Höjd bolåneränta är förstås något vi kan förvänta oss när Riksbanken höjer räntan. Men det är inte säkert att den höjs med just 25 punkter, alltså lika mycket som Riksbanken väntas höja.
”Det där är lite olika, men man behöver inte sätta likhetstecken mellan reporäntehöjning och bolåneräntehöjning”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Räkna på hur din plånbok påverkas
Det finns gott om hjälpmedel på nätet för att räkna ut hur din ekonomi påverkas av olika scenarier av räntehöjning. Nästan alla banker har egna räkneverktyg där du kan laborera med olika räntesatser och lånebelopp.
”Om man inte redan nu vet vad det innebär för en själv med en höjd ränta är det läge att ta reda på det, så man känner sig trygg med sin egen situation”, säger Claudia Wörmann.
Skulle Riksbankens räntehöjning ändå leda till en höjning av bolåneräntan med 25 punkter ger det en ökad månadskostnad på ungefär 200 kronor i månaden om du har en miljon kronor i lån och cirka 600 kronor i månaden om du har lån på 3 miljoner kronor – före ränteavdrag.
”Om man är orolig för en räntehöjning i dagens låga ränteläge så tycker jag att man ska göra någon form av förändring i sin ekonomi. Kanske ska man bo på ett billigare ställe eller gå upp på heltid om man jobbar deltid, för en räntehöjning kommer att komma förr eller senare”, säger Claudia Wörmann.
Binda eller inte binda?
Att binda räntan kommer förmodligen även i framtiden vara ekonomiskt sämre än att ha rörligt lån, det brukar experterna vara ense om. Så också nu. Men ett bundet lån kan vara en god idé om du oroar dig mycket för ökade räntekostnader och om du kan få en fast ränta som är närapå lika låg som den rörliga.
”Som kund kanske man tycker att det är värt det. Att det är som en försäkring som man betalar när man har en högre ränta på längre bindningstider”, säger Claudia Wörmann.
Stirra dig inte blind på räntesatsen. Det är också viktigt att tänka på att ta med boendesituationen i kalkylen, eftersom att ett rörligt lån är mer flexibelt än ett bundet. Att betala av ett bundet lån i förtid kan bli dyrt.
Ännu en räntehöjning väntas dröja
Att räntan ska lämna nollstrecket för att åter hamna på plus ser dock inte ut att hända än på ett tag. Enligt Riksbankens prognoser kommer den inte komma upp på 0,25 procent inom en överblickbar framtid. Även marknaden spår låga räntor lång tid framöver.
Men det kan gå fort, man behöver inte gå långt tillbaka för att hitta en bolåneränta kring tre procent, vilket motsvarar ungefär motsvarar en fördubbling månadskostnaden – en nivå där det börjar kännas i kassan för många hushåll, trots att det historiskt ur ett historiskt perspektiv är en låg ränta.
Räkna inte med högre sparränta
Det kan verka logiskt att en högre reporänta borde göra avtryck i sparräntorna, men det är inget man kan förvänta sig, enligt Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer. Hon drar paralleller till när Riksbanken höjde räntan sist och de flesta sparräntorna var oförändrade. I själva verket var det fler som sänkte än höjde räntan.
”Summa summarum då blev alltså att räntan låg i stort sett stilla. Om Riksbanken nu höjer ett steg till, till noll, tror jag att vi kommer att se några små höjningar bland de olika sparkonton som finns – dock kommer storbankerna ligga kvar på noll procent.”
Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.
Följ mig gärna på Twitter
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, Twitter, YouTube och Soundcloud