USA-inflation veckans huvudnummer

Makroveckan Efter en mycket turbulent inledning på förra veckan så återhämtade sig de flesta av världens börser. I veckan som kommer är det högintressanta inflationssiffror som lär sätta tonen för marknadshumöret.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Efter förrförra veckans ras och en, minst sagt, skakig inledning på förra veckan så återkom någon form av optimism till börsen mot slutet. Den svenska börsen steg sammantaget med 0,1 procent och Stoxx600 med 0,3 procent medan veckofacit för S&P500 blev runt nollan.

Även på räntemarknaden skedde en återhämtning under veckan och räntorna steg något. Framför allt i USA där tioårsräntan nu handlas till strax under 4 procent.

Det som framför allt bidrog till att förra veckan inleddes med så stor finansiell oro var att så kallade ”carry-trade”-positioner i japanska yen avvecklades i en rasande takt. Det bidrog till att den japanska börsen backade med hela 12,5 procent under måndagen. Till detta tillkom dessutom en fortsatt oro kring utvecklingen för amerikansk ekonomi efter de överraskande svaga arbetsmarknadssiffrorna i juli.

Under veckan återhämtade sig den japanska börsen, även om det är en bra bit kvar innan hela fallet från månaden är återhämtat. Till ytterligare återhämtning, främst globalt, bidrog också allt vildare spekulationer kring kommande amerikanska räntesänkningar och en sjunkande amerikansk långränta. På marknaden räknar man med att den amerikanska centralbanken ska sänka räntan med runt 100 punkter innan årsskiftet. Givet att tre penningpolitiska möten återstår så ska det därmed bli en dubbelsänkning på något av dessa.

Vi får se vilken riktning finansmarknaden tar under den här veckan. Vi på Placera bedömer att den underliggande osäkerheten är fortsatt stor.

Klart är ändå att det blir stort fokus på onsdagen när Sverige, Storbritannien och USA publiceras färska inflationssiffror.

Viktigast för börshumöret är förstås de amerikanska siffrorna och här väntas en liten nedgång för kärninflationen. Större avvikelser från konsensusbilden lär förstås ge stora effekter på finansmarknaden.

Här hemma lär det bli nästan lika stort intresse kring de svenska inflationssiffrorna. Väntat är att inflationstakten fortsätter att backa och hamnar en bra bit under Riksbankens prognoser för i stort sett alla inflationsmått. Om så blir fallet så är den sänkning i samband med det penningpolitiska beskedet den 20 augusti gjutet. Frågan är snarast om det blir en sänkning med 25 eller 50 punkter.

I Storbritannien sjunker också inflationstakten men lite osäkert om en mindre nedgång räcker för att Bank of England ska sänka räntan ytterligare en gång redan i närtid. Bland annat löneökningar och hyreshöjningar spökar och i det förra fallet får vi färska siffror på tisdag.

Bland centralbanker kommer Nya Zeeland (onsdag) och Norge (torsdag) med färska räntebesked. Bägge bankerna väntas dock ligga still med räntan. I Norges fall trots att inflationen kommit in lägre än Norges bank har räknat med.

Till övrigt som kan få det att röra sig på marknaden hör skörden av kinesiska makrosiffror under natten mot torsdag och detaljhandels- och industriproduktionssiffror från USA senare samma dag. De senare inte minst viktiga nu när det uppstått en del funderingar på marknaden kring utvecklingen i amerikansk ekonomi.   

Måndag

Inflationsförväntningar i USA ligger något för högt ur Federal Reserves perspektiv. En nedgång vore välkommet både för dem och finansmarknaden.

Tisdag

Löneökningarna i Storbritannien ligger på en obekvämt hög nivå men visare numera en tydligt nedåtgående trend samtidigt som arbetslösheten stiger något. Det öppnar i så fall dörren lite på glänt för ytterligare en brittisk räntesänkning på penningpolitiska nästa möte. Förväntningarna på tysk ekonomi dämpas nu och är ett oroväckande tecken i tiden.

Onsdag

Stora inflationsdagen med julisiffror från både Sverige och USA. Den svenska inflationen väntas fortsätta ner och det bäddar för en räntesänkning från Riksbanken den 20 augusti. Men marknadens fokus ligger ändå i största grad på de amerikanska inflationssiffrorna. Väntat är en mindre nedgång för kärninflationen och ett utfall i den riktningen lär glädja investerarna. En överraskande uppgång skulle däremot troligen bidra till förnyad nervositet. Även från Storbritannien kommer det inflationssiffror.

Torsdag

Högintressanta siffror från Kina natten mot torsdag. Det mest glädjande vore hyfsade siffor från bostadsmarknaden och bättre detaljhandel men det är kanske att hoppas på för mycket. Norges bank lämnar räntebesked och väntas fortsätta att vila på hanen. Inflation och löneökningar fortsätter att spöka även om de rör sig i rätt riktning. Håll också koll på amerikanska siffror över detaljhandel och industriproduktion. Inte minst viktiga nu när det uppstått en del tveksamhet kring amerikansk ekonomi.

Fredag

Vi avslutar veckan med brittiska detaljhandelssiffror och amerikanskt bostadsbyggande. Dessutom en mätning av humöret bland amerikanska hushåll. Michiganindex har backa en hel del under de senaste månaderna men nu hoppas analytikerna på en mindre vändning uppåt.

Pekka Kääntä

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -