Är SAP en fortsatt vinnare?

Aktieanalys SAP är tysklands största bolag och europas största mjukvarubolag mätt i börsvärde. I år har aktien avkastat över 55 procent. Placera synar mjukvarujätten som är marknadsledare inom affärssystem för att se om den är köpvärd.

Historia

SAP grundades 1972 av fem före detta IBM-ingenjörer i Mannheim, Tyskland. Det är idag ett av världens ledande företag inom affärsmjukvara. Bolagets ursprungliga syfte var att utveckla programvara för att möjliggöra realtidsdatabearbetning, vilket var en banbrytande idé på den tiden.

Genombrottet kom med SAP R/2, ett mainframe-baserat affärssystem som lockade stora industriföretag i Tyskland. År 1992 lanserades SAP R/3, som övergick till en klient-server-arkitektur och gjorde det lättare för företag att implementera SAP:s mjukvara.

Under åren expanderade SAP internationellt och blev en dominant aktör inom området för Enterprise Resource Planning (ERP)-system.

Genom förvärv av flera företag som Businessobjects, Sybase, Concur och Qualtrics breddade SAP sina erbjudanden inom analys, databas-teknik, molnlösningar och upplevelsehantering.

Idag verkar SAP i över 180 länder och betjänar mer än 440 000 kunder världen över.

SAP:s position

SAP är fortfarande ett ledande namn inom mjukvaruindustrin och fokuserar främst på affärslösningar som ERP, leveranskedjehantering, kundrelationshantering (CRM) och molnteknik.

SAP:S flaggskeppsprodukt, SAP S/4HANA är en integrerad ERP-lösning som möjliggöra databehandling i realtid. S/4HANA har varit avgörande i SAP:s strategi att flytta kunder från traditionella lösningar till molnet.

ERP-lösningar binder samman en mängd affärsprocesser och möjliggör dataflödet mellan dem. Genom att samla in en organisations delade transaktionsdata från flera källor eliminerar ERP-system dataduplicering och ger dataintegritet med en enda sanningskälla.

Företaget har på senare år satsat mycket på molnteknik och strävar efter att konvertera en större andel av sin kundbas till sina molntjänster.

Till skillnad från vissa konkurrenter som fokuserar enbart på mjukvara eller molninfrastruktur, täcker SAP ett brett spektrum av affärsbehov, vilket gör deras lösningar oumbärliga i många verksamheter.

Marknadsutsikter

Framtiden för SAP ser bra ut drivet av flera starka trender på marknaden.

Molntjänster - den globala övergången till molnteknik är en dominerande kraft inom mjukvaruindustrin. SAP:s omställning till molnbaserade tjänster är avgörande när man konkurrerar med moln-native aktörer som Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) och Oracle Cloud. SAP siktar på att nå 22 miljarder euro i molnintäkter år 2025, med fokus på hög tvåsiffrig tillväxt inom molnområdet.

AI och Automatisering är en stark trend. Integrationen av AI, maskininlärning och robotprocessautomatisering (RPA) i ERP-lösningar blir allt viktigare. SAP investerar kraftigt i dessa områden för att införa intelligenta funktioner i sin S/4HANA-plattform. Detta kommer inte bara att förbättra effektiviteten i affärsprocesser utan även erbjuda prediktiv analys och beslutsstöd.

Förbättrade kundupplevelser är en allt viktigare faktor. Med förvärvet av Qualtrics har SAP en stark position att förstå och hantera kundupplevelser. När företag prioriterar kundupplevelse som en differentierande faktor blir SAP:s helhetslösningar som kopplar samman backoffice med kundnära punkter allt mer värdefulla.

Återkommande intäkter

SAP genererar en betydande andel av sina intäkter från återkommande källor, särskilt genom sina prenumerationsbaserade molntjänster och underhållsavtal för mjukvara. För 2023 stod de återkommande intäkterna för ungefär 80 procent av SAP:s totala intäkter. Denna andel har ökat i takt med att företaget fortsätter sin övergång från licensbaserad programvara till en molnbaserad modell.

Enligt uppskattningar har  omkring 60 procent av SAP totala kundstock övergått till någon form av molnbaserad prenumeration.

 

Vinstprognoser

Om SAP lyckas genomföra sin molnstrategi på ett effektivt sätt ser analytiker möjligheter till en acceleration av intäktsökningen, särskilt när fler stora företag migrerar från traditionella ERP-lösningar till molnbaserade system.

Omsättningen spås nå 42,2 miljarder euro 2026. Under fjolåret stannade omsättningen på 31,2 miljarder euro. En majoritet av de 11 miljarder euro i ökad omsättning spås komma från återkommande intäkter från molnbaserad prenumeratio.

Genom att ha en stor andel av återkommande intäkter kan SAP säkerställa en stabil kassaflödesbas, vilket minskar sårbarheten mot ekonomiska nedgångar och ger bättre synlighet över framtida intäkter.

SAP:s EBIT-marginal har hållits stabil trots ökade investeringar i molninfrastruktur. Den pågående övergången från licensförsäljning med höga marginaler till en abonnemangsmodell har dock lett till vissa kortsiktiga variationer i vinstmarginalen.

Analytiker förväntar sig att marginalerna stabiliseras och förbättras när molnintäkterna når en kritisk massa, med ökande lönsamhet tack vare stordriftsfördelar och återkommande intäkter.

SAP:s vinst per aktie förväntas öka med en medelhög ensiffrig takt de kommande åren. Bakom ökningen ser analytiker kostnadsoptimering, strategiska partnerskap och växande molnintäkter.

Värdering

SAP:s aktievärdering reflekterar dess dubbla natur som en traditionell mjukvaruleverantör som övergår till en abonnemangsbaserad molnmodell med stabilare kassaflöde.

Historiskt sett har SAP handlats med en premie jämfört med sina konkurrenter mycket tack vare sin starka marknadsposition, höga inträdesbarriärer och djupa kundrelationer.

SAP:s genomsnittliga p/e-talsvärderingen de senaste fem åren landar på 34,4. På 2025 och 2026 års p/e-tal är relativt måttligt jämfört med molnkonkurrenter som Salesforce eller Workday, vilka ofta har högre värderingar på grund av snabbare intäktstillväxt.

Investeringsperspektiv

SAP är en intressant investering för de som vill ha exponering mot affärsmjukvara och molnomställning utan den volatilitet som ofta förknippas med mindre renodlade molnföretag.

Bolagets djupa förankring inom verksamhetskritiska områden ger en stabil intäktsbas, samtidigt som övergången till molntjänster öppnar upp för nya tillväxtmöjligheter.

Det finns dock risker. SAP möter hård konkurrens inom molnområdet och eventuella misstag i molnstrategin kan försena tillväxten. Dessutom kan kostnader för förvärv och investeringar i molninfrastruktur kortsiktigt påverka marginalerna negativt.

Investerare bör hålla ett öga på företagets förmåga att omvandla sin traditionella kundbas till nya erbjudanden, eftersom detta blir avgörande för att låsa upp SAP:s fulla potential.

För de investerare med en långsiktig investeringshorisont erbjuder SAP en kombination av stabilitet, tillväxtpotential och en stark meritlista av konsekvent prestation. Placera ger en långsiktig köpstämpel på SAP.

PÄR STÅHL

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
SAP ADR Köp 238,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -