Investera med Nvidia i framtidens AI

Aktiekommentar Nvidia är mest känt för sina populära AI-chipdesigner, men bolaget är också en flitig investerare. En majoritet av investeringarna finns i privata bolag, men ett fåtal är gjorda i noterade bolag. Placera har hittat fyra bolag som är noterade i USA.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Nvidia investerar gärna i bolag som har en strategi som passa in i Nvidias AI-ekosystem. Investeringarna sker via tre olika strukturer.

NVentures som är bolagets riskkapitalarm, Nvidia Inception som investerar direkt i nystartade bolag, så kallade start-ups. De fungerar som en brygga tills bolaget växer till sig och kan söka mer etablerat riskkapital. Utöver det gör Nvidia även direkta företagsinvesteringar i noterade bolag.

I en tid där artificiell intelligens (AI) och avancerad teknik formar mycket av framtiden, kan det vara klokt att fundera på hur man kan dra nytta av utvecklingen. En investeringsstrategi är att ta rygg på Nvidia och genom att följa bolagets investeringar kan du som investerare få insikt i några av de mest lovande AI-bolagen på marknaden idag.

Placera har valt att titta närmare på fyra av Nvidias investeringar i noterade AI-bolag. Bolagen är olika i lönsamhet och börsvärde, det största bolaget är brittiska halvledardesignbolaget Arm Holding med ett börsvärde på 137 miljarder dollar, till det lilla bildanalysbolaget Nano-X Imaging med ett börsvärde på blott 400 miljoner dollar.

Energieffektiviseraren Arm Holdings

Arm Holdings är global ledare inom design och licensiering av högpresterande och energieffektiva halvledare. Arm har en stark position på marknaden, och Nvidias tidigare försök att förvärva företaget understryker dess betydelse för halvledarindustrin och AI-utvecklingen.

AI anses idag av många som en avgörande teknologirevolution och Arms plattformar erbjuder en energieffektiv grund för AI-bearbetning.

Arm-teknologi finns nästan överallt, från sensorer och smartphones till superdatorer. Arms energieffektiva dataplattformar är grundläggande för AI-datoranvändning. Arm driver innovation inom CPU-, GPU-, NPU- och interconnect-teknologier.

Arm gynnas av den starka AI-tillväxten och företaget intäkter förväntas öka med 23 procent i år och ytterligare 24 procent under nästa år. Här kan du läsa mer om bolaget i en tidigare publicerad aktieanalys av Placera.

Kursgraf Arm-aktien

Nvidias andel i Arm värderas idag till 273 miljoner dollar och har varit en bra affär. Sedan Arm noterades på Nasdaqbörsen i USA under september förra året har aktien stigit med 105 procent och i år är kursuppgången 73 procent. Arm-aktien har inkluderats i Nasdaq-100-indexet sedan i slutet på juni.

Arm är välanalyserat och följs av 30 aktieanalytiker. Drygt hälften har köpstämpel och 10 analytiker ger en neutral rkeommendation. Fyra analytiker ger Arm en säljstämpel.

Arm-aktien erbjuder den absolut minsta uppsidan för aktien mätt i genomsnittlig riktkurs från aktieanalytiker. Riktkursen landar för tillfället på 134 dollar, vilket ger en uppsida på knappa 3 procent.

Radiologomvälvaren Nano-X Imaging

Det Israelbaserade medicinteknikbolaget Nano-X Imaging är listans minsta bolag med ett börsvärde på blott 400 miljoner dollar. Även om Nvidias ägarandel är försvinnande liten ger det bolaget en viss trovärdighet.

Nano-X Imaging är ett medicintekniskt företag som syftar till att revolutionera radiologiindustrin med sitt innovativa röntgensystem, Nanox.ARC. Systemet är utformat för att vara mer kostnadseffektivt och tillgängligt än traditionella röntgenmaskiner, vilket kan möjliggöra förbättrad vårdtillgång i utvecklingsländer och mindre sjukhus.

Dessutom har företaget utvecklat Nanox.AI, en AI-lösning som hjälper till att tolka patienters skanningar och förutsäga risker för flera sjukdomar. Denna teknologi har fått FDA-godkännande och inkluderar identifiering av sjukdomar som kranskärlssjukdomar och muskuloskeletala tillstånd. Trots sina utmaningar att skala upp distributionen av Nanox.ARC har företaget gjort betydande framsteg och stöds av Nvidias investeringsstrategi.

Implementeringen av Nanox.ARC-systemet har gått långsammare än vad ledningen ursprungligen förväntade sig, men företaget gör framsteg och implementerade systemet i fem amerikanska delstater under 2023.

Bolaget är ännu inte lönsamt, men under 2026 förväntas bolaget nå lönsamhet med en vinst per aktie på 0,9 dollar. Nano-X Imaging är noterat på den amerikanska Nasdaqbörsen, årets kursuppgång summeras till 14 procent.

Nano-X Imaging ingår i det amerikanska småbolagsindexet Russell 2000 och analytikernas genomsnittliga riktkurs är 14,3 dollar, vilket nästan motsvarar en fördubbling av aktiekursen. Men bolaet följs bara av tre analytiker och alla har köpstämplat aktien.

Snabbväxaren Soundhound AI

Soundhound AI är ledande inom AI-driven röst- och ljudigenkänningsteknik. Företagets teknologi används inom många branscher, inklusive fordons-, konsumentelektronik- och tjänstesektorerna.

Deras AI-genererade röster är kända för sin realism och anpassningsförmåga, vilket gör dem till en attraktiv lösning för företag som vill förbättra kundupplevelser och effektivisera kommunikation.

Soundhound erbjuder lösningar som Houndify, en AI-plattform som ger företag möjligheten att bygga avancerade röstassistenter med naturliga och kontextuella konversationer.

Nvidias ägarndel i bolaget är en halv procent och motsvarar ett marknadsvärde på knappt 9 miljoner dollar. Soundhounds aktie har stigit med 133 procent i år, och aktien är med i det amerikanska småbolagsindexet Russell 2000 index.

Att bolagets produkter är hett eftertraktade ser man på den förväntade intäktsökningen på 80 procent till 83 miljoner dollar i år. Tillväxten uppskattas av analytikerkollektivet att fortsätta och prognoserna för inäkterna 2025 är på 152 miljoner dollar, vilket motsvarar en ökning med 84 procent från 2024.

Bolaget följs av sju analytiker, sex av dem har en köpstämpel på aktien och en har neutral rekommendation. Deras genomsnittliga riktkurs är 7,8 dollar vilket ger en uppsida på 57 procent.

Läkemedelsutvecklaren Recursion Pharmaceuticals

Recursion Pharmaceuticals är ett biotechföretag som använder maskininlärning och AI för att driva upptäckt och utveckling av nya läkemedel.

Företaget fokuserar på att lösa utmaningar inom sällsynta och komplexa sjukdomar genom sitt avancerade plattformssystem som kombinerar biologi, kemi och AI. Nvidia ser potentialen i Recursions innovativa angreppssätt på läkemedelsforskning. Nvidias ägarandel är den relativt största på knappt 3 procent, vilket motsvarar 52 miljoner dollar i värde.

Trots att aktien har tappat runt en tredje del av börsvärdet i år, har Recursion en robust pipeline med flera projekt i olika stadier av klinisk utveckling. Även Recursion Pharmaceuticals aktie ingår i det amerikanska småbolagsindexet Russell 2000.

Företaget är fortfarande förlustbringande. De åtta analytiker som följer bolaget har två köprekommendation och övriga har en neutral rekommendation. Analytikernas genomsnittliga riktkurs är 11,4 dollar, vilket indikerar en uppsida i aktien på hela 70 procent.

Slutsats

De flesta investerare är bekanta med de stora bolagen som är verksamma inom AI. Halvledarjättar som Nvidia och mjukvaruföretag som Microsoft har stigit mycket tack vare marknadens entusiasm för AI-aktier.

De fyra bolagen som Nvidia investerat i representerar olika aspekter av AI-teknikens påverkan på sina respektive industrier.

Varje företag har sina unika styrkor och utmaningar, och de erbjuder intressanta möjligheter för investerare som vill dra nytta av den snabbt växande AI-sektorn utanför de stora drakarna. Och inte minsta har de tre minsta bolagen en stor uppsida i kursutveckling, enligt de analytiker som följer bolagen.

PÄR STÅHL

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -