Potential i amerikansk underhållspärla

Aktieanalys Det än så länge lilla underhållsbolaget Limbach är en aktie som går under radarn. Bolaget håller på att omvandlas till ett allt mer kvalitativt bolag och vi på Placera tror aktien kan vara värd ett köp.

Limbach, som till en början gick under namnet Frank Limbach Company, grundades redan år 1901 av metallhantverkaren Frank Limbach. Plåtslagerifirman var ett av få bolag som överlevde den stora depressionen 1929. 

Allteftersom började företaget att expandera och i början av 50-talet tog ättlingen Walter Limbach beslutet att starta en filial i Columbus genom att köpa entreprenadföretaget Sauer Incorporated. Under åren därefter fortsatte Limbach att köpa andra entreprenadföretag. 

Limbach-gruppen var familjeägt fram till och med 1986 då franska Vivendi tog över ägarrodret. Efter ungefär ett decennium köpte skandalbolaget Enron upp företaget från Vivendi. Efter Enrons konkurs tog den högsta ledningen, tillsammans med private equity firman FdG Associates, över bolaget. 

2016 gjorde bolaget börsdebut genom en SPAC och idag ligger börsvärdet på drygt 650 miljoner dollar. Limbachs, som idag sysselsätter 1 300 personer, är främst verksamt i den östra delen av USA. Sedan årsskiftet har aktien gått upp med 30 procent och på fem år ligger avkastningen på drygt 600 procent. 

Limbach är en specialist inom tjänster för uppvärmning, ventilation, luftkonditionering (HVAC), el och byggnadskontroller, design, installation och underhåll av fastigheter. Det  handlar om så kallad MEP-infrastruktur (Mekanik, el och VVS). Dessa system installeras i större byggnader/anläggningar.

Bolaget är inriktat på kunder vars verksamhet är affärskritisk, vilket innebär att det är viktigt att kundernas verksamheter ständigt hålls igång. Limbach arbetar med fastighetsägare på framförallt sex olika marknader: hälsovård, industri och tillverkning, datacenter, life science, högre utbildning samt kultur och underhållning.

Idag är verksamheten uppdelad i de två segmenten Owner Direct Relationships (“ODR”) och General Contractor Relationships (“GCR”). 

GCR-segmentet, som utgör 35 procent av de totala intäkterna, inkluderar kontrakt från byggledare eller huvudentreprenörer. GCR tenderar att vara inriktad mot framförallt nybyggnation och här är marginalen ganska tunn på grund av framförallt budprocesser. Dessutom tenderar projekten vara stora och kassaflödet ojämnt. Bruttomarginalen ligger nästan konstant under 20 procent. 

ODR-segmentet, som står för 65 procent av omsättningen, erbjuder byggprojekt och/eller MEP-tjänster direkt till fastighetsägare eller fastighetsförvaltare. Här blir Limbach en direkt partner till kunden vilket gör att byggledare och budprocesser slipper tära på lönsamheten. 

Detta segment är främst inriktat på befintliga byggnader, det vill säga exempelvis underhåll och uppgraderingar. Här är kassaflödescykeln bättre, intäktsströmmarna mer stabila och projekten mindre. Det finns dessutom en betydligt bättre marginal att hämta i ODR. Bruttomarginalen uppgår till ungefär 30 procent. 

Limbach positionerar sig som en "one-stop-shop" för fastighetsägare, vilket gör att de sticker ut i jämförelse med många konkurrenter. Denna strategi resulterar i bland annat att kunden binds fast med Limbach och det uppstår dessutom möjligheter till  korsförsäljning.

Vd på bolaget sedan ifjol är Michael M. McCann som arbetat inom koncernen sedan 2010. McCann och den tidigare vd:en (som nu är pensionerad) lade tillsammans upp Limbachs omvandlingsplan som nu börjat bära frukt på riktigt. 

Historiskt har den största delen av omsättningen kommit från GCR-segmentet, där som tidigare nämnts, marginalerna är sämre. Under de senaste åren, och just nu, satsar bolaget med full kraft på att få en högre andel ODR i försäljningsmixen. Detta har bidragit och kommer fortsätta bidra till en bättre och stabilare affär för Limbach-koncernen. Målet är att ODR ska stå för över 80 procent av omsättningen efter 2024. 

En annan del som ska driva upp marginalen är att fortsätta utöka tjänsteutbudet. 

Förutom att satsa på en organisk marginalresa har man också en förvärvsagenda i ett sansat tempo. Förvärven kommer inte bara leda till bättre tillväxt på översta raden utan även  bidra till förbättrad marginal. Limbach gör både förvärv för att komma in i nya segment men även tilläggsförvärv. Ett krav är att förvärvsobjekten ska ha en hög andel GDR-försäljning. 

Balansräkning är solid med en nettokassa vilket innebär att det finns utrymme för Limbach att addera fler bolag till gruppen när tillfälle ges. 

Den senaste rapporten, som släpptes förra veckan, var bra. Omsättningen landade på 122 miljoner dollar vilket är en minskning med två procent i jämförelse med motsvarande period ifjol. ODR fortsätter i rapporten att ta mark och växte med hela 40 procent. Samtidigt fortsätter GCR att tappa och enligt bolaget går denna transformationen fortare än förväntat.  

Bruttomarginalen ökade till 27,5 vilket är ett nytt rekord. Rörelsemarginalen (ebit) expanderade till 6,7 procent (6). Vinst per aktie landade på 0,5 dollar (0,46). 

När ODR väl har kommit upp i 80 procent av intäkterna spår bolaget en fortsatt marginalexpansion samtidigt som omsättningen vid denna tidpunkt väntas återgå till tillväxt. I rapporten guidade dessutom bolaget upp sina siffror för helåret 2024. 

Insynsägandet, som ligger på runt 10 procent, är brett i Limbach. Exempelvis äger vd Michael M. McCann aktier till ett värde om nästan 100 miljoner kronor och styrelseledamoten Joshua Horowitz över 200 miljoner kronor. 

Den största risken är att marginalerna inte kommer fortsätta expandera som det är tänkt eller att tillväxten på den översta raden inte kommer igång av någon anledning. En rejäl fastighetskrasch skulle exempelvis påverka negativt. 

Baserat på innevarande års prognoser handlas bolaget till p/e 22 och ev/ebit 18. 

Värderingen i Limbach är inte avskräckande och sannolikt finns det en fin tillväxtresa att vänta under de kommande åren. Vi anser att denna förhållandevis oupptäckta pärla passar in i en långsiktig småbolagsportfölj. 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Limbach Köp 59,27 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -