Köp långa amerikanska statsobligationer

Börshandlad Fond Räntorna har troligen nått taket. Det i sin tur gör amerikanska statsobligationer med långa löptider intressanta igen. Senaste månaden har dessa börjat stiga.

Den allt svagare statistiken från USA har fått de långa amerikanska statsobligationerna att börja röra sig uppåt. Nu talar mycket för att räntetoppen har nåtts och då kan långa amerikanska obligationer vara attraktiva igen. Det är ett av världens mest likvida tillgångsslag.

Ett praktiskt sätt att få exponering mot dessa är genom den börshandlade fonden iShares $ Treasury Bond 20+yr som köper amerikanska statsobligationer med löptider på eller längre än 20 år.

Långfristiga amerikanska statsobligationer är en av de säkraste investeringarna som finns eftersom de garanteras av den amerikanska staten.

I dag ger iShares $ Treasury Bond 20+yr en direktavkastning på 4,22 procent. Utdelningen sker halvårsvis. Det gör en investering attraktiv för investerare som söker regelbundna utdelningar.

Hittills i år är fonden oförändrad, men sett under den senaste månaden är fonden upp nästan 4 procent. Under de senaste tre åren med hög inflation och stigande räntor har långa statsobligationer varit en dålig investering. På tre års sikt har fonden backat 29 procent. Den årliga avgiften uppgår till endast 0,09 procent.

När räntorna sjunker tenderar priset på långa statsobligationer att stiga. För den som tror att räntorna kommer att sjunka från den här nivån kan långa amerikanska statsobligationer vara intressanta nu.

Det fina med långa statsobligationer är att de ofta har en låg eller till och med negativ korrelation till aktiemarknaden, vilket innebär att den kan ge diversifiering i en portfölj och minska den totala risken och ge skydd mot marknadsvolatilitet.

Investeringar i statsobligationer är främst för investerare som söker trygghet och stabilitet, särskilt i osäkra ekonomiska tider. Det är också ett sätt att bevara kapitalet och samtidigt generera stabila ränteintäkter.

Statsobligationer med långa löptider kan också vara intressant som en diversifiering bort från aktier och andra mer volatila tillgångar. Det är inte ovanligt att de långa amerikanska statsobligationerna har en negativ korrelation till aktiemarknaden.

Långa amerikanska statsobligationer är alltså särskilt lämpliga för de som söker säkerhet, stabil inkomst eller som diversifiering. Storleken på allokeringen anpassas i vanlig ordning till riskviljan.

KARL LANS

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF USD (Dist) Köp 3,28 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -