Många fallgropar med D-aktier

Aktier D-aktien gjorde sitt intåg på allvar på den svenska marknaden så sent som för tre år sedan. Men vad är en D-aktie bra för, och för vem och varför? Placera ger dig allt du behöver veta om det nya aktieslaget.

Begreppet D-aktier har aktualiserats under hösten. Inte minst för att fastighetsbolaget Akelius gjorde emission av aktieslaget i början av oktober.

Ytterligare ett fastighetsbolag, Fastpartner, också kommer att släppa en D-variant av sin aktie. Beslutet ska tas på en extrastämma i slutet av november.

Varför ger bolagen ut D-aktier?

För bolaget som ger ut D-aktier är fördelen med sättet att skaffa kapital uppenbar. D-aktier belastar inte skuldsidan i balansräkningen såsom en obligation, som helt och hållet hamnar på skuldsidan, och som preferensaktier, som till hälften räknas som skuld och hälften eget kapital ur kreditgivarnas synvinkel.

Större tillgång till kreditmarknaden och bättre kreditbetyg är alltså fördelen för bolaget. Det var också anledningen till att Akelius valde att ge ut D-aktier. Men vad är då fördelen för spararen?

Skillnaden mellan D-aktier och preferensaktier

För att lära dig mer om preferensaktier läs här.

Den största skillnaden mellan en preferensaktie och en D-aktie är att du som innehavare inte får utdelning förrän preferensaktieägarna fått sitt. Du har heller ingen förtur framför stamaktieägarna vid konkurs, vilket du har som preferensaktieägare i den mån det finns något kvar.

En annan stor och viktig skillnad jämfört med preferensaktier är att D-aktien inte är berättigad ränta på dess eventuellt uteblivna utdelningar. Det kostar alltså inte bolaget något om stamaktieägarna hellre skulle vilja återinvestera vinsten, återköpa aktier eller dela ut en del av bolaget (som exemplet Hemfosa som delade ut Nyfosa) istället för att ge utdelning till stamaktien, varpå också utdelning måste ges till D-aktieägarna.

Skillnaden mellan D-aktien och en stamaktie, det vill säga en A- eller B-aktie, är förutom att rösträtten är en tiondels röst, att utdelningen har ett förutbestämt tak. D-aktien har alltså mer karaktären av en ränteplacering utan säkerhet än en aktie. 

Som D-aktieägare är du alltså helt i händerna på att bolaget gör tillräckligt höga vinster för att det ska finnas utdelning kvar efter att preferensaktieägarna fått sitt, men också att bolaget gör vad det kan för att uppfylla sina åtaganden för att ha fortsatt högt förtroende på kapitalmarknaden.  

En D-aktie har till skillnad från preferensaktien ingen inlösenkurs och är därför evig, vilket gör den räntekänslig.

Varför ska man då investera i en D-aktie och inte i en preferensaktie? Samtliga bolag som ger ut D-aktier ger ju också ut preferensaktier.  

Jo, det är förstås för att direktavkastningen är högre på D-aktierna. Inte så konstigt, eftersom att risken är större, framförallt för att du inte får din utdelning, eftersom att preferensaktieägarna ska ha sitt först.

I dagsläget är det bara tre bolag som ger ut D-aktier, samtliga är fastighetsbolag: Sagax, SBB och Akelius. Nedan ser du skillnaden på direktavkastningen mellan D-aktien och preferensaktien.

  Aktie Direktavkastning Kurs Utdelning
Akelius pref 5,7% 349 kr 20 kr
D* 5,8% 1,72 € 0,10 €
Sagax pref 5,4% 37,30 kr 2 kr
D 5,5% 36,60 kr 2 kr
SBB pref 5,0% 700 kr 35 kr
D 5,9% 34 kr 2 kr
  *Handlas i euro    

 

Frågan är hur mycket högre direktavkastningen ska vara för att motivera de mindre rättigheter du har som D-aktieägare. Rimligen borde det vara en högre skillnad i direktavkastningen än den som exemplet ovan visar.

Som du ser i tabellen är det i dagsläget bara Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) som har någon skillnad i direktavkastningen att tala om. Det är dock knappt någon handel i SBB pref eftersom att man kvittat många av preferensaktierna mot D-aktier med syftet att öka sin kreditvärdighet.

Tänk på att i jämförelsen mellan D-aktier och preferensaktier att preferensaktier har en dold hög direktavkastning eftersom de kan lösas in senare då inlösenkursen faller. Det måste man räkna med och den effektiva avkastningen blir då avsevärt lägre. 

Lusläs villkoren

Det finns ingen särskild definition för eller några bestämda rättigheter som följer med en D-aktie. Därför gäller det att läsa prospekt och bolagsordning noga så att du inte få några kallduschar.

Lyssna på Placerapodden om preferens- och D-aktier här.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -