Q2: Ett fall framåt för Nibe

Rapportkommentar Omsättningen och vinsten fortsätter att falla rejält men det är bottenkänningen och en kommande vändning som framför allt präglar Nibes halvårsrapport. Efter en motiverad uppstuds är frågan om det finns mer kvar att hämta.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Som väntat har även det andra kvartalet varit fortsatt tufft för värmeteknikbolaget Nibe. En parad av dåliga förutsättningar i form av lagerneddragningar hos distributörerna, höga räntor, oklara subventioner och seg fastighetsproduktion bidrog till att trycka ned omsättningen med 15 procent under andra kvartalet.

Rörelsevinsten rasade samtidigt med 64 procent och rörelsemarginalen går från drygt 15 procent samma period i fjol till knappt 7 procent.  

Brutala siffror kan tyckas men så har också aktiekursen tappat som mest omkring 70 procent från toppen och analytikerna har fått gå hårt fram med kapningar av såväl vinstprognoser som riktkurser de senaste kvartalen. Och nu verkar till slut förväntningar och verklighet hitta varandra igen för i förhållande till prognoserna inför rapporten så lyckas Nibe med knapp marginal överträffa omsättningen och på rörelseresultatet slår man förhandstipsen med 8 procent.

Q2: Prognoser och utfall från Infront

Att Nibe inte överraskar negativt med de tillbakablickande siffrorna för andra kvartalet är viktigt men givet utförslöpan på börsen, där värderingen har varit ifrågasatt och där blankarna har strömmat till i år, är det ännu viktigare vilka signaler man skickar om framtiden. Och här är intrycket att bolaget är allt mer bekvämt med att botten nu är passerad.

Ett tecken på det är att Nibe bedömer att distributörerna efter cirka 9 månaders lagerneddragningar nu är i balans på de flesta marknader och att slutefterfrågan därför kommer att spegla efterfrågan hos tillverkarna bättre framöver. Ett undantag är Tyskland där det kan ta ytterligare lite tid att komma ned.

Ett annat tecken är det generella ränteläget som är på väg ned och där förväntningarna på centralbankernas sänkningstakt bara har ökat under sommarens finansoro. Hur snabbt det kan få effekt på bostadsproduktion och investeringsvilja hos konsumenterna är svårt att svara på men riktningen är åtminstone positiv.

I den positiva vågskålen kan även bättre tillgång och priser på komponenter som halvledare läggas, samt att besparingsprogrammet nu successivt börjar kicka in på resultatet. I alla tre affärsområdena – Climate Solutions, Element och Stoves – är ambitionen att vara tillbaka på historiska rörelsemarginalnivåer under 2025.

Summa summarum så landar Nibechefen Gerteric Lindquist i att botten är nådd, eller med hans egna ord: ”Sammanfattningsvis är vår bedömning att efterfrågesituationen i tillverkarledet till största delen har bottnat ur under första halvåret och successivt kommer att förbättras under andra halvåret.”

Gerteric Lindquist, vd för Nibe

Att en kvartalsrapport med bättre resultat än väntat i ett bolag som varit hårt blankat och där vd:n tar orden ”bottnat ur” i sin mun får aktien att fjädra upp på fredagsbörsen är naturligt och på många sätt motiverat.

Det blåser samtidigt inte bort den delen av oron som har handlat om vad som är en rimlig värdering av aktien. För även med de liggande helårsprognoserna för 2025 och 2026, där analytikerna redan räknar med en återgång till marginaler omkring 14 procent så ligger p/e-talet på 25-30 efter de senaste dagarnas kraftiga uppgång i aktien.

Under den inledande handeln på fredagen steg Nibe med drygt 10 procent och sedan förra måndagen när börsen skakade till ordentligt har kursen nu stigit över 20 procent.

Det är möjligt, till och med troligt, att aktien kan fortsätta upp lite till på kombinationen av minskad oro för efterfrågan, blankare som måste krypa till korset och köpa tillbaka aktien samt ett sug bland placerare efter att inte missa tåget ifall det visar sig att Nibeloket har vänt på allvar.

Men att botten ser ut att vara lämnad innebär inte att den gamla toppen är nära eller ens inom räckhåll för aktien. Tillväxteuforin och ESG-premien som skickade upp Nibeaktien i himlen under 2021 lär inte komma tillbaka under överskådlig tid.

Martin Blomgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -