Läge för en svensk småbolagsfond?

Fondkommentar Svenska småbolag hade i fjol sitt sämsta år sedan finanskrisen 2008. Men tillgångsslaget har alltid återhämtat sig efter en kraftig nedgång. Om historien upprepar sig finns det en betydande potential.

Carnegie Småbolagsindex

Under fjolåret förlorade Carnegie Småbolagsindex runt en tredjedel av börsvärdet. Det var den största nedgången sedan finanskrisen 2008. Då backade indexet närmare 45 procent. Men redan året efter rusade investerarna till svenska småbolag och indexet steg 58 procent.

Om historien upprepar sig finns det en stor potential i svenska småbolagsfonder. Enligt flera förvaltare finns det flera faktorer som talar för en återkomst av småbolag.

De svenska småbolagen har en relativt låg värdering nu jämfört med stora bolag. Så sent som i slutet på 2021 hade småbolagsindex ett p/e-tal på 25 Idag är värderingen 15 på den förväntade vinsten. Nu handlas småbolagen med en rabatt som är den största marknaden har sett under perioden 2014 - 2022.

Småbolagsrabatten är ett globalt fenomen. Globala småbolag värderas enligt indexberäknaren på p/e tal 14 för den förväntade vinsten.  Ännu billigare är småbolagen på tillväxtmarknaderna som landar på p/e tal 10,8.

Även värderingsmåttet pris genom bokfört värde indikerar en stor rabatt för småbolagen, både i Sverige och globalt.

Vi får inte glömma bort att småbolagens vinster historiskt vuxit snabbare än de stora bolagen. Anledningen är fler. Mindre bolag växer från lägre nivåer än stora bolagen, vilket ger en snabbare vinsttillväxt. Många små- och medelstora bolag är innovativa och verksamma inom framtidsbranscher. De är ofta marknadsledare på en smal nischmarknad, och genom innovation och fortsatt fokus på forskning och utveckling försvarar de sina marknadspositioner.

Vill du inte leta småbolag själv så är en genväg att investera i en svensk småbolagsfond.

Placera har listat de tio bästa svenska småbolagsfonderna utifrån den riskjusterade avkastningen de senaste 3 åren. Jag hämtar fondurvalet på Avanzas sparplattform som innehåller 41 svenska småbolagsfonder.

Det är en viktig indikation på hur väl en förvaltare lyckats skapa avkastning utifrån den risk som tagits under en relativt lång tidsperiod. För tidsperioden har varit allt annat än lugn med många stora händelser.

Alla tio fonderna har utifrån riskjusterad avkastning klått Carnegie småbolagsindex med bred marginal de tre senaste åren.

Fond Sharpekvot Avkast. 3 år Standardavvikelse 
Spiltan Aktiefond Småland  0,61 53% 28,8%
LMM – Kavaljer Quality Focus A SEK 0,55 47% 28,1%
Cliens Småbolag A 0,55 46% 27,9%
Humle Småbolagsfond A 0,54 40% 31,8%
Enter Småbolagsfond A 0,53 42% 30,5%
PLUS Mikrobolag Sverige Index 0,51 35% 24,3%
Evli Sverige Småbolag B 0,48 37% 19,5%
Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK 0,48 36% 31,4%
Spiltan Småbolagsfond 0,46 34% 34,0%
AMF Aktiefond Småbolag 0,45 36% 30,7%
Carnegie Småbolagsindex 0,30 19% 27,3%
Källa: Avanza & Morningstar 19 jan 2023      

 

Spiltan Aktiefond Småland har den högsta riskjusterade avkastningen mätt som sharpekvot.

Fonden förvaltas av Pär Andersson sedan starten 2008 och klassificeras av Morningstar som en Sverigefond, små-/medelstora bolag.

Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på bolag i Småland. Målet är att fonden ska utgöras av cirka 60 procent aktier med anknytning till Småland som att huvudkontoret eller viktig produktion finns i regionen.

Det har varit en klart vinnande strategi det senaste året. Fonden har en koncentrerad portfölj på 33 bolag. Smålandsfonden innehåller allt från värmeväxlarbolaget Nibe med huvudkontor och produktion i Markaryd (fondens andra största innehav), till husvagnstillverkaren Kabe Group med bas i Tenhult.

Näst bäst är den aktivt förvaltade fonden LMM - Kavaljer Quality Focus A SEK, med en sharpekvot på 0,55. Fonden förvaltas av Peter Lindvall och Håkan Telander sedan maj 2016.

Totalt har fonden runt 30 investeringar med investeringsfokus på kvalitetsbolag med en stigande vinst och stabil balansräkning. Fonden inkluderar en tydlig hållbarhetsanalys som tar hänsyn till hur väl de bolag vi investerar i bedriver en hållbar verksamhet.

Tredje bäst är Cliens Småbolag som förvaltas av Carl Sundblad sedan september. Vi uppskattar investeringsprocessen som är aktiv och att förvaltaren vågar avvika från index med ett tydligt riskfokus.

Carl Sundblad letar efter kvalitetsbolag med väl utvecklade affärsmodeller och gärna i lite tråkiga branscher. Tanken med väl utvecklade affärsmodeller är att det minskar bolagsrisken betydligt. Förvaltaren investerar inte i rena förhoppnings- och forskningsbolag, då risken i affärsmodellen anses för hög. Bolagen bör ha rimlig värdering förhållande till framtida intjäning.

Lönsamhet i kombination med en hög avkastning på kapitalet är viktiga faktorer. Bolagen ska gärna ha en stark marknadsposition på en marknad med tydliga inträdesbarriärer. Efterfrågan på bolagens produkter ska vara stark och ha möjlighet att växa de kommande 5 till 10 åren.

Bolag med en aktieägarvänlig bolagsledning som är bevisat bra tillsammans med långsiktiga och bra ägare föredras.

Carl Sundblad begränsar inte urvalet utan letar efter kvalitetsbolag både bland tillväxt- och värdebolag. Den egna aktieanalysen skapar mervärde, särskilt i de bolag där analytikertäckning saknas.

En indexnära fond letar sig in på topplistan. På femteplats hittar vi PLUS Mikrobolag Sverige Indexfond. Det är den första indexnära fonden som har fokus på de allra minsta småbolagen. Fonden följer SIX Sweden Micro Cap Gross Index.

Fonden lanserades hösten 2017 den indexnära förvaltningen sköts av Tom Michels och Fredrik Engwall.

SIX Sweden Micro Cap Gross Index innehåller de drygt 100 minsta bolagen som är noterade på Stockholmsbörsen. Bolagen som ingår i index ska vid de halvårsvisa omallokeringarna ha ett marknadsvärde på maximalt 0,025 procent av Stockholmsbörsens totala marknadsvärde.

Indexurvalet är med andra ord ett rörligt mål som växer med det totala börsvärdet. I augusti 2022 motsvarade det ett gränsvärde på runt 2,4 miljarder kronor.

För tillfället innebär det att indexet omfattar bolag med ett börsvärde från 26 miljoner kronor till 2,4 miljarder kronor med ett totalt marknadsvärde runt 110 miljarder kronor. Det innebär att när bolagen blir för stora så faller de ur index. Det ger en garanti att inget bolag eller sektor kan växa och bli för dominant.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -