Börsen runt noll, Nibe upp marginellt

Börsen Stockholmsbörsen handlades stadigt på grön mark när fredagen gick mot lunchtid. Det initiala kurslyftet i Nibe efter morgonens rapport hade dämpats märkbart, även om aktien fortsatt låg i ledning bland storbolagen.

Vid 12-tiden var OMXS30 upp 0,5 procent till nivån 2.535, med aktier för totalt 5,3 miljarder kronor som vid samma tidpunkt hade omsatts på Stockholmsbörsen. Bland de ledande Europabörserna var franska CAC 40 upp 0,3 procent samtidigt som DAX i Frankfurt noterade ett uppställ på 0,7 procent.

Inom det svenska storbolagsindexet var köptrycket störst på Nibe, som inför öppning visade upp ett rörelseresultat för andra kvartalet som var högre än förväntat, 669 miljoner kronor mot konsensus på 619. Omsättningen var i linje med förväntningarna och Nibe ser fortfarande framför sig en successiv förbättring av efterfrågan under andra halvåret i år – något många i marknaden hade börjat tvivla på.

"Det är precis som vi tidigare sagt, att vi kommer att se en successiv förbättring under andra halvåret, och vi står fast vid den bedömningen", sade Nibes vd Gerteric Lindquist till Nyhetsbyrån Direkt.

Nibe-aktien, som med marginal var Stockholmbörsens mest omsatta, hade vid lunchtid stigit 5,4 procent – vilket dock var en klart dämpad uppgång jämfört med de inledande nivåerna.

Andraplats i indexet togs av molnkommunikationsbolaget Sinch som adderade 5,1 procent, och därefter Electrolux med +2,6 procent. I motsatt ände tappade fastighetsbolaget SBB 2,6 procent.

E-handelsbolaget Boozt hade ett justerat rörelseresultat på 92 miljoner kronor, något lägre än Infronts konsensus som låg på 96,9 miljoner. Nettoomsättningen blev däremot lite bättre än väntat, 1.872 miljoner kronor mot konsensus 1.857 miljoner. Boozt snävade in prognosintervallet för både omsättning och rörelsemarginal för helåret. Aktien var ned 4,4 procent.

Raysearch var däremot en stor vinnare med ett kurslyft på 17 procent. Medicinteknikbolaget ökade sitt rörelseresultat kraftigt under det andra kvartalet och rörelsemarginalen lyfte till 24,9 procent, att jämföra med 7,6 procent motsvarande kvartal i fjol.

Omsorgsbolaget Ambea rapportsteg också, med 5,5 procent, efter att ha ökat sitt rörelseresultat till 248 miljoner kronor i andra kvartalet (167). Även omsättningen växte.

Storskogen fortsatte i sin tur torsdagens rusning genom att addera 9,7 procent ytterligare. Flera banker och analyshus har på fredagen höjt sina riktkurser för aktien, däribland Nordea som med sin riktkurs på 19 kronor nästan ser en kursdubbling inom räckhåll.

Gamingbolaget Embracer hämtade även igen så gott som hela torsdagens rapportutlösta fall med en ökning om 7,5 procent. Ett antal riktkurssänkningar har gjorts från en analytikerkår som är enhälligt positivt inställda till gamingaktien med upprepade köprekommendationer som följd.

I övrigt har EQT meddelat ett förvärv av en Singaporebaserad onlinebostadsplattform, Property Guru, i en affär värd 1,1 miljarder. Aktien var upp 1,6 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -