Dollarn i fokus
Guldet nådde nyligen rekordnivån 3 400 dollar per uns, och såväl Goldman Sachs som JP Morgan tror att 4 000 dollar kan vara inom räckhåll. Ned Naylor-Leyland vill inte spekulera i någon egen riktkurs, utan menar att frågan är felställd.
"Vad du egentligen frågar mig är hur lågt jag tror att dollarn kommer gå. Kommer den att gå till noll? Jag vet inte. Men världens regeringar har enorma och växande skulder samtidigt som deras främsta tillgång är guldreserver. De skulle behöva ett betydligt högre guldpris för att se en strukturell förändring mellan tillgångar och skulder."
Vad innebär det?
"När regeringarnas balansräkningar tar slut så skulle de kunna ha ett trevligt möte, likt Bretton Woods, där de enas om att ombalansera guldpriset så att det späder ut problemet med skulderna tillräckligt."
Hur skulle det gå till?
"95% av det som ägs i systemet är inte riktigt guld, utan pappersguld och syntetiska produkter som ETF:er. Vad de behöver göra är att egentligen bara avslöja detta. Då kommer det fysiska guldet att gå astronomiskt högt, vilket kommer att flytta om regeringarnas balansräkningar."
Är detta anledningen till att du länge har förespråkat att man ska äga fysiskt guld?
"Exakt. Om du ska äga guld eller silver vill du göra det fysiskt, för att inte ha någon motpartsrisk. Om du äger det i pappersform har du bokstavligen talat missförstått hela poängen. Du vill inte ha banker eller regeringar mellan dig och din ädelmetall", säger Ned Naylor-Leyland.