Makroveckan: Räntesignaler sätter tonen

Makro De pekar uppåt på de flesta av världens börser och de kinesiska börserna har rusat rejält. Stigande förväntningar på sjunkande räntor är en viktig drivkraft bakom stigande börshumör och i veckan kommer viktiga signaler kring vad man ska tro om framtida räntesättning.

Börshumöret fortsätter att lyfta och det lutar åt att den vanligtvis ganska tröga septemberbörsen kommer att leverera hyggliga uppgångar i stora delar av världen. Förra veckan steg den svenska börsen med 2,0 procent och europeiska Stoxx600 med 2,7 procent. I USA var uppgångarna lite försiktigare och S&P500 landade en uppgång med 0,6 procent. Men så ligger förstås årets totala uppgång i USA betydligt högre än i Europa.

De riktiga uppstickarna var dock de kinesiska börserna som, efter att det presenterats penningpolitiska stimulanser på bred front, formligen tjurrusat. MSCI-index för Kina är upp med lite knappt 17 procent på lite drygt en vecka.

Att de generella uppgångarna till stora delar är räntedriven syns också på att marknadsräntorna fortsatt att sjunka när spekulationerna kring kommande räntesänkningar blir allt vildare. I Sverige sjönk tvåårsräntan med 9 punkter och i Tyskland med 17 punkter under veckan som gick. I USA var den däremot oförändrad men även här laddar marknaden för rejäla räntesänkningar framöver.

Därmed blir också de signaler, kring kommande räntesättning, som vi får nu i veckan av allra största intresse.

För svenskt vidkommande blir tisdagens penningpolitiska protokoll från Riksbankens senaste räntemöte viktigt. Alla på marknaden lär leta efter signaler kring en eventuell dubbelsänkning den 7 november. Att det blir en sänkning tar i princip alla för givet. Dessutom håller riksbankschefen Erik Thedéen tal på onsdag och kan sprida lite ljus kring den framtida räntesättningen. Även om talet kanske hålls lite för nära det senaste penningpolitiska beskedet för att det ska komma några drastiska besked.

Hur ECB kan tänkas agera framöver lär i hög grad styras av tisdagens preliminära inflationssiffror för september. Analytikerkåren väntar sig en rejäl nedgång i inflationstakten och det lär i så fall öppna för en räntesänkning i mitten av oktober. Inte minst eftersom veckan inköpschefsindex för industri- och tjänstesektorn väntas visa på en fortsatt trög ekonomisk utveckling i EMU-området. Dessutom håller ECB-chefen Christine Lagarde tal inför EU-parlamentet på måndag eftermiddag och kanske vill sprida lite ränteglädje till ledamöterna.

För amerikansk del blir fredagens arbetsmarknadssiffror troligen avgörande för om marknadens förhoppningar om en ”dubbelsänkning” kan komma att realiseras. Sysselsättningssiffrorna får däremot inte vara så svaga att risken för en recession stiger mer påtagligt. Även måndagens tal av Fed-chefen Jerome Powell ska vägas in i räntekalkylerna.

Man får heller inte glömma bort att hålla koll på konjunkturen. Inköpschefsindexen för september blir en viktig värdemätare på det globala tillståndet. Och på sina håll ser det troligtvis rätt surt ut. Förhoppningsvis kan det se lite bättre ut i Sverige.   

Måndag

Detaljhandelssiffror från Sverige och Tyskland. Preliminära inflationssiffror från Tyskland som blir den sista pusselbiten inför morgondagens siffror för hela EMU-området. Fed-chefen Jerome Powell håller tal och kan antingen spå på förväntningarna om en ny dubbelsänkning, eller spelar ner desamma.

Tisdag

Riksbanken publicerar högintressant penningpolitiskt protokoll. Vi letar efter lite tydligare tecken på vilka i riksbanksdirektionen som kan tänka sig en lite kraftigare räntesänkning på nästa penningpolitiska möte. Inflationssiffror från EMU-området och analytikerna väntar sig en kraftig dämpning drivet av lägre energipriser och gynnsamma baseffekter. Tillsammans med surare konjunktursignaler borde det borga för en ny räntesänkning redan den 17 oktober. Inköpschefsindexen för industrin lär vara ganska deppig läsning.

Onsdag

Riksbankschefen Erik Thedéen håller tal och kan, liksom hans amerikanska kollega, bädda lite för en dubbelsänkning den 7 november eller tona ner förväntningarna på ett sådan besked. Den amerikanska ADP-mätningen av sysselsättningen i privat sektor lär ge viss indikation på var fredagens amerikanska arbetsmarknassiffror kan tänkas hamna. Även om det inte är något klockrent samband mellan siffrorna.

Torsdag

Dags för inköpscheferna in tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Här ska det förhoppningsvis vara betydligt muntrare miner än i industrin. Men också viktig för synen på global konjunktur att aktiviteten i tjänstesektorn inte börjar visa tecken på att vika ner.

Fredag

Fullt fokus på de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna och som vanligt är devisen att ”lagom är bäst”. Inte så starkt att kommande räntesänkningar (och en eventuell dubbelsänkning) börjar ifrågasättas men samtidigt inte så svagt att det väcker mer allvarliga frågetecken kring amerikansk konjunktur. Utfall kring konsensusprognoserna lär göra de flesta nöjda.

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -