Börsen på plus, Nibe rusar på rapport

Börsen Stockholmsbörsen inledde fredagsmorgonen med stigande index samtidigt som en rad bolagsrapporter fortsatte att droppa in.

Värmepumpsbolaget Nibe var en tidig vinnare efter att ha rapporterat på morgonen.

Omkring klockan 9.30 hade OMXS30 stigit 0,5 procent till 2.536 och aktier för 1,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I övriga Europa steg även DAX och CAC 40, något medan FTSE 100 höll sig på minussidan.

Nibe var dagens rapportbegivenhet och värmepumpsbolaget visade upp ett rörelseresultat för andra kvartalet som var högre än förväntat, 669 miljoner kronor mot väntade 619. Omsättningen var i linje med förväntningarna och Nibe ser fortfarande framför sig en successiv förbättring av efterfrågan under andra halvåret i år – något många i marknaden hade börjat tvivla på.

"Det är precis som vi tidigare sagt, att vi kommer att se en successiv förbättring under andra halvåret, och vi står fast vid den bedömningen", säger Nibes vd Gerteric Lindquist till Nyhetsbyrån Direkt.

Nibe var morgonens klart mest omsatta aktie och lyfte 12 procent.

E-handelsbolaget Boozt hade ett justerat rörelseresultat på 92 miljoner kronor, något lägre än Infronts konsensus som låg på 96,9 miljoner. Nettoomsättningen blev däremot lite bättre än väntat, 1.872 miljoner kronor mot konsensus 1.857 miljoner. Boozt snävade in prognosintervallet för både omsättning och rörelsemarginal för helåret. Aktien var ned 3 procent.

Karnell, som köper och äger industribolag, ökade sitt ebita-resultat till 40,8 miljoner kronor i andra kvartalet (35,7). Försäljningen steg till 357 miljoner kronor (291) med en organisk tillväxt på 0,8 procent. Marknaden var dock inte helt övertygad och sänkte aktien 3,3 procent.

Raysearch var däremot en stor vinnare med ett kurslyft på 13 procent. Medicinteknikbolaget ökade sitt rörelseresultat kraftigt under det andra kvartalet och rörelsemarginalen lyfte till 24,9 procent, att jämföra med 7,6 procent motsvarande kvartal i fjol.

Omsorgsbolaget Ambea rapportsteg också, med 5,5 procent, efter att ha ökat sitt rörelseresultat till 248 miljoner kronor i andra kvartalet (167). Även omsättningen växte.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -