Bästa teknikfonderna på 10 år

Fondkommentar De senaste tio åren har tekniksektorn dominerat finansmarknaderna och upplevt en exceptionell tillväxt, driven av innovationer inom digitalisering, molntjänster, e-handel och AI. Placera går på djupet för att hitta de bästa teknikfonderna.

Graf över MSCI World Information Technology Index

Tekniksektorns framfart har gynnat både enskilda teknikaktier och fonder som investerar i tekniksektorn.

Teknikfonder som Fidelity Global Technology, Swedbank Robur Technology och JPM US Technology har alla haft en genomsnittlig årlig avkastning på över 23 procent det senaste decenniet.

Det är imponerande siffor och särskilt anmärkningsvärda eftersom de nästan fördubblar kapitalet vart tredje år.

Teknologins dominans

Tekniksektorns explosiva tillväxt har varit en av de mest anmärkningsvärda börstrenderna under de senaste tio åren. Teknikbolag har gått från att vara nischspelare till att bli dominerande aktörer i den globala ekonomin.

Digitaliseringen har accelererat efterfrågan på teknologiska lösningar i stort sett för alla branscher, från sjukvård till finans och detaljhandel. Den utveckling har möjliggjort exponentiell tillväxt för teknikbolag, vilket också syns i teknikfondernas avkastning.

Bolag som Apple, Meta, Alphabet, Microsoft, Nvidia, och Amazon har genom innovation och strategiska förvärv lyckats inte bara växa i värde utan också förändra sina respektive branscher.

Apple har genom sin ekosystemstrategi fortsatt att binda kunder till sina produkter och tjänster, medan Nvidia har blivit ledande som halvledare designbolag inom AI och grafikkort för datacenter, vilket har lagt fundamentet för hela teknologibranschens AI-utveckling.

Amazon har i sin tur omdefinierat såväl detaljhandeln som molntjänstsektorn, främst genom Amazon Web Services (AWS) som har blivit en nyckelfaktor för företagets långsiktiga tillväxt.

MSCI World Technology Index och teknikaktiernas uppgång

MSCI World Technology Index, som är ett globalt index som omfattar stora och medelstora bolag noterade på 23 utvecklade marknader, har vuxit med en genomsnittlig årlig avkastning på drygt 19 procent de senaste tio åren.

De bästa teknikfonderna under de senaste 10 åren

Placera använder Morningstars utbud av teknikfonder. Bland de teknikfonder som har presterat bäst under det senaste decenniet finns några som sticker ut särskilt.

Dessa fonder har konsekvent levererat höga avkastningar genom att fokusera på ledande teknikbolag, vilket har varit nyckeln till den bredare marknadens framgång.

 

Fidelity Global Technology

Denna fond har gett en årlig avkastning på närmare 24 procent de senaste tio åren, vilket gör den till den bäst presterande teknikfonden under perioden. Det motsvarare en totalavkastning på närmare 900 procent.

Fidelity Global Technology har fokuserat på världsledande teknikföretag med stark tillväxt och innovativa affärsmodeller, vilket har gett investerarna en stabil och hög avkastning. Fonden investerar i både stora amerikanska teknikbolag och mindre företag med hög tillväxtpotential inom sektorn.

Fondens största innehav är världens största halvledartillverkare Taiwan Semiconductors med 6,5 procent, följt av Microsoft och Apple. De två sistnämnda utgör drygt 5 procent vardera. Vi hittar Ericsson-aktien som fondens sjätte största innehav på drygt 3 procent.

Swedbank Robur Technology

Swedbank Robur Technology med en årlig avkastning på 23,7 procent, har varit en av de mest popuära teknikfonderna i Sverige. Fonden förvaltades tidigare framgångsrikt av Kristofer Barrett, sedan februari är Christian Blink ansvarig förvaltare.

Denna fond har haft en global inriktning och investerat i företag som Microsoft, Amazon och Google, men har även sökt upp möjligheter i tillväxtmarknader och asiatiska teknologiföretag.

Swedbank Robur har lyckats kapitalisera på framväxande trender som e-handel och artificiell intelligens.

Microsoft är fondens största bett på knappt 9 procent. De båda halvledardesignbolagen Nvidia och Broadcom väger runt åtta procent vardera.

JPM US Technology

Fonden har främst fokuserat på amerikanska teknikföretag och dragit nytta av den massiva tillväxten hos företag som Tesla, Meta (tidigare Facebook) och Netflix.

Med en avkastning på 23,6 procent har JPM US Technology haft en ovanligt hög avkastning på den amerikanska teknikmarknaden.

Nvidia är fondens enskilt största innehav på 5 procent följt av Meta med strax under 5 procent.

Drivkrafter bakom fondernas framgång

Det finns flera gemensamma faktorer som har bidragit till teknikfondernas starka utveckling det senaste deceniet.

Digital transformation har varit en av de största makrotrenderna det senaste decenniet. Företag och konsumenter har i allt större utsträckning anammat digitala lösningar, vilket har ökat efterfrågan på teknologiföretagens produkter och tjänster.

Teknologier som AI och molnbaserade lösningar har revolutionerat branscher och skapat nya affärsmöjligheter för företag som Nvidia och Amazon Web Services. Dessa teknologier fortsätter att vara viktiga tillväxtmotorer för tekniksektorn.

Teknikbolagen har kunnat öka sin produktivitet genom innovation, vilket har stärkt deras konkurrenskraft och möjliggjort högre marginaler. Detta har lett till starkare finansiell prestation och därmed högre aktiekurser.

Det senaste decenniets låga räntemiljö har gjort det lättare för teknikföretag att låna och investera i tillväxt, vilket har drivit upp värderingarna på marknaden.

Genom strategiska investeringar i marknadsledande företag och nya innovativa teknologier har vinnarfonderna levererat imponerande avkastningar under de senaste tio åren.

Framtidsutsikterna för tekniksektorn ser fortsatt starka ut och investerare som söker långsiktig tillväxt kommer sannolikt att fortsätta att vända sig till tekniksektor.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -