Inte helt oväntat hittar vi flera läkemedelsbolag i toppen av listan med potentiella uppsidor på flera hundra procent. Självklart för den riskvillige investeraren, då den här typen av aktier ofta bjuder på hög volatilitet och där avkastningen ofta beskrivs som binär: Allt eller inget.
Biovica International har två köpråd, där den genomsnittliga riktkursen skrivs till 9,7. En uppsida på drygt 420% om man ser till aktiens nuvarande kurs på 1,7.
Bolaget, som sysslar med cancerdiagnostik, tecknade tidigare i januari en order med totalt värde på 2,3 Mkr.
I en analys från december bedömer Pareto Securities att nyckelfrågan för Biovica är när bolaget kan öka sin försäljning till den grad att de blir uppköpta eller hittar en partner. En stor risk i caset är kapitalbehovet, och analyshuset bedömer att kassan räcker till i sommar. Man bedömer att det lär lösas med en nyemission till en kurs om 2 kronor per aktie.
Om bolaget löser sin finansiering och övriga stjärnor står rätt finns potential för aktien att sticka iväg hela vägen till 14 kronor, tror Pareto.
Andra läkemedelsbolag vi hittar långt upp på listan över aktier med störst uppsida till analytikernas genomsnittliga riktkurs är Cantargia, Vicore Pharma och Cinclus Pharma. Alla med uppsidor på över 200%. Men som sagt: Inga aktier för den nervsvage.
Uppsida på 136% i G5
Här hittar vi också flera svenska spelbolag, vars aktier varit en besvikelse för de som ägt dem de senaste åren.
G5 Entertainment, Stillfront och Starbreeze bedöms alla ha rejäl uppsida, där det förstnämnda bolaget har en genomsnittlig riktkurs på 280 kronor. Upp 136% från sin senaste stängningskurs.
"Eftersom det för närvarande finns ett antal spel i mjuklansering, men inget har lanserats globalt under de senaste kvartalen, ser vi det som troligt att nya lanseringar är nära förestående. Lyckade lanseringar av nya spel är enligt vår uppfattning en avgörande del av investeringscaset, eftersom det krävs för att företaget ska kunna återgå till tillväxt", skriver storbanken SEB i en analys och sätter en riktkurs på 160 kronor.
Foto: Hexatronic
"Hexatronic intressant på lång sikt"
På listan kvalar också den falnande stjärnan Hexatronic in. Fiberbolaget har bjudit aktieägarna på en berg-och-dalbaneaktig tur de senaste åren, med en uppgång på över 1 000% från börsens coronabotten till vintern 2022. Sen dess har aktien rasat med 77%.
Den tidigare småspararfavoriten bedöms ha en uppsida på 86% om man tittar på den genomsnittliga riktursen för aktien.
"På lång sikt är Hexatronic intressant. Skulle bolaget nå tillbaka till marginalmålet på 15-17% kommande år lär en investering på nuvarande nivåer bli riktigt bra. Det är dock inte vårt huvudscenario. Marknaden är svårbedömd med ett stort beroende av investeringsviljan hos nätägare och den uthålliga marginalnivå känns osäker", skriver Placeras Anton Ingves och Daniel Svensson i en analys från januari.
Här landade man i ett neutralt råd.
Riktkurs på 1 400 kronor i Evolution
Bjässen Evolution har åtta köpråd sammanlagt, där den genomsnittliga riktkursen bjuder på en uppsida som skrivs till nästan 50%.
Livekasinobolaget släpper sin kvartalsrapport 30 januari, en nagelbitare för de runt 75 000 ägarna på Avanza.
En av de som satt sin riktkurs högst med sina 1 400 kronor är Kepler Cheuvreux.
"Om du tittar på Sverige och Storbritannien så har du ungefär 70% av marknaden online. Globalt sett är det 25%. Det här kommer att växa mycket under en överskådlig framtid i och med den förändringen. Alla marknader kommer att växa", sade den positive analytikern Rasmus Engberg till Affärsvärlden tidigare i januari.