COVID-19-pandemin (2020-2021)
Pandemin medförde enorma utmaningar, vilket ledde till kraftiga marknadsnedgångar i början av 2020, följt av en snabb återhämtning driven av statliga stimulanser och en ökning av "stay-at-home"-aktier.
Pandemin fungerade som en enorm katalysator som skyndade på den digitala omställningen.
Teknikbolagen var de främsta vinnarna eftersom företag och konsumenter i stor utsträckning förlitade sig på digitala lösningar, e-handel och molnplattformar.
Fonder med stark teknikexponering drog nytta av den snabba förändringen i konsumentbeteende.
Kriget i Ukraina (2022-fram till nu)
De geopolitiska spänningarna som följde den ryska invasionen av Ukraina påverkade de globala finansmarknaderna markant. Det drev upp råvarupriserna och skapade en stor oro kring energisäkerheten i Europa.
Energibolag blev tidiga vinnare, samtidigt som företag med exponering mot Europa ställdes inför utmaningar. De globala investerarna reducerade risken mot bredare europeiska aktiemarknader, som en konsekvens av det tappade i avkastning jämfört med USA-aktier.
Fonder med globalt eller USA-centrerat fokus lyckades mildra vissa av riskerna kopplade till konflikten.
Inflationschocken (2022-2023)
Inflationstrycket ökade globalt när ekonomierna återhämtade sig från pandemin, drivet av störningar i leveranskedjor, uppdämd konsumentefterfrågan och stigande energikostnader i spåren av invasionen av Ukraina.
De ledande centralbankerna med den amerikanska centralbanken Fed i främsta ledet, svarade med en serie aggressiva räntehöjningar. Högre räntor skapade osäkerhet vilket ger volatilitet, särskilt för tillväxtaktier med höga värderingar.
Men fonder som diversifierade till sektorer som finans och energi hittade möjligheter till bra och hög avkastning i den nya inflationsmiljön.
Höjda räntor (2022-2024)
Övergången till högre räntor satte press på tillväxtaktier särskilt inom tekniksektorn, som i stor utsträckning förlitar sig på låga lånekostnader för att finansiera expansion och vinster som kommer framtiden.
De ledande fonderna lyckades anpassa sig genom att upprätthålla en balans mellan tillväxt och defensiva aktieinvesteringar, och investerade i företag med starka balansräkningar och förmåga att klara en betydligt stramare penningpolitik. En period som visat vikten av en flexibel kapitalförvaltning och strategisk sektorallokering.
Enligt data från Avanzas sparplattform som omfattar 200 globalfonder uppvisar de bäst presterande fonderna ett tydligt mönster av framgång kopplat till strategiska sektorsval och regionalt fokus.
Av de 15 bäst presterande globalfonderna har totalt åtta aktivt förvaltade globalfonder lyckats bättre än den bästa indexnära fonden som är Länsförsäkringar Global Index. Topplistan innehåller totalt fyra indexnära fonder.
Även om aktivt förvaltade fonder har utmärkt sig är Länsförsäkringar Global Index den bäst presterande indexfonden bland topp 15 med en respektabel avkastning på 103 procent.
Fondens passiva strategi följer ett brett globalt index med en stark viktning i USA-marknaden. Det belyser att även utan aktiv förvaltning kan en diversifierad exponering mot globala marknader—särskilt med fokus på USA—ge solida avkastningar över en längre tidsperiod.
Aktiv vs. passiv
Även om indexfonder som Länsförsäkringar Global Index har presterat en hög avkastning genom att dra nytta av breda marknadstrender, har de mest framgångsrika fonderna varit aktivt förvaltade.
De har visat en stark förmåga att navigera marknadsvolatilitet genom att justera sektorexponering, prioritera kvalitativa tillväxtaktier och fokusera på långsiktiga trender.
Swedbank Robur Globalfond A
Swedbank Robur Globalfond A framstår som den bästa fonden med en avkastning på 176 procent under de senaste fem åren. Foden förvaltades fram till i våras av stjärnförvaltaren Kristofer Barrett, sedan i juni axlas ansvaret av Ulf Alexandersson som tidigare framgångsrikt förvaltat AMF Aktiefond Nordamerika med fem stjärnor av Morningstar.
Fondens strategi har varit centrerad kring en stark tro på den amerikanska aktiemarknaden med en vikt runt 70 procent. Tekniksektorn har haft en betydande övervikt under perioden tillsammans med hälsovårdsbolag.
Innehav i företag som Apple, Microsoft, Nvidia och Alphabet har varit avgörande för avkastningen, särskilt under COVID-19-pandemin då teknikaktier steg kraftigt på grund av ökad efterfrågan på digitala lösningar.
Swedbank Roburs fokus på teknologijättar har lönat sig genom att utnyttja det långvariga momentumet hos FAANG-aktierna (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) och andra tillväxtföretag för att behålla ett försprång gentemot sina konkurrenter.
FAST - Global Fund A-PF-ACC-USD
Den näst bästa fonden är Fidelityfonden FAST - Global Fund A-PF-ACC-USD med en avkastning på 123 procent, och är ett bra exempel på aktiv förvaltning som fungerar bra under oroliga tider. Fonden förvaltas av Dmitry Solomakhin sedan hösten 2013.
Förvaltaren tillämpar en disciplinerad bottom-up-strategi och letar undervärderade aktier. Fonden drivs utan begränsningar och fokuserar på en hög övertygelse.
Fonden har använt en diversifierad men koncentrerad strategi och det som sticker ut är att Storbritannien är störste investeringsland på 35 procent. Kinesiska bolag utgör 22 procent, följt av tyska bolag på 15 procent. Fonden är kraftigt underviktad USA-aktier.
Dagligvarubolag utgör tillsammans med hälsovårdsbolag de två största sektorerna med 15 procent vardera. Tredje största sektor är teknik på 14 procent.
Fonden har en tydlig lutning mot högkvalitativa tillväxtbolag och innovativa bolag. Ericsson är fondens största innehav på 5,5 procent, följt av brittiska försvarsbolaget Babcock International.
Fondens framgång har baserats på en taktisk förmåga att anpassa sig till marknadsförhållanden samtidigt som man förblir engagerad i teknik- och innovationssektorer.
Schroder ISF Global Disruption A Acc USD
På tredje plats kommer Schroder ISF Global Disruption A Acc USD, som också har kapitaliserat på teknikboomen med en avkastning på 118 procent över femårsperioden. Alex Tedder har varit ansvarig förvaltare sedan fonden startade i december 2018.
Fondens investeringsfilosofi bygger på att identifiera företag som omformar sina industrier, med ett särskilt fokus på digitalisering, AI och övergången till en grönare ekonomi. Teknik är inte överraskande fondens största bet på 41 procent. Kommunikationssektorn väger 14 procent följt av sällanköpsvaror med 12 procent´.
Två tredjedelar av fonden utgörs av USA-bolag efter det hittar vi brittiska och taiwanesiska bolag som väger 4 procent vardera.
Betydande innehav i disruptiva företag som Salesforce, Adobe och Amazon har visat strategins effektivitet. Schroders långsiktiga fokus på omvandlande starka trender har gjort att fondens avkastning varit hög trots marknadsvolatilitet.
Exponering mot USA
De främsta fonderna delar en betydande exponering mot de amerikanska aktiemarknaderna och särskilt tekniksektorn.
Ett fokus som visat sig vara en vinnande strategi, eftersom amerikanska teknikaktier har varit bland de aktier som haft högst avkastning de senaste åren.
COVID-19-pandemin påskyndade antagandet av digitala tjänster, molntjänster och lösningar för distansarbete, vilket gynnade tech-tunga portföljer. Även mitt i globala leveranskedjeproblem och ökande geopolitiska spänningar har tekniksektorns innovation i USA erbjudit stabila avkastningar.
Försvarsaktier är en annan tydlig vinnarsektor. En sektor som före invastionen av Ukraina levde något av en tynande tillvaro i spåren av det senaste decenniets ESG-fokus hos allt fler fondbolag, där man aktivt uteslöt försvarsbolag.
PÄR STÅHL