Världens första Nasdaq 100-ETF

Placeraresan Invesco lanserade sin mest populära ETF QQQ redan 1999. Då var det världens första börshandlade fond som följer Nasdaq 100-index.

CHICAGO "QQQ är den största ETF:en globalt som följer Nasdaq 100. Nasdaq 100-indexet i sin tur följer de hundra största bolagen på Nasdaq, exklusive finansbolag. Indexet är ett utmärkt mått på innovation och tillväxt", säger Invescos Director och International ETF Specialist Brad Smith under Placeras investerarresa i USA.

Brad Smith

QQQ är idag världens femte största ETF sett till totala värdet. Det är den näst mest handlade ETF:en i världen med en genomsnittlig handelsvolym på 18 till 20 miljarder dollar per dag. Fondens balanseras kvartalsvis, och varje år justeras sammansättningen i december för att inkludera nya företag. QQQ har ett förvaltat kapital på cirka 320 miljarder dollar.

”De företag som ingår i QQQ är marknadsledande inom sina respektive sektorer, och fonden är sammansatt med en modifierad marknadsviktad metodik. Detta innebär att de största och mest framgångsrika företagen har större vikt i fonden. Bland de tio största innehaven i QQQ hittar vi kända namn som Microsoft, Nvidia, Amazon, Google och Costco”, säger Paul Schroeder som är QQQ Equity Product Strategist.

Paul Schroeder

Trots att QQQ ofta betraktas som en teknikfond, innehåller den företag från flera olika sektorer.

”Många företag inom QQQ har expanderat utöver sin ursprungliga sektor. Till exempel är Tesla officiellt klassificerat som konsumentbolag men har betydande andra verksamheter, som sitt laddnätverk, solcellsteknik och försäkringsverksamhet. Amazon, som började som en bokhandel, har nu blivit världens största leverantör av molntjänster. Dessa exempel belyser hur företag inom Nasdaq 100 ofta inte kan kategoriseras inom en enda sektor”, säger Schroeder.

Företagen inom Nasdaq 100 har haft en betydande inverkan på den bredare marknaden och utgör nu nästan 47 procent av S&P 500.

”Dessutom har många av Nasdaq 100-företagen också blivit en del av S&P 500, vilket förstärker deras inflytande på den globala ekonomin. Endast 17 unika företag finns på Nasdaq 100 utan att vara en del av S&P 500, vilket visar på den växande betydelsen av dessa företag på de globala finansmarknaderna.”

Invesco strävar efter att flytta fokus från att se QQQ som en renodlad teknikfond till att betrakta den som en innovationsfond.

”Fokuset på innovation gör QQQ till en attraktiv fond för investerare som söker exponering mot framtida tillväxtsektorer.”

Företagen på Nasdaq 100 investerar betydligt mer i FoU än genomsnittliga S&P 500-företag.

"Vi har sett att det genomsnittliga Nasdaq 100-bolaget spenderar mer på forskning och utveckling än genomsnittet för ett S&P 500-företag."

En intressant observation är att Nasdaq 100-företag i genomsnitt spenderar cirka 12 procent av sina intäkter på FoU, en siffra som är betydligt högre än genomsnittet för S&P 500-företagen. Detta kallas för "FoU-intensitet," och visar på ett starkt engagemang för innovation.

QQQ erbjuder bred exponering mot flera viktiga teman.

”Detta inkluderar områden som AI, robotik, ren energiteknik, streamingplattformar, och till och med videospel och sportspel, särskilt i USA. QQQ är inte en fond för renodlad tematisk exponering, men det ger bred tillgång till de områden där vi ser den största tillväxten och innovationen."

Nvidia har varit en särskilt lysande stjärna bland Nasdaq 100-företagen.

"Vi har lyft fram Nvidia som en framstående aktie i tre år. Nvidia exemplifierar de teman vi har talat om, inklusive hög FoU-intensitet och stark patentaktivitet. Med en marknadsvärdering som stigit från 350 miljarder dollar till över 2,7 biljoner dollar på bara några år har Nvidia blivit en ledande aktör inom AI, spel, Fintech och i molnet."

Trots den snabba tillväxten finns det också en diskussion om värderingen av Nasdaq 100-bolagen.

