Det mesta är som det brukar på råvarumarknaden. Priserna rör sig i cykler utifrån var i konjunkturen vi befinner oss.
”Nu är vi ju i början av en högkonjunktur och i vissa fall är vi till och med redan inne i den. Koppar och pappersmassa är i högkonjunkturfas och även olja. Det finns också råvaror som är på väg in”, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.
Christian Kopfer
Koppar har däremot varit lite av ett undantag i den senaste cykeln, eftersom priset aldrig gick in i någon lågkonjunkturfas.
”Det är strukturellt och drivs av utbyggnad av transmission, elektrifiering av samhället. Det är inte bara elmotorer utan mer utbyggnad av överföringskapacitet och ska man bygga ledningar behöver man koppar, även om den är dyr.”
När det kommer till pappersmassa följer det mer ett typiskt mönster för hur priserna rör sig över konjunkturcyklerna.
”Det handlar om att man dragit ned på kapaciteten”, säger Christian Kopfer.
Nu ökar efterfrågan från Kina, vilket drar upp priserna.
”Det har nästan blivit lite av en paniksituation där kinesiska köpare har fått längre frakttider på europeisk pappersmassa i och med att fartygen inte kan ta Suezkanalen.”
”Aluminium, zink och nickel och den typen av industriella metaller är på eller på väg mot genomsnittsnivå för cykeln. De är mer sencykliska och har en tung exponering mot traditionell och byggindustrin.”
”Där har vi, till skillnad från kopparn, sett neddragningar av utbudet. Råvarubolagen drar ned sin kapacitet när efterfrågan minskar och till slut när tillräckligt många gjort det så stiger priserna. Det är inte konstigare än så.”
Men det talas om att Kina köper råvaror och bygger lager, vilket dragit upp priserna även på andra råvaror, stämmer det?
”Vi har sett att de köpt på sig mycket, däribland järnmalm, och det har talats om att de gör det i ett led att devalvera valutan, men jag vill inte spekulera i det.
Tidigare har vi sett att de bunkrat för att de ska öka sin användning av råvarorna. Järnmalmen är svårare att förstå, medan koppar är lättare eftersom de har så enorma elektrifieringsprojekt.”
Så vad händer nu tror du? Kommer råvarupriserna att fortsätta stiga?
”Råvarupriserna är på väg att stiga. Jag tror att det kommer en klassisk högkonjunktur. Det är ett traditionellt konjunkturellt mönster, förutom på koppar och olja, medan andra basmetaller och pappersmassa var nere på klassiska lågkonjunktursnivåer.”
”De har legat på låga nivåer längre tid än vanligt. Det beror på att vi brukar gå in i en lågkonjunktur med sänkta räntor, men det har vi inte gjort den här gången. Sedan dess har vi sett breda prisförbättringar.”
Även guldet har stigit på senare tid. Vad tror du om guldpriset framöver?
”Guldet är mer som en valuta. Den industriella användningen är väldigt begränsad. Det är en kudde mot en försvagad dollar.”
”Det som verkligen hjälper till att dra upp priset är att kinesiska centralbanken köper månad efter månad. Guld är också ett skydd mot geopolitisk oro som vi haft mycket av på senare tid – och centralbankslättnader.”