BofA: Optimismen på uppgång

Marknad De stora investerarnas humör har blivit allt mer optimistiskt i oktober, visar den färska BofA-enkäten. Krympande kassor är samtidigt en varning om att det kanske har blivit lite väl glatt på börsen.

Förhoppningar om räntesänkningar från Fed, stimulanser i Kina och en mjuklandning i ekonomin har fått fondförvaltarna att trycka in pengar i aktier och minska andelen obligationer och kassa. Det visar några av svaren i den stora månadsvisa förvaltarenkäten från Bank of America.

En undersökning som den här gången har gjorts under perioden 4-10 oktober.

Den växande optimismen kan spåras i flera av delsvaren i enkäten och syns även tydligt i samlingsindikatorn FMS sentiment, där ett stort hopp uppåt görs på den 10-gradiga skalan. Nivån på 5,6 kanske inte sticker ut, men ökningen i oktober är den största sedan juni 2020.

Andelen kassa är en annan parameter som understryker att investerarna är oroliga för att missa en uppgång på börsen. Här faller nivån till 3,9 procent vilket är största månadsnedgången på över tre år.

Mest intressant kanske är att kassan därmed ligger under 4-procentsstrecket. En nivå som brukar indikera att förvaltarna blivit lite för optimistiska och därför kan betraktas som en säljsignal för aktier om man vill gå motvalls.

Exponeringen mot globala aktier ökar samtidigt, även här den snabbaste uppgången sedan juni 2020, medan allokeringen till obligationer faller från över- till undervikt.

Efter en period med oro kring hur den kinesiska marknaden mår har oktober också utgjort ett stort skifte. Stimulanserna som myndigheterna aviserat har fått synen på tillväxten att explodera uppåt.

Inom aktiesegmentet har den gryende optimismen parallellt lett till en sektorrotation. Investerarna har dragit ned på exponeringen mot defensiva aktier som kraftförsörjning och dagligvaror medan man har ökat upp i mer cykliska bolag, som industri och sällanköpsvaror.

Något som syns i relationen mellan de båda konsumentsegmenten dagligvaror och sällanköpsvaror i grafen nedan.

Med det amerikanska valet bakom hörnet handlar många av frågorna den här månaden om vilken påverkan detta event kan få på finansmarknaderna. Placerarna verkar inte darra allt för mycket då mer än hälften säger att de inte kommer att hedga sina portföljer mer än vanligt de kommande veckorna.

Skulle valet innebära en så kallad ”sweep”, det vill säga att samma parti vinner både Kongressen och Vita Huset, tror något fler att det är negativt än positivt för börsen. Att det skulle innebära högre obligationsräntor är dock de flesta överens om i enkäten.

Något som är konstant, om än inte lika tydligt längre, är att man ser en investering i teknikjättarna som det mest trånga caset även i oktober. Att vara lång guld och kinesiska aktier har dock ökat som andel av svaren där särskilt den senare placeringen sticker ut då ingen svarade det förra månaden.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -