Satsar 100% på guld och silver: "Löjligt påstå att det är riskfyllt"

Förvaltaren Ned Naylor-Leyland styr en av de bäst presterande fonderna alla kategorier det senaste året. Privat skyr han risk – vilket har lett till en allokering på 100% i guld och silver. "Vissa tycker att det är extremt och otroligt riskfyllt. Men det är bara löjligt – de förstår inte vad risk är", säger han till Placera.

Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Kopia Av Dubbel 10
Ned Naylor-Leyland ser stor uppsida i silver. "Flödet går alltid till guldet först, innan det blöder igenom till silver."

Idag, 13:14

Ned Naylor-Leyland förvaltar fonden Jupiter Gold & Silver, som har avkastat 34% det senaste året. Bara tre fonder i hela Avanzas utbud har lyckats bättre.

Det brukar heta att pessimister köper guld, medan optimister investerar i företag. Men det är inte ett påstående den brittiske ädelmetallinvesteraren håller med om.

"Det handlar om realism, inte pessimism. Man behöver vara realistisk om världens tillstånd för att vara intresserad av guld. Det handlar om att förstå att guld är riskfritt, medan statligt utfärdade valutor inte är det. Det är anledningen till att centralbanker har massor med guldtackor och fortsätter att köpa mer", säger han.

"Blev chockad"

Ned Naylor-Leyland investerade för första gången i ädelmetaller 2001. Han beskriver det som en konsekvens av att Clinton-administrationen två år tidigare avskaffade en lag, som hade hindrat banker från att spekulera med kunders insättningar. Flera ekonomer har senare pekat ut lagändringen som en bidragande faktor till finanskrisen 2008–2009.

"Jag minns att jag läste om det och bara blev, bokstavligt talat, chockad. Det var så uppenbart, även för någon som inte var insatt, att det absolut skulle skapa ett enormt problem, vilket det gjorde."

Att han fastnade för just ädelmetaller tillskriver han sitt ovanliga kynne.

"Det började med en oro för risk snarare än en spänning över avkastning. Och när man närmar sig marknader på det sättet, så hittar man guld och silver ganska snabbt."

All-in ädelmetaller

Privat är Ned Naylor-Leyland idag 100 % investerad i guld och silver, då han menar att riskerna på lång sikt är närmast obefintliga så länge inget görs åt de växande statsskulderna.

"På lång sikt överträffar guld alltid lokala valutor, för regeringar spenderar. Jag bedömer det som ganska osannolikt att de ska gå tillbaka till någon sorts återhållsamhet pre 1970."

Förvaltaren tillägger att den som anser att hans 100-procentiga allokering i guld och silver är extrem – helt enkelt inte förstår vad risk är.

"Fysiskt guld är inte ens en investering – det är motsatsen. Vad du gör är att desinvestera genom att äga riktigt guld utanför det finansiella systemet. Jämför det med att äga svenska kronor, som är en exceptionellt dålig investering."

Hur menar du då?

"Det handlar om realräntor. Låt oss säga att inflationen vore 2% i Sverige och räntorna 4%. Då skulle det kännas helt okej att äga svenska kronor va? Eftersom du får en positiv avkastning på 2% på sparkontot. Men detta har inte varit fallet på väldigt lång tid. Och när din lokala valuta inte skyddar din köpkraft, så bör du vara negativ till den."

Hur skiljer sig guldet åt?

"Vad många inte förstår är att guld och silver handlas på valutamarknader. Med andra ord är de valutor. Du kan gå lång guld mot svenska kronor. Sök bara på XAU-SEK. Det finns egentligen inte något som ett rent 'guldpris'. När folk undrar hur guldpriset kommer att gå, så undrar de egentligen vad relationen mellan dollar och guld kommer att vara."

Sista trygga hamnen

Det senaste året har guldet stärkts över 40% mot dollarn, samtidigt som amerikanska statsobligationer har störtdykt i pris. Jefferies analytiker skrev nyligen att dollarraset och obligationsfrossan innebär att guld är den enda sanna "trygga hamnen" kvar. Ned Naylor-Leyland menar att detta länge har varit fallet, men att marknaden fram till nu har levt i en illusion om att amerikanska statsobligationer är riskfria.

"Jag är egentligen inte positiv till guld. Det är bara en riskfri tillgång som alltid är noll i jämförelse med varor och tjänster. Däremot är jag negativ till dollar, euro och pund, och det har jag varit under lång tid. Den senaste nedåtrörelsen i dollarn har varit betydande, och statsobligationer är nu definitivt i en björnmarknad i jämförelse med guld", säger han.

Förvaltaren tror att de skakiga marknaderna kan få fler investerare att söka skydd hos ädelmetaller. Hittills menar han att det främst är momentum-fonder som har drivit rallyt.

"Det finns egentligen inget flöde från de oändliga biljoner som finns i människors portföljer, från pensionsfonder hela vägen ner till privatinvesterare. Så den verkliga frågan är vid vilken punkt folk kommer springande. Med tanke på Trumps alla utspel tror jag att det kan komma någon gång i år."

Dollarn i fokus

Guldet nådde nyligen rekordnivån 3 400 dollar per uns, och såväl Goldman Sachs som JP Morgan tror att 4 000 dollar kan vara inom räckhåll. Ned Naylor-Leyland vill inte spekulera i någon egen riktkurs, utan menar att frågan är felställd.

"Vad du egentligen frågar mig är hur lågt jag tror att dollarn kommer gå. Kommer den att gå till noll? Jag vet inte. Men världens regeringar har enorma och växande skulder samtidigt som deras främsta tillgång är guldreserver. De skulle behöva ett betydligt högre guldpris för att se en strukturell förändring mellan tillgångar och skulder."

Vad innebär det? 

"När regeringarnas balansräkningar tar slut så skulle de kunna ha ett trevligt möte, likt Bretton Woods, där de enas om att ombalansera guldpriset så att det späder ut problemet med skulderna tillräckligt."

Hur skulle det gå till?

"95% av det som ägs i systemet är inte riktigt guld, utan pappersguld och syntetiska produkter som ETF:er. Vad de behöver göra är att egentligen bara avslöja detta. Då kommer det fysiska guldet att gå astronomiskt högt, vilket kommer att flytta om regeringarnas balansräkningar."

Är detta anledningen till att du länge har förespråkat att man ska äga fysiskt guld?

"Exakt. Om du ska äga guld eller silver vill du göra det fysiskt, för att inte ha någon motpartsrisk. Om du äger det i pappersform har du bokstavligen talat missförstått hela poängen. Du vill inte ha banker eller regeringar mellan dig och din ädelmetall", säger Ned Naylor-Leyland.

Guld

Senast

3 324,82

1 dag %

0,16%

1 dag

1 mån

1 år

Silver

Senast

33,03

1 dag %

−0,21%
Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

0,31%

Senast

2 434,51

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.