Bolaget som förstenar koldioxid

Grön teknik HELLISHEIÐI/REYKJAVIK Carbfix är ett isländskt företag som har tagit sig an en av vår tids största utmaningar – att minska mängden koldioxid i atmosfären. Genom att omvandla koldioxid till sten har Carbfix utvecklat en egen CCS-metod för att lagra koldioxid permanent.

Kärnan i Carbfix-teknologin är att blanda koldioxid med vatten och pumpa ner det i basalt. Basalt är en vulkanisk bergart som finns i stora mängder på Island. När denna blandning når underjorden reagerar koldioxiden med basaltet och inom två år omvandlas den till sten.

"Vi påskyndar naturens egen process där regnvatten absorberar koldioxid och omvandlar det till fasta mineraler", säger Ólafur Elínarson som är informationschef på Carbfix.


Ólafur Elínarson

Från test till global expansion

Carbfix startade 2006 och genomförde sina första tester vid Hellisheiði geotermiska kraftverk. Kraftverket i Hellisheiði är en av världens största anläggningar för förnybar energi. Projektet har sedan dess vuxit och nu finns tekniken i industriell skala med potential att lagra miljarder ton koldioxid. Det finns också planer på att expandera internationellt.

Carbfix är ett dotterbolag till Reykjavík Energy (Orkuveita Reykjavíkur) som är ett isländskt kommunalt energibolag. Reykjavík Energy är offentligt ägt och förvaltas av de isländska kommunerna Reykjavík, Akranes och Borgarbyggð.


Hellisheiði geotermiska kraftverk.

Miljömässiga fördelar och säkerhet

Den stora fördelen med Carbfix-metoden är att den är läckagesäker, vilket är en av de största riskerna med andra koldioxidlagringsmetoder. EU och flera internationella forskningsprogram stöder projektet.

Elínarson påpekar att detta är en viktig teknik för att uppnå klimatmålen:
"Ju längre tid det tar för oss att byta från fossila bränslen till förnybara energikällor, desto mer koldioxid behöver vi fånga och lagra."

Carbfixs metod för att lagra koldioxid genom mineralisering har fått övervägande positiv kritik för sin innovativa lösning på koldioxidlagring (CCS-Carbon Capture and Storage). Den kritik som riktas mot metoden är dels att den bara testats på ett begränsat geografiskt område med berggrund av basalt. Det är alltså en teknik som inte fungerar överallt. 

En annan kritik är kostnaden. Även om Carbfix bidrar till att sänka kostnaderna för lagringen, förblir infångningsprocessen kostsam, särskilt vid direkt luftinfångning.

Processen att fånga in koldioxid kräver dessutom energi. Om denna inte är grön motverkar det effekten.

En annan sida av kritiken är att tekniker som CCS kan leda till att dämpa incitamenten att minska utsläppen vid källan.

En annan relevant kritik är att det kommer att innebära stora logistiska utmaningar att transportera koldioxid från industrier utomlands till Island.

Även om Carbfix har visat att transport och lagring kan ske med en nettofördel (upp till 95 % reducering av utsläpp), ifrågasätter vissa kritiker huruvida denna process kan skötas effektivt och hållbart i global skala.

Ekonomisk hållbarhet och utmaningar

Carbfix har visat att deras teknik kan vara kostnadseffektiv. Att fånga upp koldioxid vid en geotermisk anläggning kostar cirka 10 till 20 dollar per ton, vilket är betydligt billigare än andra infångningsmetoder som direkt infångning från luften.

I närheten av Carbfix ligger schweiziska Climeworks som bedriver världens i dag största anläggning för direkt koldioxidinfångning ur luften. Största och viktigaste kunden är Microsoft. Här kan ett ton infångat koldioxid kosta upp till 1000 dollar per ton.

Climeworks är pionjär inom "Direct Air Capture" (DAC), en metod som bokstavligen fångar CO₂ från atmosfären genom att suga in luft, separera koldioxidmolekyler och sedan binda dem till ett filtermaterial. När filtret är mättat, värms det upp, vilket frigör ren koldioxid som sedan kan användas eller lagras.

Koldioxidlagring och ekonomins roll

I takt med att teknologin blir mer tillgänglig och fler industrier tar till sig tekniken, kommer den globala marknaden för koldioxidlagring att växa. Ett exempel är samarbetet med stora industrier inom exempelvis cementproduktion, där det i princip är oundviklig att få stora koldioxidutsläpp.

”Här erbjuder Carbfix en lösning för dessa företag att minska sina utsläpp utan att kompromissa med produktionen. Vi behöver alla lösningar – både naturliga och teknologiska – om vi ska hålla oss inom Parisavtalets mål", säger Ólafur Elínarson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -