Det blev rejält oroligt på världens finansmarknader mot slutet av förra veckan. Den svenska börsen var rejält påverkad och tappade 4,2 procent under veckan. Stoxx 600 sjönk med 2,9 procent och S&P 500 backade med 2,1 procent. Så augustibörsen har fått en rejält sur start och det mesta tala för att även den här veckan kommer att få en sur start. Japanska Nikkei 225 är ner med drygt 12 procent när detta skrivs och terminerna för USA-börserna pekar på ett brant fall i den inledande handeln.
Hårdlandning
Redan tidigare hade synen på hur AI kommer att påverka produktivitet och intjäning börjat ifrågasättas och nu tillkom dessutom en stigande oro för att amerikansk ekonomi är på väg in i en djupare svacka. En så kallad ”hårdlandning” och att Federal Reserve, som lät räntan ligga still i förra veckan, hamnat på efterkälken. Därmed lär det också bli stort fokus på de uttalanden som kommer från banken i närtid. På marknaden börjar man sikta in sig på rejäla räntesänkningar på kommande möten efter en svag arbetsmarknadsrapport.
Japanska centralbanken
Att den japanska centralbanken höjde räntan mer än väntat bidrog också till den finansiella oron även om man på marknaden, i ett första skede, inte reagerade nämnvärt på det beskedet.
Förvånande nog klarade den svenska kronan den finansiella turbulensen riktigt hyggligt och stärktes faktiskt en del under veckan som gick.
På räntesidan är det breda nedgångar över i stort sett hela linjen. Den amerikanska tioårsränta är nu nere runt 3,7 procent. I Sverige ligger motsvarande ränta på 1,74 procent.
Fortsättning följer och det förstås svårt att sia om när läget på finansmarknaden bir mer normalt.
FED:s agerande viktigt
Viktigast för börshumöret blir sannolikt hur den amerikanska centralbanken kommer att agera. Några lugnande signaler kring konjunktur och ränta vore högst välkommet.
I övriga kan vi hoppas på lite betryggande konjunktursignaler. Bland annat i form av måndagens inköpschefsindex och utrikeshandelssiffror från Kina och Tyskland på onsdag. På onsdag publicerar dessutom Konjunkturinstitutet en uppdaterad prognos för svensk ekonomi. Håll också rejäl koll på den amerikanska veckosiffran över nyanmälda arbetslösa. Den uppåtgående trenden för arbetslösa bidrog i högsta grad till oron kring amerikansk konjunktur.
Från Norge kommer färska inflationssiffror på fredag och fortsätter inflationstakten att dämpas är det nog dags att börja fundera kring eventuella räntesänkningar. Även om Norges bank ligger långt bak i räntesänkarkön.
Måndag
Förhoppningsvis kan inköpschefsindexen för tjänstesektorn gjuta lite mod i investerarkollektivet. Viktigast för börshumöret blir det amerikanska indexet som publiceras på eftermiddagen. Här noterades annars en överraskande stor nedgång i junimätningen. Norska bostadspriser riskerar att hålla Norges bank på mattan.
Tisdag
Australiens centralbank lämnar räntebesked. Vi får se om banken tar någon större hänsyn till turbulensen på finansmarknaden. I så fall en viktig signal även till hur andra centralbanker kan tänkas agera.
Onsdag
Förhoppningsvis har den kinesiska utrikeshandeln tagit lite bättre fart i juli. Framför allt är det importen som skulle behöva växla upp. Även för Tyskland kommer siffror över utrikeshandeln. Konjunkturinstitutet publicerar en uppdaterad prognos men frågan är i vilken utsträckning man kunnat ta hänsyn till de senaste dagarnas turbulens.
Torsdag
Nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA. En veckosiffra som väger extra tungt den här gången. Trenden uppåt är lite oroväckande och förra veckans siffra bidrog till den finansiella oron.
Fredag
Inflationstakten i Norge har sjunkit överraskande snabbat under de senaste månaderna och ligger klart under Norges banks prognoser. En fortsatt inflationsnedgång skulle öppna upp ytterligare för räntesänkningar framöver.
Makroveckan i urval
Måndag
08.30 Sverige inköpschefsindex tjänstesektorn juli i.u (51,8)
10.00 EMU inköpschefsindex tjänstesektorn juli 51,9 (51,9)
10.30 EMU Sentix investerarförtroendet augusti -5,9 (-7,3)
11.00 EMU producentprisindex juni årstakt -3,3% (-4,2%)
11.00 Norge bostadspriser juli m/m i.u (0,4%)
16.00 USA ISM inköpschefsindex tjänstesektorn juli 51,3 (48,8)
Tisdag
06.30 Australien RBA räntebesked 4,35% (4,35%)
08.00 Tyskland industriorder juni m/m 0,8% (-1,6%)
11.00 EMU detaljhandel juni m/m -0,2% (0,1%)
Onsdag
05.00 Kina export juli årstakt 10,0% (8,6%)
05.00 Kina import juli årstakt 3,3% (-2,3%)
07.00 Japan leading index juni 108,9 (111,2)
08.00 Norge industriproduktion juni m/m i.u (0,2%)
08.00 Tyskland industriproduktion juni m/m 1,0% (-2,5%)
08.00 Tyskland export juni m/m -1,5% (-3,6%)
09.15 Sverige Konjunkturinstitutet prognosuppdatering
Torsdag
14.30 USA nyanmälda arbetslösa veckodata i.u (249k)
Fredag
03.00 Kina inflation juli årstakt 0,3% (0,2%)
08.00 Norge inflation juli årstakt 3,3% (3,4%)
08.00 Sverige hushållens konsumtion juni m/m i.u (-0,4%)
08.00 Sverige industriproduktion juni m/m i.u (1,1%)
Siffror inom parentes anger föregående utfall
i.u = ingen uppgift