Makroveckan: Inflationssiffror i fokus

Mackroveckan Starka amerikanska arbetsmarknadssiffror skänkte lite börsglädje i slutet av förra veckan. Den här veckan få vi se om de amerikanska inflationssiffrorna kan bidra till ytterligare optimism eller om de snarare stjälper? Dessutom preliminära, svenska inflationssiffror för september.

Det var lite försiktigare tongångar på börserna under förra veckan. Den svenska börsen var ner med 1,4 procent och Stoxx600 tappade 1,8 procent. Amerikanska S&P500 steg däremot 0,2 procent efter en hygglig avslutning på veckan.

Amerikanska arbetsmarknadssiffror

När det gäller avslutningen på veckan var det överraskande starka, amerikanska arbetsmarknadssiffror som bidrog till uppgången. Sysselsättningen steg med 254 000 personer, samtidigt om arbetslösheten sjönk och löneökningarna blev något högre än väntat. Det borgar gott för den amerikanska konjunkturen men baksidan av myntet är att räntorna steg kraftigt efter att sysselsättningssiffran publicerats. Den amerikanska tioårsräntan steg med 23 punkter till 3,98 procent samtidigt som förväntningarna på räntesänkningar skruvades ner rejält.

Dessutom stärktes den amerikanska dollarn och den svenska kronan fick en lite smäll och tappade även mot andra valutor.

Amerkanska inflationssiffror

Mot den här bakgrunden är det förstås torsdagens amerikanska inflationssiffror som är veckans huvudnummer och inför dessa publicerar dessutom Federal Reserve sitt penningpolitiska protokoll från senaste räntemötet. Skulle inflationen också överraska på uppsidan kan det bli surt för marknaden att hantera eftersom det då blir svårt för Fed att motivera ytterligare räntesänkningar i närtid. Snarast lär frågan bli om de drog till med en för stor räntesänkning i september.

För svenskt vidkommande har vi två högintressanta makrosläpp under veckan som kommer.

På måndagsmorgonen publicerar Prospera sin mätning av inflationsförväntningarna. På ett och två års sikt ligger de redan under Riksbankens inflationsmål på 2 procent och om förväntningarna även på fem års sikt sjunker undre den nivån kan det bli lite svårt för Riksbanken att undvika en större räntesänkning redan i oktober. Framför allt mot bakgrund av att inflationssiffrorna för september, som publiceras på tisdag, väntas ligga en bit under inflationsmålet. Det gäller även KPIF exklusive energi, som Riksbanken lagt så stor vikt vid under året. För första gången publicerar SCB preliminära inflationssiffrorna men enligt diverse utvärderingar väntas de ligga nära de preliminära utfallen.

Övrigt som kan vara av lite större intresse är Mäklarstatistiks bostadspriser (tisdag), norska inflationssiffror (torsdag) samt ECB:s penningpolitiska protokoll. Dessutom lär marknaden följa alla tal från Fed-företrädare mycket noga. De är dessutom ovanligt många den här veckan.  

Måndag

Dagens viktigaste är Prosperas mätning av inflationsförväntningarna. Förra gången det begav sig sjönk förväntningarna på inflationen på två års sikt under 2 procent och lär sjunka ytterligare den här gången. Även inflationsförväntningarna på fem års sikt riskerar att sjunka under 2 procent.

Tisdag

SCB publicerar för första gången preliminära inflationssiffror. Det är bara själva huvudsiffrorna som presenteras så detaljerna får vi fortsatt vänta på. Enligt de utvärderingar som SCB gjort på historiska data ska det preliminära utfallet ligga väldigt nära det slutliga utfallet. Inflationstakten väntas ha sjunkit ytterligare och ge Riksbanken lite huvudbry inför räntebeskedet i augusti.

Onsdag

Fullt fokus på det penningpolitiska protokoll som Federal Reserve publicerar. Efter de överraskande starka arbetsmarknadssiffrorna har de i den räntesättande kommittén som ville gå lugnare fram med räntesänkningar vatten på sin kvarn. Nu får vi se om det fanns ytterligare några som kanske vacklade men ändå valde att rösta för en sänkning med 50 punkter. I så fall bir det knepigt att bedöma hur nästa räntebesked kommer att se ut.

Torsdag

Inflationssiffror från Danmark och Norge, den svenska BNP-indikatorn och penningpolitiskt protokoll från ECB. Norska inflationssiffror kanske det mest intressanta eftersom ECB-protokoll sällan ger några större ledtrådar. Men marknaden siktar förstås in sig på de amerikanska inflationssiffrorna. En inflation som fortsatt ligger över inflationsmålet parat med stark arbetsmarknad talar definitivt inte för några stora räntesänkningar framöver.   

Fredag

Veckan avslutas lugnt med amerikanska siffror över producentpriser och Michiganindex som huvudnummer.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -