Orderingången inget skäl till oro

Börs Spretig resultatutveckling, men odramatiska förändringar i orderingången. Rapportsäsongen för andra kvartalet är snart slut och Placera har gått igenom utvecklingen för 13 industrinära bolag.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Fallande vinster och brant stigande aktiekurser är en kombination som skapar högt värderade aktier och är en enkel skildring av våren för de industrinära bolagen. Efter rapporterna för andra kvartalet och med en skakig börsvecka i bagaget är nu årets avkastning inte lika häftig.

Orsakerna till den snabba nedgången i början på augusti tycks vara många. Men Placeras genomgång av 13 industrinära bolag ger inget uppenbart skäl till konjukturoro, i alla fall inte att döma från siffrorna från innan halvårsskiftet.

Orderingången var i linje med motsvarande period förra året. Men till skillnad från första kvartalet var resultatutvecklingen i årets andra kvartal i de flesta fall bättre än motsvarande period i fjol.

Ingen dramatik i orderingången

Den rapporterade orderingången, vilket visar på efterfrågan i kvartalet, förändrades på årsbasis med låga ensiffriga procent. Ett bolag som däremot särskilde sig på positiva sidan var Engcon. I vd-ordet för andra kvartalet förklarade Krister Blomgren hur låga lagernivåer och en något ökad investeringsvilja hos kunderna förbättrat ordersituationen. Dessutom bör det tilläggas att bolaget hade svaga jämförelsesiffror att tacka.

Bland de större bolagen rapporterade Alfa Laval en organisk tillväxt i orderingången med 4 procent. Bästa och enda positiva bidraget var från divisionen ”Marine”, med en tillväxt i på över 30 procent, drivet av efterfrågan från fartygsägare med allt större behov av avancerade pumpsystem och digitala lösningar. I övriga segment minskade Alfas orderingång med tvåsiffriga procent och vikten av framgångarna inom ”Marine” är uppenbar.  

Spretig resultatutveckling

Om första kvartalet innehöll tydliga resultatnedgångar över hela linjen bestod andra kvartalet av mer blandade resultat. Munters, Alleima och ABB ökade resultatet på årsbasis med över 20 procent och slog dessutom analytikernas förväntningar på rörelseresultatet.

Engcon, Epiroc och NCAB rapporterade istället resultat som var mer än 20 procent lägre än motsvarande period i fjol.

Bra totalavkastning

Tidigare rekordkurser och tecken på svalare konjunktur har lett till svagare kursutveckling bland flera av de hyllade industribolagen.

Atlas, Alfa och Epiroc som i våras var upp över 20 procent på året, har backat sedan rekordkurserna och avkastningen är nu lägre mätt från årsskiftet. ABB och Munters, som också haft en svag aktieutveckling senaste tiden, kan fortfarande stoltsera med en totalavkastning på nästan 30 procent i år.

Precis som i våras är förväntningarna på framtida intjäning fortfarande på relativt höga nivåer och flera av de industrinära bolagen värderas högt. Engcon, som rapporterade kraftig tillväxt i orderingången och ett tydligt resultattapp värderas högst av bolagen i listan. Justerat för skulden värderas rörelsen till 32 gånger det förväntade rörelseresultatet nästa år. Även NCAB, Atlas och Indutrade värderas, som så ofta, högt på förväntade framtida resultat.

Senaste tidens nedgång är i backspegeln en välbehövlig paus från en lång period av stigande kurser, resultatnedgångar och höga värderingar. Men ännu pekar inte orderingången på negativ resultatuveckling kommande tid.

Daniel McPhee

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -