Multiplarna ökar risken för ras

Aktier Det är upplagt för kurspress bland industrinära serieförvärvare. Höga värderingsmultiplar och signaler om svalare konjunktur bådar inte gott för aktierna kortsiktigt. Och snart har vi facit.

Bättre än väntat och nya kursrekord – så kan den senaste rapportperioden för flera industrinära serieförvärvare sammanfattas. Mest spektakulärt var nog ändå Addtech. Aktien steg 16 procent på rapportdagen efter att bolaget presenterat en resultatökning om 27 procent på årsbasis.

Men mer anmärkningsvärt var kanske Lifco. En resultatökning om 5 procent på årsbasis, belönades av aktiemarknaden med ett kurslyft på nästan 10 procent. Resultat högre än väntat förklarar förmodligen delar av rörelsen i båda fallen. Men riktigt så enkelt är det nog inte.

Kortsiktigt kan stora och svåranalyserade flöden driva priser på aktier till dess att aktiemarknaden, av någon oförutsägbar anledning, tillnyktras. Om dystra makrosiffror nu fått genomslag i bolagens intjäning – finns det från dessa nivåer all anledning till just tillnyktring.

Gemensamt är en historik av ständiga förvärv utanför börsen. Dessutom till värderingsmultiplar lägre än vad aktiemarknaden är beredd att betala för helheten, ett så kallat multipelarbitrage. Men gemensamt är dessutom ett konjunkturberoende och höga värderingsmultiplar på förväntade framtida vinster, och inte är de heller skuldfria.

Några serieförvärvare värderas runt 40 gånger nästa års förväntade vinst. Det kan sättas i relation till det så evigt hyllade industribolaget Atlas Copco som värderas till 26 gånger nästa års estimat på vinsten. 

Starka huvudägare och få aktier till salu talar för fortsatt höga aktiekurser och värderingsmultiplar. En lång historik av hög vinstökning och framtida möjligheter till multipelarbitrage gör detsamma. Men dagens nivåer innebär högt ställda förväntningar på framtiden.

Mer normaliserade multiplar på framtida vinster innebär kapade aktiekurser – och det finns fortfarande gott om tid att sänka vinstförväntningarna för nästa år och dessutom förändra synen på vad som anses vara rimliga värderingsmultiplar.

På börsen tenderar däremot långsiktighet att belönas. Att sälja aktier i ren skräck baserat på värdering, dystra makrosiffror eller andras prognoser gällande framtida vinster är ingen framgångsrik strategi. Men att däremot skapa sig uppfattning om hur bolag värderas och mentalt förbereda sig för kursras är ett enkelt verktyg för att undvika det så annars djupt mänskliga beteendet – att sälja en långsiktig vinnare baserat på kortsiktiga företeelser.

Förbered dig på rapportdagar med rasrisk.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -