”Vi försöker hitta produkter och tjänster som människor är beroende av varje dag. När man pratar om FN:s hållbarhetsmål så pratar man väldigt ofta om gröna investeringar. Det är inte så ofta som man hör om de sociala målen. Det finns fortfarande miljarder människor som inte har tillgång till tjänster som de flesta av oss är beroende av”, säger förvaltaren Ellen Grieg Andersen.
Ellen Grieg Andersen.
Fonden har identifierat tre investeringsteman.
”Det handlar om tillgång till digitala tjänster, hälsotjänster och finansiella tjänster. Tillgång till digitala tjänster är det mest centrala för utan detta är det väldigt mycket som man inte har tillgång till. Tillgången till en mobiltelefon är en stor del av detta. Av det skälet investerar vi bland annat i norska Telenor och i telemastbolaget Helios Towers.”
Ni äger flera av de stora cybersäkerhetsbolagen. Hur kommer det sig?
”Cybersäkerhet är en av de stora techtrenderna tillsammans med AI. Cybersäkerhet är högsta prioritet idag i takt med allt fler allvarliga attacker. I fonden äger vi idag Palo Alto, Crowdstrike och Okta. Palo Alto är ett av de större bolagen i sektorn och tillväxten drivs mycket av uppköp. Det pågår en konsolidering i branschen. Crowdstrike sysslar med det man kallar för end point security, vilket är just det område som varit mycket utsatt för angrepp. Okta är ett ledande bolag inom identifieringsmjukvara.”
Vad hittar ni för bolag inom hälsotjänster?
”Inom just hälsotjänster har vi fokuserat på bolag som sysslar med kvinnohälsa. Det handlar om nya teknologier som kan bidra till att behandla kvinnorelaterade sjukdomssymtom. Historiskt har det inte gjorts så mycket forskning på kvinnohälsa, vilket medfört att kvinnor blivit feldiagnosticerade. Här investerar vi bland annat i amerikanska Cooper Companies. Vi äger även Hologic och Organon som är en avknoppning från Merck. Även Butterfly Network finns i fonden.”
Edtech är ett annat investeringsområde. Vad investerar ni i här?
”Edtech är teknologi som kan bidra till att hjälpa och effektivisera utbildning. Inom det här segmentet äger vi språkappen Duolingo. Det är också ett bolag som bidragit till utvecklingen i fonden under förra året. Inom den här kategorin bevakar vi också amerikanska utbildningsföretaget Pearson.”
E-handelsjätten Mercadolibre ingår i fonden. Varför det?
”Mercadolibre har dels fokus på små- och mellanstora företag. De ger också människor tillgång till finansiella tjänster som i sin tur kan bidra till att öka människors livskvalitet.”
Ni äger också amerikanska betaljätten Visa.
”Ja, Visa har investerat mycket i den afrikanska marknaden för att ta del av den kommande tillväxten där. Marknaden för finansiella tjänster på den afrikanska kontinenten förväntas till exempel växa kraftigt kommande år. Fördelen i många av dessa marknader är att befolkningen är ung och de är väldigt snabba att ta till sig ny teknik. Det gör att man lättare kan driva fram den digitala utvecklingen.”
Fonden lanserades för drygt två år sedan.
”Det var en tuff tidpunkt. Först hade vi inflationsperioden och den höga räntan och sedan kom bankkrisen i mars förra året. Vi försöker att inte påverkas för mycket av det kortsiktiga”, säger Ellen Grieg Andersen.
I fonden ingår 43 innehav. Under de senaste tolv månaderna har fonden stigit knappt 20 procent.
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, X, YouTube och på Soundcloud