"PE-talet för Nasdaq 100 ligger nu runt 34 i dag. Även om det är högre än genomsnittet på 25-35, är det fortfarande inom ett historiskt rimligt intervall för QQQ.”

"QQQ har förändrats avsevärt från vad det var för 25 år sedan. Det är nu en portfölj bestående av några av de mest fundamentalt starka och lönsamma företagen i världen, med stora utdelnings- och återköpsprogram", säger Schroeder.

Tidiga att lansera ETF:er

"Invesco var tidiga in i ETF-branschen. Den amerikanska ETF-industrin såg sitt ljus 1993 med lanseringen av den första börshandlade fonden. Det var i form av en ETF som följde det amerikanska storbolagsindexet S&P 500. Vid tidpunkten då denna ETF lanserades, fanns det bara 16 miljarder dollar i förvaltat kapital i hela ETF-branschen," säger Brad Smith.

Det som sedan skedde i USA var en explosiv tillväxt inom ETF-branschen.

"År 2010 nådde den samlade ETF-branschen 1 biljon dollar i tillgångar, 17 år efter den första lanseringen. Vid denna tid började ETF:er verkligen ses som en viktig del av de finansiella marknaderna. Därefter tog det ytterligare 10 år att nå 5 biljoner dollar i tillgångar, och under de senaste 4 åren har tillgångarna nästan fördubblats till 10 biljoner dollar."

Enligt Smith har marknadsturbulens som finanskrisen 2008 och COVID-pandemin, ökat intresset för ETF:er.

"Under dessa turbulenta perioder har ETF:er blivit mer accepterade, delvis på grund av hur enkelt det är att handla med dem.”

”ETF:er erbjuder en kostnadseffektiv och transparent investeringsmetod. ETF:er är mycket lättillgängliga – vem som helst kan handla en ETF. De är också mycket kostnadseffektiva tack vare att de är börshandelade."

För investerare i Norden, och specifikt i Sverige, erbjuder ETF ytterligare skattefördelar.

"Många institutionella pensionsfonder och försäkringsbolag i Sverige, Finland, Norge och Danmark är undantagna från källskatt på utdelningar när de handlar amerikanska ETF:er. Detta innebär stora kostnadsbesparingar för dem – de sparar 30 procent på utdelningsinkomster."

En annan sektor, där ETF:er lämpar sig bra är för råvaruinvesteringar.

”Vi är marknadsledare inom råvaror. Invesco har utvecklat en robust portfölj av råvaror som erbjuder investerare diversifierade alternativ”, säger Jason Bloom Head of Fixed Income & Alternatives Product Strategy på Invesco.

En viktig faktor bakom Invescos framgång på råvarumarknaden är deras strategi för att optimera rullningen av terminskontrakt.

"Vi var de första som optimerade rullningen av terminskontrakt. Många av de största råvaru-ETF:erna för 15 eller 20 år sedan köpte helt enkelt det första månadsråvarukontraktet och rullade det till nästa när det närmade sig utgång."

Invesco tar i stället ett mer raffinerat tillvägagångssätt, där de analyserar avkastningen för varje kontrakt och väljer det som erbjuder den bästa avkastningen.

"Vi tittar 13 månader framåt på kurvan och analyserar den årliga rullavkastningen för varje kontrakt när vi rullar. Vi har gjort detta sedan 2006 och blivit marknadsledande de senaste fem åren."

Det finns betydande risker kopplade till råvaruinvesteringar, särskilt när det kommer till rullning av terminskontrakt.

Invesco erbjuder två flaggskeppsfonder inom råvaror, PDBC och DBC, som båda följer samma riktmärke. "PDBC är aktiv, medan DBC är passiv, men resultatet mellan de två är mycket nära varje år.”

Framtidsutsikter för Koppar och Nickel

"Jag tror verkligen att koppar kommer att betraktas som den nya råoljan. Efterfrågan på koppar kommer att öka kraftigt med den globala elektrifieringen. Prognoser visar att efterfrågan på koppar kan öka med 50 procent under det kommande decenniet.”

Nickel har också fått ökad uppmärksamhet, särskilt i samband med batteritillverkning för elfordon. "Nickel är upp mest av dessa tre metaller de senaste två åren."

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXYouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -