4,4 procent.

Även december är i regel en positiv börsmånad. Med två urstarka månader i bagaget och fortsatt många olösta oroshärdar i omvärlden kan det ändå vara klokt att ha sansade förväntningar på årets slutspurt.

En spurt som vi går in i med riktigt trevligt facit för våra aktiefavoriter i november. Förutom Securitas, som tappade några procent efter att ha rusat rejält i oktober, är alla aktierna upp och flera av dem har stigit tvåsiffrigt.

Allra vassast är ASML som kommer att ha en lysande marknad i många år till följd av stora halvledarinvesteringar och aktien steg med 17 procent i november. Tvåsiffriga uppgångar mäktade även Universal Music, LVMH och Copart med.

Detsamma kan sägas om Kindred och precis som vi hoppades på har Fotbolls-VM lyft intresset för hela sektorn och för Kindreds aktie. Att spelbolagen har kunnat räkna in många förmånliga sportresultat så här långt i turneringen är en bonus.

Så gick det för aktiefavoriterna i november

Inför december är det nu ett par stjärnor som vi tackar av.

En av dem är fukt- och kylspecialisten Munters som varit med oss i ett halvår med stor framgång. Orderboken är fantastisk och vi lyfter på hatten åt utvecklingen inom datacenters, men aktiekursen är också mer än 50 procent högre idag än i somras och vi väljer att kliva åt sidan.

Vi ser också ett tillfälle att ta hem vinst i den nederländska teknikgiganten ASML som gjort samma avkastningsresa på ännu kortare tid. Atlas Copco har inte stigit fullt lika mycket sedan vi tog in den inför oktober men även här tackar vi för en anmärkningsvärd återhämtning och låter aktien ge plats för annat.

In kommer istället en blandad skara bolag där vi doppar tårna i konsumentsektorn igen. Det handlar dels om Björn Borg där vi tyckte att senaste rapporten var ett fall framåt och där vi tar avstamp i veckans positiva prognoser från e-handlaren Boozt. På försommaren var vinstvarningar från e-handlarna en olycksbådande signal och nu hoppas vi på motsatt effekt när återförsäljarna har justerat klart sina lager.

Dels tycker vi att sportklädesjätten Nikes långsiktiga potential lockar efter en svagare kursutveckling. Speljätten Activision Blizzard som är under uppköp bjuder också fin uppsida om affären går igenom nästa år och vi väljer att ta in aktien.

Ytterligare en konsumentinriktad pjäs, som är utpräglat defensiv, tar plats och det är Mondelez som är världens största tillverkare av bland annat chocklad, chips, kakor och färskost.

Till sist gör vi även plats för börsnykomlingen Porsche. Aktien har fått en bra start på börsen och vi ser en begränsad nedsida när flera indexberäknare kommer att inkludera aktien. Den 16 december förväntas Porscheaktien inkluderas i STOXX Europe 600 index och det tyska DAX 40 indexet, som är ett index med superlikviditet och har ovanligt många derivatinstrument knutna till sig.

Placeras lista över köpvärda aktier ska inte ses som en sammansatt portfölj utan som inspiration och som förslag på aktier som skulle kunna ingå i en individuell portfölj. Ser vi spännande möjligheter i en aktie på kort- och medellång sikt kan de få plats på listan men som regel ger vi förslag på aktier som ska kunna ägas på lång sikt. Listan uppdateras en gång i månaden.

Placeraredaktionens mest köpvärda aktier i december

Björn Borg

Senaste rapporten väckte hoppet om en comeback för under- och sportklädesbolaget Björn Borg på börsen och aktien är intressant för den som är beredd att ta lite högre risk. Motvinden från valutan och fraktkostnader kan vara på väg att lätta och när återförsäljare som Boozt ser ut att kvickna till inför julhandeln är det ett gott omen även för Björn Borg.

Läs Placeras rapportkommentar här.

Kindred

Kindred är tillbaka på den viktiga nederländska marknaden med en licens och tar snabbt marknadsandelar, samtidigt som kunderna har rekordmycket sport att spela på i det vanligtvis starka fjärde kvartalet. Att Fotbolls-VM går i november och december bådar gott för innevarande kvartal och hittills har de sportsliga resultaten varit rena drömmen för spelbolagen.

Novo Nordisk

Novo Nordisk är en långsiktig vinnare med sin dominans inom diabetesläkemedel kombinerat med en enorm potential i inbrytningen inom fetmasegmentet.  Den danska läkemedelsjätten har visserligen blandat och gett i de senaste kvartalsrapporterna men här är det den långsiktiga strukturella tillväxten inom diabetes och fetma som man ska ta fasta på och den är intakt.

Securitas

Efter Securitas nyemission och storförvärvet av Stanley Security är resan mot mer digitala intäkter och högre marginaler påbörjad på allvar. Senaste rapporten visade att bolaget är på rätt väg och i takt med att förtroendet för marginalmålen ökar bör också värderingen kunna krypa vidare uppåt.

Läs Placeras rapportkommentar här.

Cloetta

Cloettas stora investeringsbeslut i våras fick ett minst sagt tufft mottagande av placerarna. Jag satsar fortsatt på att börsreaktionen är lite överdriven och att Cloetta dessutom lyckas behålla sin utdelning. Då tycker jag det finns potential för en uppgång i ett stabilt företag som har förutsättningar att klara en konjunkturnedgång hyggligt. Myten är ju att vi köper minst lika mycket godis i kristider. Kostnaderna stiger visserligen men det är inget unikt för Cloetta. Kakao och sockerpriser tycks också vara på väg ner, även om den starka dollarn förstås ställer till det.    

Tokmanni

Finsk lågpriskedja som tog rejält med stryk under inledningen av året men som nu har planat ut. Tror att lågpris är attraktivt i dessa tider och med god direktavkastning så hör de till dem man ska ha i portföljen.

Mondelez

Mondelez är en aktie som passar utmärkt i defensiva aktiedepåer. Mondelez har mycket starka lokala varumärken som Marabou, Oreo, O’boy, Stimorol, V6, Philadelphia, Milka, Toblerone och Côte d’Or.

Senaste rapporten var stark. Omsättningen kom in högre än väntat och bolaget valde att höja guidningen.

Monster Beverage

Amerikanska energidrycksjätten Monster Beverage har en fortsatt intressant tillväxtresa framför sig. Monster Beverage är världsledande inom energidrycker. Monsters energidrycker säljs globalt, men det är framför allt i USA och Kanada som bolaget är ledande. Företaget är dominerande på USA:s energidrycksmarknad. Marknadsandelen ligger på drygt 40 procent.

Läs Placeras analys här. 

Universal Music Group

Världens största musikförlag Universal Music Group är noterat på Amsterdambörsen och gynnas av att allt fler streamar musik. Under de kommande åren väntas omsättningen stadigt öka med drygt 10 procent per år samtidigt som vinsten per aktie spås stiga med runt 15 procent årligen. Universal Music Group äger artister som Rolling Stones, Sting, Queen, Metallica, Taylor Swift, BTS, Drake och Justin Bieber. Aktien har kommit ner i värdering och långsiktiga ägare gör sannolikt rätt i att stiga på nu.

Läs Placeras analys här.

Copart

Det amerikanska bolaget Copart är en online-marknadsplats för trasiga fordon. På plattformen finns det över 750 000 köpare i mer än 190 olika länder och antalet fordon som säljs över marknadsplatsen uppgår till ungefär 3 miljoner per år. Coparts starka konkurrensfördelar kommer sannolikt skydda de höga marginalerna under en lång tid framöver. Köp aktien och lägg den i byrålådan.

Läs Placeras analys här.

Activision Blizzard

Gamingbjässen Activision Blizzard handlas nu rejält under Microsofts bud på 95 dollar per aktie. Om affären, som väntas vara i hamn i juni, blir godkänd av myndigheterna finns det en fin uppsida i aktien. Ifall att budet inte går igenom får Activision Blizzard 3 miljarder dollar av Microsoft i en så kallad break-up-fee. Man kan argumentera för att Activision Blizzard-aktien är rimligt värderad vilket gör att ett större kursras är osannolikt vid ett nej från myndigheterna. Värt att tillägga är att Berkshire Hathaway har aktier i bolaget. Köp aktien som en krydda till portföljen.

Nike

Precis som många andra konsumentbolag har Nikes aktie haft en dyster utveckling i år. Nike har sedan 2019 tripplat intäkterna i de digitala försäljningskanalerna som nu står för 25 procent av de totala intäkterna. I november höjde bolaget utdelningen med 11 procent och har nu höjt utdelningen 21 år i rad.  Med sitt starka varumärke och lojala kundgrupp bör bolaget fortsätta vara en långsiktig vinnare.

SCA

SCA är Europas största privata skogsägare. I tredje kvartalet bommade SCA analytikernas förväntningar, där lägre priser på sågade trävaror och en något lägre efterfrågan på förpackningar tyngde, vilket straffade kursen med över 5 procent. Det fortsatt starka kassaflödet finansierar samtidigt investeringarna för framtida vinsttillväxt och bolaget har en hög självförsörjandegrad inom energi och logistik. Aktien bör klara sig vid fortsatt turbulent börs och samtidigt följa med om vi får en starkare avslutning på året.

Air Liquide

Franska Air Liquide är den näst största aktören på den globala industrigasmarknaden och den gröna omställningen i EU erbjuder nya intressanta tillväxtmöjlighet. Industrin inom Europa har ambitiösa mål att minska utsläppen med 55 procent 2030 och vara klimatneutrala senast 2050. Det skapar stora möjligheter för Air Liquide att hjälpa sina kunder att nå målen.

Det krävs massiva investeringar för att Europas bolag ska nå målen och dagens höga oljepris är en katalysator för energieffektivisering.

Läs Placeras analys här.

LVMH

Lyxvarukonglomeratet LVMH fortsatt leverera starka rapporter och ledningen ser en fortsatt stor efterfrågan på bolagets produkter. Vi tycker att aktien är attraktiv även efter återhämtningen i höst.

Läs Placeras rapportkommentar här.

Porsche

Lyxbilstillverkaren Porsche (P911) kom till börsen när det var som allra mörkast i slutet på september och kursuppgången har varit hela 30 procent. Värderingen är högre än premiumtillverkare som Audi, BMW, Mercedes och Volvo, men det är även lönsamheten. Och inte minst har tillväxten för antal sålda bilar de senaste tio åren utklassat övriga premiumtillverkare. Men värderingen är hälften av lyxbilstillverkaren Ferraris värdering, vilket vi tycker är väl stort. Och bör krympa till Porsches fördel.

Läs Placeras analys här.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Björn Borg Köp 29,40 -
Kindred Group Köp 107,65 -
Novo Nordisk B Köp 884,00 -
Securitas B Köp 85,38 -
Cloetta B Köp 20,96 -
Tokmanni Group Köp 13,12 -
Mondelez International A Köp 67,61 -
Monster Beverage Köp 102,86 -
Universal Music Group N.V. Köp 22,50 -
Copart Köp 66,56 -
Köp 73,95 -
Nike Köp 109,51 -
SCA B Köp 141,10 -
Air Liquide Köp 138,22 -
LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton Köp 737,30 -
Dr. Ing. hcf. Porsche Vorzugsaktien Köp 108,80 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -