Makroveckan: Riksbanken i fokus

Makro Federal Reserve sänkte räntan med 50 punkter men glädjeskuttet på marknaden dröjde något. I veckan väntar Riksbankens besked och frågan är om även de tar fram storsläggan och sänker rejält. De borde göra det men marknaden är tveksam inför beskedet.

Det var mest upp på världens börser under veckan som gick även om den mer rejäla euforin efter Federal Reserve överraskande stora räntesänkning till stora delar uteblev. Men det blev ändå mungiporna upp när räntebeskedet hade hunnit sjunka in. Den svenska börsen var upp med 1,6 procent under veckan medan S&P500 steg med 1,4 procent. Europeiska Stoxx600 gick däremot lite mot strömmen och tappade 0,3 procent.

Långa marknadsräntor upp

Noterbart är att de långa marknadsräntorna rörde sig upp efter Fed:s räntesänkning. Den amerikanska tioårsräntan steg med 7 punkter. Möjligen en reaktion på att Fed:s ränteprognoser inte var lika optimistiska som marknaden hade hoppats och räknat med. Därmed också en delförklaring till att den initiala reaktionen på räntebeskedet blev lite negativ.

Norges bank, Bank of England och Bank of Japan valde som väntat att låta sina räntor ligga still.

Den här veckan är fylld med intressanta makrohändelser men för svenskt vidkommande är förstås huvudnumret onsdagens penningpolitiska besked från Riksbanken. Det beskedet lär dessutom röna ovanligt stort internationellt intresse då dagen i övrigt ser ut att sakna större makronyheter.

Finns argument för större sänkning

Att Riksbanken sänker är givet. Sen får vi se om det blir med 25 eller 50 punkter. Argumenten för en större räntesänkning finns definitivt där men kanske att Riksbanken ändå vill spara lite räntekrut i ladan om den ekonomiska utvecklingen skulle visa sig försvagas ytterligare. Ett skäl till att analytiker- och räntemarknad tror att Riksbanken nöjer sig med en mindre räntesänkning. Enligt prissättningen på räntemarknaden ligger sannolikheten för en större räntesänkning på omkring 25 procent.

Vi på Placera tror på en större sannolikhet än så och har skruvat upp den till 50 procent efter Fed:s stora sänkning. Men oberoende av hur stor räntesänkningen slutligen blir lär Riksbanken ändå utlova en strid ström av räntesänkningar framåt. Inte minst då inflationen ser ut att halka ner mot 1 procent eller därunder redan i närtid.

Spännande data från industrin

Övrigt av stort intresse är måndagens preliminära inköpschefsindex för september. Den globala konjunkturen i allmänhet, och den europeiska i synnerhet, har dessvärre inte övertygat under senare tid. Så lite bättre humör bland inköpscheferna vore högst välkommet. Främst inom industrin.

Torsdagens konjunkturbarometer och prognos från Konjunkturinstitutet lär också bli intressant läsning. Framför allt lär barometern sätta tonen för vad vi ska tro om höstkonjunkturen.

På marknaden lär man i högre grad fokusera på fredagens inflationssiffror från USA. Kärn-PCE lär visserligen ticka upp en bit men inte vara något hinder för fortsatta räntesänkningar.    

Måndag

De preliminära inköpschefsindexen för september rullas ut på bred front. Väntat är tämligen små förändringar med tjänstesektorn som motorn för tillväxten. Den underliggande förhoppningen är ändå att det ska se lie bättre ut i industrin även om förväntningarna är lågt ställda.

Tisdag

Australien centralbank lämnar penningpolitiskt besked men väntas ligga still med ränta men kan förstås överraska. IFO-index i Tyskland, som är en bred undersökning av humöret i näringslivet, väntas dämpas ytterligare från en redan låg nivå. Både beskrivning av nuläget och förväntningarna är dämpade. Vilket inte bådar gått för den tyska tillväxten.

Onsdag

Fullt fokus på Sverige och Riksbanken då statistikskörden i övrigt är tunn.
Riksbanken väntas sänka räntan med 25 punkter men en inte obetydlig minoritet tror att banken drar fram storslägga och sänker med 50 punkter. Vi ser också fram mot den penningpolitiska rapporten då det mesta pekar mot att inflationen kommer att fortsätta ligga en bra bit under målet även när det blickas framåt. Så fler räntesänkningar lär aviseras.

Torsdag

Konjunkturinstitutet (KI) publicerar både en barometer och prognos. Risk för att det ser fortsatt trögt ut på kort sikt men att KI hoppas på en vändning till det bättre under 2025.  Det lär dock kräva att Riksbanken, och andra centralbanker, fortsätter att leverera räntesänkningar i en strid ström Tror KI på en mer aggressiv räntesänkningsbana än Riksbanken? Schweiz centralbank lämnar räntebesked och väntas sänka ytterligare en gång.

Fredag

Intressanta inflationssiffror från Frankrike. Men fokus ligger förstås på den PCE-defaltor från USA som publiceras under eftermiddagen. Visserligen väntas kärn-PCE ticka upp en aning men månadsutvecklingen tyder på en ganska svag utveckling som, om det blir utfallet, lär borga för nya räntesänkningar. Möjligen kan ett högre utfall än väntat ge marknaden lite huvudbry.   

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -