Makroveckan: Dags för räntesänkning

Makroveckan Det var riktigt bra fart på de flesta av världens börser under förra veckan. Den här veckans höjdpunkter blir räntebesked från Riksbanken, tal av Fed-chefen Jerome Powell och viktiga konjunktursignaler.

Riskaptiten fortsatte upp med förnyad styrka under förra veckan. Den svenska börsen var upp med 2,5 procent och europeiska Stoxx600 med lika mycket. Än bättre gick det för börserna i USA och S&P500 steg med hela 3,9 procent. Därmed har också S&P500 återhämtat hela raset från inledningen av augusti. För den svenska börsen återstår det några procentenheter att hämta hem.

Det stora skiftet som skett på marknaden är att oron för en djupare amerikansk konjunkturnedgång nu ser ut att vara bortblåst samtidigt som man ändå räknar med att Federal Reserve ska levererar en räntesänkning den 20 september. Även om sannolikheten för en dubbelsänkning skruvats ner rejält.

De långa marknadsräntorna har visserligen stigit något men den viktiga amerikanska tioårsräntan ligger fortsatt en bit under 4 procent.

Det amerikanska volatilitetsindexet VIX har också krupit ner mot mer behagliga nivåer efter att ha legat på riktigt skräcknivåer i inledningen av månaden.

Fed-chefen tar till orda

Mot den här bakgrunden blir fredagens tal av Fed-chefen Jerome Powell något av ett huvudnummer för veckan som helhet. Han väntas på detta tal konfirmera att Federal Reserve står redo att sänka räntan i september och förhoppningen är dessutom att han, i alla fall försiktigtvis, ska flagga för att det kommer fler räntesänkningar efter detta. Så det finns trots allt ett visst utrymme för besvikelse på marknaden.

Spännande lär det i alla fall bli.

Räntebesked i Sverige

Här hemma är det förstås tisdagens räntebesked från Riksbanken som lär röna det allra största intresset. I princip alla räknar med att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter. Lite mer oense är analytiker- och handlarkåren om huruvida banken även ska röra räntebanan. Ungefär hälften räknar med att räntebanan skruvas ner och indikerar minst två räntesänkningar till under det här året. Så stort fokus på räntebanan och den efterföljande presskonferensen.

Vi på Placera lutar också åt en räntesänkning med 0,25 procentenheter även om det definitivt finns utrymme för en större sänkning.

Inköparna tar till orda

Torsdagen blir också en tung makrodag när de preliminära inköpschefsindexen för augusti rullas ut på bred front. Visserligen vänta små förändringar men överraskningar åt ettdera hållet kan ändå utlösa en del marknadsreaktioner. Bättre siffror än väntat, tillsammans med lågt pristryck, är något av ett drömscenario.

Helst vill de flesta se en uppgång för industrin som levererat svaga siffror under de senaste månaderna. Om tysk industri skulle få upp lite bättre fart så kan det bli en riktigt trevlig börsdag. Negativa överraskningar kan i in tur får recessionsoron att återvända.  

Måndag

Tämligen tomt på makroagendan. Ledande indikatorer i USA väntas visa på en liten försvagning i juli.

Tisdag

Riksbanken lämnar räntebesked och väntas sänka räntan med 25 punkter. Blir det som väntat lär mer fokus hamna på den nya räntebanan som publiceras och den efterföljande presskonferensen (kl 11.00). Det kommer också uppdaterade inflationssiffror för EMU-området men det krävs nog ganska stora avvikelser från de preliminära siffrorna för att marknaden ska reagera nämnvärt.

Onsdag

Japansk export väntas ha tagit betydligt bättre fart i juli. I USA publicerar BLS reviderade siffror över arbetsmarknadsutvecklingen. De blir intressanta att följa och kan, om det sker större förändringar, betyda en del för den framtida penningpolitiken. Främst om det visar sig att sysselsättningsökningar under det senaste året inte varit riktigt lika stora som de preliminära siffrorna indikerade.

Torsdag

Superheta preliminära inköpschefsindex för augusti. Små förändringar från föregående månad väntas visserligen men många hoppas nog på bättre fart i industrin. Främst i EMU-området. Men om det lyftet uteblir står hoppet till att tjänstesektorn fortsätter att uppvisa hyggliga siffror. Håll också koll på den amerikanska veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa. En siffra som gett stora utslag på börsrörelserna i närtid. Det årliga centralbanksmötet i Jackson Hole inleds och det kan komma en del intressanta signaler härifrån.

Fredag

Japansk inflation ligger på betryggande nivåer och lär inte stressa upp Bank of Japan. Svensk arbetslöshet riskerar att ha tickat upp ännu en bit i juli. Samtidigt som bostadsbyggandet fortsätter att backa. Mest intresse lär ändå riktas mot det tal som Fed-chefen Jerome Powell håller under eftermiddagen. Förväntningar på vilket budskap han ska leverera har skruvats upp rejält under senare tid.

Makroveckan i urval

Måndag

16.00 USA leading index juli -0,3 (-0,2)

Tisdag

08.00 Tyskland producentprisindex juli årstakt -0,8% (-1,6%)

09.30 Sverige Riksbanken räntebesked 3,50% (3,75%)

11.00 EMU kärninflation juli årstakt 2,9% (2,9%)

14.30 Kanada inflation juli årstakt 2,4% (2,7%)

Onsdag

01.50 Japan export juli årstakt 11,4% (5,4%)

16.00 USA BLS publicerar reviderade arbetsmarknadssiffror

20.00 USA Federal Reserve publicerar penningpolitiskt protokoll

Torsdag

Centralbankssymposiet i Jackson Hole inleds

02.30 Japan inköpschefsindex industrin augusti i.u (49,1)

02.30 Japan inköpschefsindex tjänstesektorn augusti i.u (53,7)

08.00 Norge BNP 2:a kvartalet q/q 0,2% (0,2%)

09.15 Frankrike inköpschefsindex industrin augusti 44,5 (44,0)

09.15 Frankrike inköpschefsindex tjänstesektorn augusti 50,5 (50,1)

09.30 Tyskland inköpschefsindex industrin augusti 43,4 (43,2)

09.30 Tyskland inköpschefsindex tjänstesektorn augusti 52,3 (52,5)

10.00 EMU inköpschefsindex industrin augusti 45,9 (45,8)

10.00 EMU inköpschefsindex tjänstesektorn augusti 51,7 (51,9)

10.30 Storbritannien inköpschefsindex industrin augusti 52,1 (52,5)

10.30 Storbritannien inköpschefsindex tjänstesektorn augusti 52,8 (52,8)

14.30 USA nyanmälda arbetslösa veckodata 225k (227k)

15.45 USA PMI inköpschefsindex industrin augusti 49,4 (49,6)

15.45 USA PMI inköpschefsindex tjänstesektorn augusti 54,2 (55,0)

16.00 USA försäljning befintliga bostäder juli m/m 0,3% (-5,4%)

16.00 EMU hushållens konfidensindikator augusti -12,6 (-13,0)

Fredag

01.30 Japan inflation juli årstakt 2,7% (2,8%)

08.00 Sverige arbetslöshet augusti trend i.u (8,3%)

08.00 Sverige bostadsbyggandet 2:a kvartalet i.u ( 8 400)

10.00 EMU ECB inflationsförväntningar 1 års sikt i.u (2,8%)

16.00 USA försäljning nya bostäder juli m/m 2,3% (-0,6%)

16.00 USA Fed-chefen Jerome Powell håller tal

Siffror inom parentes anger föregående utfall

 

i.u = ingen uppgift

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -