Fondvinnarlistan fångar upp flera investeringstrender de senaste tio åren. Och det är tydligt att det varit väldigt lönsamt att köpa tillväxtbolag inom flera snabbväxande sektorer drivna av strukturell tillväxt under den senaste tio årsperioden.
Det går inte att sticka under stol med att snabbväxande tillväxtbolag har haft en unikt bra period med hjälp av fallande räntor. Under perioden har vi för första gången fått uppleva negativa räntor. En räntenedgång som gynnar tillväxtbolag extra mycket då de stora vinsterna ligger en bit in i framtiden.
Att det varit en riktigt bra period att investera i aktiefonder är tydligt när en global indexfond har lyckats ha en genomsnittlig årlig avkastning på hela 15 procent per år. Det är väl över det historiska snittet för globalt aktieindex.
Utländska innehav har gynnats av att den svenska kronan har haft en svängig resa mot den amerikanska dollarn under perioden. En dollar kostade 6,39 kronor för tio år sedan och som mest har den kostat hela 10,47 kronor. Idag kostar en dollar 8,84 kronor, viket motsvarar en dollarförstärkning på närmare 36 procent. Det har gett vind i ryggen för dollartillgångar när vi räknar om avkastningen till svenska kronor.
Jag har listat de fonder som har högst avkastning de senaste tioåren från Avanzas fondutbud på drygt 1 300 fonder. Listan innehåller 10 fonder som alla har avkastat minst 833 procent.
Fonder | 10 år, % | i år, % |
Swedbank Robur Ny Teknik A | 1 280 | 7 |
MS INVF US Growth A USD | 984 | 18 |
JPM US Technology A (acc) USD | 947 | 11 |
Franklin Technology A Acc USD | 927 | 22 |
BGF World Technology A2 | 926 | 13 |
Fidelity Global Technology A-Dis-EUR | 891 | 24 |
SEB Sverigefond Småbolag C/R | 885 | 33 |
Öhman Global Growth | 883 | 16 |
Threadneedle Global Tech AU USD | 837 | 27 |
Swedbank Robur Technology A | 833 | 23 |
Källa: Avanza & Morningstar 19 aug |
En majoritet av vinnarlistan består av teknikfonder. Den innehåller en USA-fond med tillväxtbolagsfokus som inkluderar de stora teknikbolagen och helt klart överraskande en småbolagsfond med Sverige som investeringsland. Totalt hör fyra av de tio toppfonderna hemma hos svenska fondbolag, vilket imponerar.
Överst och den enda fond som har en avkastning norr om 1 000 procent är Swedbank Robur Ny Teknik, som i huvudsak har ett nordiskt småbolagsfokus. Fonden fokuserar på innovativa bolag med stark tillväxt som har uppnått lönsamhet och vars produkter eller tjänster karaktäriseras av ett högt teknikinnehåll. Avkastningen på 1 280 procent, motsvararen en genomsnittlig årsavkastning på 30 procent, vilket är mycket imponerande.
Swedbank Robur har två fonder på vinnarlistan vilket gör det till det mest representerade fondbolaget. På tiondeplats finns Swedbank Robur Technology med ett globalt investeringsmandat i stora och medelstora teknikbolag.
Fonden förvaltas sedan i juli 2019 av Henrik Nyblom. Han tog över som förvaltare efter Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, som idag förvaltar TIN Ny Teknik. Fonden har fem stjärnor på både fem och tio år sikt.
Henrik Nyblom
Swedbank Robur Ny Teknik består i dagsläget av 91 bolag verksamma i första hand inom mjukvara, media & underhållning, medicinteknik, bioteknik och industriteknik. Drygt 50 procent är investerat i Sverige. Näst största investeringsland är USA med 12 procent följt av Storbritannien på drygt 10 procent.
Spelförläggaren och serieförvärvaren Embracer Group är fondens största innehav på drygt 5 procent. Mjukvarubolaget Sinch är fondens näst största innehav på drygt 4,8 procent.
Danska medicinteknikbolaget Chemometec är det bolaget bland fondens tio största innehav som har den högsta avkastningen det senaste året på 136. Sinch har näst högsta avkastning på 124 procent det senaste året.
Tvåa på listan är en USA-fond, som också hör till Placeras favoritfonder. MS INVF US Growth A har ett tydligt investeringsfokus i amerikanska tillväxtbolag. Fonden har en avkastning på 984 procent. Det är riktigt bra prestation och mer än dubbelt upp jämfört med amerikanskt aktieindexet S&P 500 som stigit 444 procent i svenska kronor.
Fonden har över tid levererat en ovanligt hög överavkastning. Den är aktivt förvaltad sedan 2009 av Dennis Lynch, Alexander Norton och Armistead Nash. Dennis Lynch är ansvarig för Morgans Stanleys tillväxtbolagsteam på totalt 11 personer. Teamet letar investeringar fritt utan påverkan av index och storlek. Samma team sköter även systerfonden MS INVF US Advantage som investerar en större andel i medelstora bolag.
MS INVF US Growth är koncentrerad med 48 innehav. Teknikbolag väger tyngst med 47 procent följt av kommunikationsbolag på 30 procent. Den största undersektorn är mjukvarubolag som utgör närmare 45 procent av fondens värde.
Det största innehavet är kanadensiska e-handelsplattformspecialisten Shopify på drygt 6 procent. Fonden nästa största innehav är Snap, en socialplattform för att skicka bilder, texter och videos.
Förvaltarna köpte in Shopify 2018 och avkastningen sedan dess imponerar stort med hela 1 200 procent. Bästa bidragsgivare det senaste året är Snap-aktien som stigit 233 procent, följt av moltjänstblolaget Cloudflare med en uppgång på närmare 200 procent.
Tredje bästa fond är den amerikanska teknikfonden JP Morgan US Technology A. Den är aktivt förvaltad och investerar i väletablerade teknikbolag och även i mindre teknikbolag med bas i USA. Joseph Wilson är nuvarande förvaltare och varit med och förvaltat fonden sedan januari 2017. Greg Tuorto var en av fondens tidigare förvaltare från 2010 till mitten på 2019.
Fonden består till 28 procent av små- och medelstora bolag, vilket är betydligt mer än kategorisnittet. Fondens klart största undersektorer är halvledarsektorn på 29 procent, tätt efter kommer mjukvarubolag med 28,4 procent.
Fonden investerar i 65 aktier och har en tydlig riskspridning de 10 största innehaven väger 29 procent. Socialnätverksbolaget Facebook är fondens största innehav på drygt 4 procent, och har varit med i fonden sedan år 2020.
Det näst största innehavet är söktjänsten Googles noterade moderbolag Alphabet som stigit 75 procent det senaste året, och hör till en av fondens bästa bidragsgivare det senaste året. Apple med ett börsvärde på drygt 2 400 miljarder dollar återfinns först på nionde plats med en vikt på 2,2 procent.
Fjärde till sjätte plats intas av stora globala teknikfonder. På sjundeplatsen med en avkastning på 885 procent hittar vi småbolagsfonden SEB Sverige Småbolag C/R. Fonden har levererat en betydande överavkastning än fondens jämförelseindex som är Carnegie Småbolagsindex som avkastat 660 procent.
Fonden har förvaltats av Per Trygg under tio år från början på 2011 till mars 2021. Per Trygg lämnade för en ny tjänst på Lannebo Fonder. Under de senaste åren har fonden förvaltats tillsamman med Daniel Klint och Kristofer Flack.
Fonden placerar främst i små bolag i Sverige. Fondens innehav är koncentrerat till mindre småbolag som vid investeringstillfället har ett börsvärde om högst 0,5 procent av Stockholmsbörsens totala börsvärde.
Förvaltarna har en investeringsprocess med fokus på kvalitetsbolag med strukturell tillväxt. Det ger bolagen en bra möjlighet att växa. Underliggande marknad växer och ett bra företag har oftast bra förutsättningar att ta marknadsandelar så det växer snabbare än marknaden.
Fonden har över tid innehållit runt 40 bolag och bulken av innehaven väger mellan tre och fem procent. Största sektor är industrisektorn på 32 procent följt av fastigheter på 18 procent.
Största innehav är fastighetsbolaget Sagax på drygt 5 procent följt av industrikonglomeratet och serieförvärvaren Indutrade med 5 procent. En av fondens bästa bidragsgivare är Sagax med en avkastning på 137 procent det senaste året. Sagax kom in i fonden 2017 och Industrade har varit med sedan slutet på 2012.
Åttonde plats tar Öhman Global Growth som är en aktivt förvaltad globalfond som klassas som en ny teknikfond av Morningstar.
Fonden investerar företrädesvis investerar i snabbväxande tillväxtbolag bland fonderna i den andra gruppen. Nästan halva fonden består av teknikbolag, även hälsovårdsbolag utgör ett betydande tema i fonden på knappt 20 procent.
Totalt har fonden 45 innehav. Den största undersektorn är mjukvarubolag som utgör den största delen på knappt 24 procent. Små- och medelstora bolag väger tillsammans drygt 47 procent av fondens värde, vilket är mer än snittet för liknande fonder.
Högst avkastning det senaste året har det Israelbaserade och USA-noterade medicinteknikbolaget Inmode. Bolaget är grundat av Moshe Mizrahy. Aktien har avkastat hela 260 procent det senaste året. Inmode är fondens nästa största innehav efter brittiska S4 Capital. Båda boalgen väger drygt 3 procent vardera.
Uppgången i fonden är bred, alla tio största innehaven har positiv avkastning det senaste året på minst 32 procent.
Gå till Placera.se och läs fler artiklar
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ mig gärna på Twitter
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter, YouTube och Soundcloud