Två högintressanta högräntefonder

Fondanalys Det börjar bli alltmer sannolikt att vi passerat en räntetopp samtidigt som kupongräntan på obligationer är nära vad man kan förvänta sig av avkastningen på aktier. Placera har tagit en närmare titt på två högräntefonder.

Case Högräntefond och IKC Avkastningsfond är två högräntefonder med fem stjärnor på Morningstar och ett positivt momentum efter några tuffa år på obligationsmarknaden.

Case Högräntefond hette tidigare Case Fairplay. Fonden förvaltas av Andreas Rask och Tom Andersson och har en låg andel fastighetsobligationer och en ganska koncentrerad portfölj med cirka 40 emittenter. Den har ett nordiskt fokus, men även en viss andel nordeuropeiska bolag.

Fonden tar ingen valutarisk. Case Högräntefond har inget krav på att den ska ha en viss andel investment grade-obligationer. Kreditrisken är hög, men fonden investerar i obligationer på andrahandsmarknaden med kort tid kvar till förfall, vilket minskar risken.

Obligationerna får gärna vara från noterade bolag och i dagsläget är det 38 av 44 vars aktier är noterade. 80 procent är så kallade high yield-obligationer, alltså utan kreditbetyg.

Fondens avgift är 1,19 procent varav 0,95 är förvaltningsavgift.

IKC Avkastningsfond förvaltas av Lars Bredenberg och har en stor andel svenska bolag och en ganska stor fastighetsexponering. Fonden får även investera i andra nordiska valutor. Den har en avgift på 1,02 procent, varav förvaltningsavgiften är 0,6 procent.

Fonden har ett stort antal emittenter om cirka 150 bolag. En ganska stor del av fonden är obligationer utgivna av svenska fastighetsbolag.

I dagsläget är över hälften av portföljen utan kreditbetyg.

Gul = OMX Stockholm All-share GI, Grön = Case Högräntefond, Blå = IKC Avkastningsfond

Båda fonderna tar låg ränterisk, vilket är en anledning till att de klarat sig bra de senaste åren när vi haft stadigt stigande räntor. Baserat på historiken har Case Högräntefond risk 3 av 7 på KIID-skalan, medan IKC Avkastningsfond har 2 av 7.

Man ska vara medveten om att högräntefonder inte går att jämföra med exempelvis ett sparkonto. Det syns tydligt i avkastningskurvan nedan där likviditetskrisen på företagsobligationsmarknaden 2020 skapade ett rejält hack i kurvan. Det är en betydligt jämnare resa än på börsen, men när det väl skakar till ordentligt så gör det även det på företagsobligationsmarknaden.

Gul = OMX Stockholm All-share GI, Grön = Case Högräntefond, Blå = IKC Avkastningsfond

Däremot kan man, om förutsättningarna finns, få en fin avkastning till en relativt låg risk.

Högräntefonderna kan till exempel passa bra för att minska risken i en aktie- och fondportfölj eller om man har en lite kortare investeringshorisont.

Placera tycker att fonderna kompletterar varandra bra i en väldiversifierad fondportfölj.

Tre frågor till IKC Avkastningsfonds förvaltare Lars Bredenberg

Lars Bredenberg

Hur hanterar du portföljen?

”Grundinställningen skulle jag säga är att köpa på nyemission och hålla till förfall, men på grund av att jag måste hantera flöden så är det inte alltid det matchar till förfall och emissioner. Så det är bra att vara med i andrahandsmarknaden och jag gör affärer nästan varje dag. Det är portföljhantering och det är en sådan manuell marknad att det blir ett hantverk.”

”Jag har en förvaltning som bygger på kreditrisk eftersom obligationerna är FRN:s (floating rate notes, reds. anm.) och då sätts ju räntan om var tredje månad. Så jag tar nästan ingen ränterisk, det handlar mer om riskpremien vi får i bolagen.”

Varför ska man välja just din fond?

”Fonden är väldigt diversifierad. Sen har jag en relativt kort löptid för att inte få för mycket svängningar. Kreditlöptiden är cirka två år i snitt. I portföljen har jag kanske en tredjedel som förfaller om ett år och hälften mellan ett och tre år.”

Vad är den genomsnittliga yielden?

”Lite drygt 10 procent, men då har vi aningen förhöjda riskpremier i marknaden för tillfället. Över tid i en normal marknad bör man kunna förvänta sig 2 till 3 procent över Riksbankens styrränta, vilket i dagsläget blir 6 till 7 procent”.

Tre frågor till Case Högräntefonds förvaltare Andreas Rask

Andreas Rask

Varför ska man välja just din fond?

”Det är troligtvis det bästa ingångsläget i företagsobligationsfonder på 15 år. Det unika med vår strategi är att vi jobbat med korta bindningstider. På det sättet har vi kunnat komma upp i en högre avkastning för att så mycket av portföljen förfallit det senaste året.”

”Det gör att det blir flexibelt och att det blir lättare att hamna rätt i räntevaggan, nu när räntan vänder ned.”

”Därför har vi nu, på ränteplatån, adderat ränteduration genom fastränteobligationer med riktigt aptitliga kupongnivåer. Detta för att vara en vinnare när räntan vänder ner.”

Vad är placeringsfilosofin?

”Det är en koncentrerad portfölj som förvaltas aktivt i nordiska företagsobligationer. Nu äger vi drygt 40 bolag. Vi har en rejäl undervikt av fastigheter. Fastighetsexponeringen är under 5 procent, det sticker ut.”

”Vi gillar att köpa obligationer utgivna av börsnoterade bolag. Det är ju för att eget kapital ska finnas där. I tider av kapitalbehov så är det inte bara upp till obligationsmarknaden, utan man ska kunna vända sig till aktieägarna för mer kapital. Detta har vi sett i ett antal fall i år där nyemissioner har varit vanligt förekommande. Det finns ju inget bättre för en obligation än när det kommer in mer aktiekapital i bolaget. Det är en garant som vi gärna jobbar med.”

Men om det börjar ljusna för fastighetsbolagen, då?

”Vi har inte bråttom. En vacker dag kommer det gå bra även för fastighetsbolag, men det är en sektorkoncentration som jag försöker undvika. Obligationer i de sektorer som har stort utbud kommer att utvecklas likadant, ett tydligt exempel på det är fastighetsobligationer. Jag försöker undvika just denna marknadsrisk och i stället ha sådana sektorer där det finns ett begränsat utbud, vilket varit en stor framgång för fonden.”

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -