Kan tjänstesektorn dra tillväxttåget?

Makro Den efterlängtade globala konjunkturuppgången lyser än så länge med sin frånvaro även om USA ser ut att klara en mjuklandning. Industrikonjunkturen står i bästa fall och stampar medan tjänstesektorn agerar konjunkturlok.

Den globala konjunkturbilden fortsätter att vara knepig. Enligt inköpschefsindexen för september fortsätter läget i industrin att försämras och det globala indexet ligger med ett värde på 48,8 under det 50-streck som markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång för tredje månaden i rad. Trenden är dessutom illavarslande.

I tjänstesektorn ser det visserligen betydligt bättre ut med ett index på 52,9 men det var ändå en nedgång från 53,8 i augustimätningen.

Att det fortsatt är tjänstesektorn som drar det globala tillväxttåget är tydligt samtidigt som det nu tycks som att även den motorn har börjat hacka lite. I industrin är det mer otvetydigt att läget fortsätter att försämras även om indexet fortfarande ligger en bra bit över rena recessionsnivåer.

Den globala konjunkturuppgång som många bedömare hade hoppats på redan under andra halvåret i år ser därmed ut att dröja ytterligare. Nu knyts allt större förhoppningar till att de räntesänkningar som genomförs och kommer att genomföras ska ge den globala tillväxten en boost, om inte under de här årets sista månader så i alla fall i inledningen av 2025. Det återstår förstås att se.

Något som sticker ut i septemberundersökningen är den svaga utvecklingen i EMU-området. Här ligger industriindexet på låga 45,0 med Tyskland som rejält släpankare med ett index på recessionslåga 40,6. Det ser heller inte mycket bättre ut i Frankrike med ett industriindex på 44,6. Även i USA ligger industrins index under den ”magiska” 50-nivån med ett värde på 47,2.

Med ett enda undantag har ISM-index för USA legat under den här nivån allt sedan hösten 2022 och eftersom industrin enligt hårda data fortsatt leverera tillväxt under den här perioden så tar marknaden ingen större notis av detta. Inte minst för att industriföretagen väntar sig en rekyl uppåt när räntesänkningarna börjar bita och den politiska situationen förhoppningsvis stabiliseras när presidentvalet är genomfört.

Mot den här bakgrunden är det ändå lite överraskande att det svenska industriindexet ligger på någotsånär hyggliga 51,3. Vi på Placera är lite rädda för att även det svenska indexet sjunker under 50-strecket redan i närtid. Något annat skulle faktiskt förvåna om nu inte indexen i övriga världen börjar stiga.

 

I tjänstesektorn ser det bättre ut utan att för den skull indikera någon sorts högkonjunktur. Snarare tragglar sig tjänstekonjunkturen framåt. Framför allt gäller det EMU-området där indexet sjönk från 52,9 i augusti till 51,4 i september. Här sticker Frankrike ut med en rejäl nedgång till 49,6 efter att den positiva OS-effekten slagit tillbaka i september. I USA är det desto stabilare och tjänsteindexet (ISM) steg till 54,9 i september och fortsätter därmed att driva tillväxten och bidrar till att USA ser ut att kunna mjuklanda ekonomin. Att priserna i tjänstesektorn fortsätter att stiga är däremot ett lite orosmoment för de som hoppas på snabba, och stora, amerikanska räntesänkningar.

Sverige sticker ut lite även i tjänstesammanhang och här sjönk indexet från 52,4 i augusti till 49,1 i september. Tjänstesiffran har dock varit lite skakig under de senaste åren så vi på Placera kastar inte in handduken kring den framtida utvecklingen ännu. Inte minst för att Riksbankens räntesänkningar torde börja ge positiva utslag på efterfrågeläget framöver.

Sammantaget är det ändå lite oroligt kring den globala konjunkturen. Stora stimulanser i Kina och fortsatta räntesänkningar kan förhoppningsvis vända den lite negativa utvecklingen.

Nu laddas det för eftermiddagens amerikanska arbetsmarknadssiffror för september. Väntat är en sysselsättningsuppgång med 150 000 personer och en stabil arbetslöshetssiffra på 4,2 procent. En liten varning för att utfall som landar en bit från konsensusprognoserna, åt ettdera hållet, kan ge stora utslag på finansmarknaden.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -