Omslag på globala räntemarknader

Makro Stark amerikansk arbetsmarknad och en inflation som inte lägre visar några tydliga tecken på att dämpas har bidragit till ett rejält omslag på den amerikanska räntemarknaden. Något som även spritt sig till andra länder och centralbanker.

Den amerikanska inflationen kom in något högre än väntat när siffrorna för september publicerades på torsdagen. Kärninflationen landade på 3,3 procent i årstakt, vilket var en tiodel över analytikernas konsensusprognos. Den numera allt viktigare månadsutvecklingen accelererade till 0,3 procent mellan augusti och september, vilket också var högre än väntat.

Det här bidrog initialt till stigande nervositet på finansmarknaden men en oväntat stor ökning av nyanmälda arbetslösa och några lugnande uttalande från olika företrädare för den amerikanska centralbanken bidrog till att lugna marknaden.

Det här har ändå, tillsammans med den starka sysselsättningsutvecklingen i september, bidragit till ett tydligt omslag på räntemarknaden. Den viktiga amerikanska tioårsräntan har fortsatt uppåt och handlas nu kring 4,08 procent. Så sent som i mitten av september var den nere runt 3,6 procent. Dessutom har förväntningarna på stora räntesänkningar skruvats ner under senare tid. Inte bara i US utan över i stort sett hela linjen.

Väntat är att dock fortfarande att den amerikanska centralbanken ska sänka ränta på årets två återstående penningpolitiska möten men att det inte blir ytterligare någon dubbelsänkning. Även synen på hur många räntesänkningar som kommer att levereras under 2025 har dämpats rejält och den amerikansk styrräntan väntas ligga runt 3,5 procent i slutet av 2025.  

Även förväntningarna på hur snabbt övriga centralbanken kommer att sänka räntan har dämpats under de senaste veckorna.

 

Det framstår inte länge lika säkert som att Riksbanken kommer att leverera en dubbelsänkning på något av deras återstående möten. Även om det fortsatt prisas in med hyggligt hög sannolikhet. Norges bank väntas inte länge sänka redan i år och Bank of England väntas också gå försiktigt fram.

En viktig indikation på hur snabbt centralbankerna kan tänkas agera framöver får vi i samband med nästa veckas penningpolitiska besked från ECB.  Den banken är visserligen känd för sin försiktighet men fortsatt mycket svaga konjunktursignaler och en inflation som närmar sig målet (KPI ligger dessutom redan under 2 procent) öppnar dörren för en större sänkning än med de sedvanliga 25 punkterna. Det är verkligen inte vårt huvudscenario men större under har skett.  

PEKKA KÄÄNTÄ

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -